Ezek a finom és vitaminokban gazdag ételek késleltetik a ráncok megjelenését, hozzájárulnak a feszes, fiatalos bőr megőrzéséhez, antioxidánsaikkal hatékonyan küzdenek a bőröregedés ellen.

hirdetés

A bőröregedés történhet fokozatosan, vagy épp idő előtt, látványos mértékben. A folyamat lassításának legfontosabb alappillére egyértelműen a megelőzés. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a már meglévő barázdákkal maximum megbarátkozni lehet, ám sokkal egyszerűbb késleltetni a ráncok megjelenését, semmint halványítani a mély, szemmel látható redőket.

A legtöbben egy jól felépített arcápolási rutinnal igyekeznek megőrizni fiatalos, feszes arcbőrüket. A megfelelő hatóanyagok bevetése valóban sokat segíthet, ha a kontúrok megtartása a cél, ám más módszerekkel éppúgy érdemes próbálkozni. A kozmetikai kezelések és arcmasszázsok mellett az étkezéssel szintén befolyásolni lehet a bőr állapotát. Egyes alapanyagok olyan vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak, amelyek csodás hatással vannak a hámrétegre, és még a ráncmegelőzésben is jeleskednek.

 

Fantasztikus ételek ráncok ellen

A genetikával nem lehet felvenni a harcot, így a ráncok előbb-utóbb mindenkinél jelentkeznek. Az, hogy a folyamat mikor következik be és milyen ütemben történik, már főként nem a géneken múlik, sokkal inkább az életmód függvénye. Ha minden erőfeszítés ellenére láthatóan petyhüdtebbé válik az arcbőr, célszerű pótolni a megfelelő tápanyagokat és vitaminokat.

Lenmag

Amilyen apró, olyan fantasztikus. A lenmagban rengeteg vitamin és ásványi anyag található, amelyek csodás hatással vannak az arcbőr állapotára, s egyúttal még a ráncmegelőzésben is remekelnek. Igazi antioxidáns-bomba, ugyanis rendkívül gazdag omega-3 zsírsavakban és B-vitaminokban, ahogy cinkben és vasban éppúgy nem szűkölködik. Semleges ízének köszönhetően könnyedén beilleszthető a hétköznapi étrendbe, a reggeli zabkásában például szuperül helytáll, de salátára is szórhatod, vagy joghurtba keverheted.

Dió

Előfordul, hogy valaki teljes mértékben mellőzi az olajos magvakat az étrendjéből attól tartva, hogy pattanásokat okoz a fogyasztásuk. A totális nélkülözésük hatalmas hiba lenne, a kulcs a mértékben rejlik. Néha-néha érdemes csipegetni pár szem diót, ugyanis rendkívül gazdag E-vitaminban, amely jóformán nélkülözhetetlen a feszes, ragyogó arcbőr megőrzéséhez. A ráncok elleni küzdelem mellett fontos megemlíteni, hogy B-vitamin-tartalmának köszönhetően széppé és üdévé varázsolja a hámréteget. A B-vitaminok javítják a bőr mikrokeringését, az omega-3 zsírsavak pedig nem csak a szervezetre vannak jó hatással, a bőr megfelelő működéséhez és vízháztartásának egyensúlyához szintén elengedhetetlenek.

Avokádó

Az avokádó már hazánkban is egyre elterjedtebb, sokan vezetik be a hétköznapi étrendjükbe. A népszerűsége nem a véletlennek köszönhető, antioxidáns-tartalma miatt valóságos jolly jokernek számít, ha a bőrápolásról van szó. Két olyan vitamint tartalmaz, amely nélkülözhetetlen a feszes, ragyogó bőrkép megtartásához.

Rendkívül gazdag E-vitaminban, amit találóan szépségvitaminnak is neveznek, hiszen segíti a bőrsejtek regenerálódását és cserélődését, ezáltal simább, üdébb bőrképet eredményez. Felveszi a kesztyűt a környezeti bántalmakkal szemben, miközben hozzájárul az egészséges, üde hámréteg megőrzéséhez. A benne található C-vitamin szintén nélkülözhetetlen, ha a ráncok elleni küzdelem kerül fókuszba. A C-vitamin serkenti a szervezet kollagéntermelését, ami abszolút szükségszerű ahhoz, hogy a kontúrok ne másszanak el idő előtt.

 

Spenót

A spenótról a legtöbben ódákat tudnának zengeni, a zöld levélkék pedig nem véletlenül váltak olyan felkapottá az elmúlt időszakban. A spenót rendszeres fogyasztása nem csupán a szervezet számára hasznos, a klorofillban gazdag zöldség az arcbőr rugalmasságának megőrzésében éppúgy szerepet vállal. C-, valamint B-vitamin-tartalmának köszönhetően hatékonyan odázza el a ráncok megjelenésének, elmélyülésének időpontját, támogatja a sejtregenerációt és a bőr méregtelenítő folyamatait.

Omega-3 zsírsavakban ugyancsak bővelkedik, így még a bőr nedvességmegtartó képességét is kiválóan javítja. Amennyiben a víz elszökik, a ráncok sokkal láthatóbbá válnak, így a rendszeres spenótfogyasztást a bőr állapota abszolút meghálálja majd.

Sárgarépa

A sárgarépának ugyan nem sok köze van a fütyüléshez, a ráncok elleni küzdelemhez és a bőrápoláshoz már annál inkább kapcsolódik. Rendkívül gazdag C-vitaminban, így hatékonyan befolyásolja a kollagéntermelő folyamatokat.

Ezen túl kimagasló béta-karotin-tartalmáról híres, amely az A-vitamin előanyagaként ismert. A béta-karotin erős antioxidáns hatásáról ismert, hatékonyan küzd a szabad gyökök pusztító hatása ellen, megerősíti a hámréteg védekezőképességét, ezáltal megelőzi, késlelteti a ráncok kialakulását.

Kivi

A kivi szuper antioxidáns-forrás, rendkívül gazdag E-vitaminban. Nem csupán a kollagéntermelést befolyásolja, a bőr védekezőképességét is javítja, ezáltal abszolút hozzájárul a feszes bőrkép megőrzéséhez és a ráncok elleni küzdelemhez. A benne található C-vitamin szintén elősegíti a barázdák megjelenésének késleltetését, ezért célszerű rendszeresen fogyasztani.

Azt azért mindenképpen fontos megemlíteni, hogy önmagukban ezek az ételek s más csodaszerek és módszerek sem elegendőek ahhoz, hogy valaki sikerrel küzdjön a ráncok, barázdák megjelenése és elmélyülése ellen. Az öregedés előbb-utóbb mindenkin nyomot hagy, a folyamatot nem lehet megállítani, csupán lassítani. Ahhoz azonban, hogy a szarkalábak és mélyebb redők minél később jelentkezzenek, összetett stratégiára van szükség. A táplálkozás megreformálása mellett figyelni kell az arcápolási lépésekre, az alkalmazott hatóanyagokra és megfelelő mértékű folyadékfogyasztásra is.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés