A legtöbb edzés átmozgatja a lábakat, ám a tónusos, formás virgácsok eléréséhez kiegészítő gyakorlatokra is szükség lehet. Bár télen elrejti a ruházat a felpuhult, petyhüdt, hepehupás területeket, nem jó, ha tavasszal, a szoknyaszezon kezdetén szembesül az ember a megereszkedett kontúrokkal, hiszen az alakformálás összetett dolog, ezért az átalakulás időt igényel. Az alábbi feszesítő, comberősítő edzés kifejezetten a problémás területekre fókuszál, és a karfiolos bőr finomításában is segít.

hirdetés

Sajnos nagy igazság van abban a mondásban, hogy a bikinialak télen készül. Könnyű megrészegülni a részeredményektől, amikor egy-egy időszakos diéta alatt gyorsan lesuttyan az a plusz egy-két kiló, a szép, formás alak elérése azonban nem csak ennyin múlik. A testmozgás célja az egészségmegőrzésen és a fogyáson túl, hogy fejlődjön, edzetté váljon az izomzat.

Ez nem csak a jó kondíció miatt, hanem a feszesebb, határozottabb kontúrok érdekében is fontos, máskülönben hiába tűnnek el a zsírpárnák, az összkép mégis puha, rezgős és alaktalan lehet. A hasfalon kívül a combok árulkodnak leghamarabb a helytelen étkezésről és a mozgásszegény életmódról.

Egy alapvetően vékony alkaton is meglátszik, ha nem túl fitt, és a renyhe izomzat következtében ugyanúgy összeérhetnek a felpuhult combok, a kontúrvonalak pedig itt-ott hepehupásak lehetnek. A narancsbőr előszobája a megereszkedésekből adódó, kissé karfiolos bőr, ami kevesebb zsírréteg mellett is simán kialakulhat.

A kardió jellegű mozgásformák tökéletesek arra, hogy zsírégető tartományba pumpálják a pulzust, ezáltal meginduljon a fogyás, viszont az izmok terhelésére, erősítésére, valamint az alakformálásra is törekedni kell.

A comberősítő feladatok csak az edzésprogram kiegészítése gyanánt működnek, önmagukban kevesek ahhoz, hogy leolvasszák a megrekedt zsírpárnákat, abban viszont segítenek, hogy a formálni kívánt területek tónusosabbá, keskenyebbé változzanak.

A jól karbantartott izomzat feszességet ad, amitől a lábak kontúrvonala határozottabbá válik, így jóval karcsúbbnak fognak mutatkozni az idomok, mint amikor a sziluett körvonala úgymond szétfolyik. A lokális feladatok ugyan nem alkalmasak zsírégetésre, de hozzájárulnak a szép fogyáshoz: az izomfejlődés következtében javul az adott területek vérkeringése, és arányaiban nézve, ha több az izomtömeg, mint a zsír, nagyobb lendületet kapnak az anyagcsere-folyamatok is.

Feszesítő, comberősítő torna, ugrálás nélkül: csak 10 perc naponta

Bár a videó húsz nap alatt karcsúbb lábakat ígér, az efféle információk mindig hiányosak, ebből adódóan könnyen félreérthetőek. Ennyi idő alatt tényleg vékonyodhatnak a combok, viszont az eredmény nem csupán az alakformáló gyakorlatokon múlik. A bőr feszesedése és a fogyás is kizárólag akkor érhető el, ha az erősítő tornát kalóriaégető edzések támogatják.

Ugyanakkor a tónusos, feszes test elérése a konyhában kezdődik, avagy az eredmény szempontjából nem mindegy, hogyan táplálkozol. A diéták általában csak tűzoltásra jók, sokkal célravezetőbb az életmódváltás, valamint a változatos étrend megtartása, kevesebb cukros, kalóriadús, zsíros és feldolgozott ételekkel. Nem az étel megvonása, hanem a kalóriák csökkentése, és az értékes tápanyagok túlsúlyba helyezése a cél. A szükséges ásványi anyagok, vitaminok és antioxidánsok pótlása a bőrre is jó hatást gyakorol, emellett a vízfogyasztásra úgyszintén érdemes odafigyelni.

A hidratált test könnyebben regenerálódik, ráadásul az anyagcsere működésére, valamint az emésztésre egyaránt jó hatást gyakorol, ha cukros üdítők helyett vízzel oltod a szomjadat. Mindezek mellett az erősítő, tónusozó tornák tényleg hatékonyak, az eredmény pedig viszonylag hamar megmutatkozik, ám az elért célt meg is kell tartani, tehát nem árt olykor több időt szentelni a lábak és más testtájak izomzatának a fejlesztésére.

 

Ha sokáig szeretnéd megőrizni a lábaid feszességét, az alakformáló rapid edzéseken túl, iktass be minden napra egy kis gyaloglást, lépcsőzést. Szándékosan nem a sétát írtam, mert sokan azt andalgásnak veszik, míg napi fél óra tempós gyaloglás akár a fogyáshoz és a szintfenntartáshoz is hozzájárulhat – tényleg azon múlik, hogy milyen intenzitással végzed.

A videóban látható comberősítő, lábformáló gyakorlatok kiválóan alkalmasak kontúrfeszesítésre, ezáltal jó kiindulópontot jelenthetnek, ha nyáron büszkén szeretnéd mutogatni a formás virgácsaidat rövidnadrágban, miniszoknyában vagy bikiniben. Nagyon csendes feladatsor, amitől nem fognak megháborodni a szomszédok, így bármikor elvégezheted otthon. Idővel, amikor már begyakoroltad a mozdulatokat, növelheted a terhelést gumiszalaggal, vagy bokasúllyal.

A megereszkedésekkel szemben, a már kialakult narancsbőr nyilván nem fog eltűnni három hét leforgása alatt, de testkezelésekkel, otthoni praktikákkal, valamint vérkeringést fokozó kencékkel kiegészítve az életmódváltást, jó eséllyel javítható a folyamat hatékonysága.

Kiemelt kép: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés