Téves gondolat, miszerint csak akkor kell edzeni, ha azt a testsúly alapján úgy ítéli meg az ember. Testmozgásra mindenkinek szüksége van, még az alapvetően vékony testalkatúaknak is. A nők zöme általában arra törekszik, hogy minél lejjebb szorítsa a mérleg nyelvét, pedig a testsúly még nem ad teljes képet a fittségről és a kondícióról. Valójában nem a kilókkal, hanem a testzsírral kell hadakozni, ha az ideális alak elérése a cél. Ez a testzsírcsökkentő HIIT edzés a megfelelő fogyásban segít, ami nem megy az izomzat rovására.

hirdetés

Testzsírcsökkentő HIIT edzés, ami az izmokat sem hagyja eltunyulni

A testsúly önmagában semmit nem jelent. Ugyanis könnyen lehet, hogy egy nagyobb súlyú ember több izommal és kevesebb testzsírszázalékkal rendelkezik, mint az az illető, aki jóval vékonyabb, és cirka tíz kilóval könnyebb nála. Akik pusztán diétával apasztják le a súlyukat, könnyen beleesnek abba a hibába, hogy a kívánt súlyértéket izomvesztéssel érik el, így hiába elégedettek a mérleg által mutatott számmal, a tükörben mégsem azt látják, amit szeretnének.

Zsírréteg mindenkin van, és nem is az a cél, hogy teljesen lefaragjuk, hanem, hogy egészséges tartományon belül tartsuk a tömegét a testsúly arányában. Ez a szám a testzsírszázalék. Megfelelő étrenddel és testmozgással ez az érték csökkenthető, hiszen az egészség szempontjából sem jó, ha a test nagy százaléka zsír, az izomtömeg pedig elenyésző. Bár a hízásnak észlelhető jelei vannak, előfordul, hogy valaki cseppet sem túlsúlyos, viszont itt-ott bőrredők jelzik, hogy több a zsír rajta, mint az izom. Erre mondják, hogy átlagos testalkatú, de olyan plötyi.

 

Az interneten számos kalkulátor segít, hogy kiszámold a testzsírszázalékodat, és megtudd, mennyire vagy fitt. Nőknél az ideális érték 14-25% között van, 32%-nál magasabb szám esetén már elhízásról beszélünk. Ám kalkuláció nélkül is kikövetkeztetheted, ha összecsíped a bőrt a hasadon, a csípődön, vagy a derekadnál, és érezhetően nem csak a bőrt fogod.

Nyilván csak az élsportolók nem tudják összecsípni a bőrüket, mert ők jóval izmosabbak, de egy átlagos nő esetében vastagabb zsírrétegre utalhat, ha párnásabb, puhább a felkar, illetve bevág a melltartó, és kis puklit szorít fel. Ezek a jelek még nem azt jelentik, hogy az illető elhízott, és cseppet sem csinos. Pusztán a testzsír és az izomzat arányára mutatnak rá.

Fiatalabb korban ez nem is annyira látványos, hiszen a bőr még feszes, fejletlen izomzat mellett is jól tartja magát. Mindez az életkor előrehaladtával okozhat puha, alaktalan testképet, ezért fontos, hogy minél előbb elkezdj edzeni, ha eddig nem tetted. Mozgás hiányában az izmok elernyednek, a bőr megereszkedik, petyhüdtté válik, és a test is erőtlen lesz.

Ráadásul a testmozgás számos más okból is fontos, hiszen javítja a keringést, növeli a szervek oxigénellátását, és az anyagcsere-folyamatokra is jó hatást gyakorol. Rendszeres edzéssel az izomtömeg növelhető – persze nem a testépítőknél jelentkező kidagadó izmokra gondolunk -, ami hozzájárul az egészségesebb élethez és a jobb erőnléthez.

Mozgásszegény életmód esetében viszont a testzsírszázalék jelentősen megugorhat, még ha ez külsőleg nem is következtethető ki egyértelműen. Ha csak fogyni szeretnél, nyilván sokat kardiózol, viszont érdemes ésszerűen felépíteni a mozgástervet, nehogy több izmot veszíts, mint zsírt. Az intervallumos HIIT edzések hatékonyan csökkentik a testzsírt, a változatos gyakorlatsorok pedig az izmokat is fejlesztik.

A következő videóban egy intenzív, de kezdők számára is könnyen kivitelezhető gyakorlatsort láthatsz, amivel jelentősen segítheted a zsírégető folyamatokat, miközben formásabb alakra és feszesebb kontúrvonalakra tehetsz szert, mint pusztán diétával, vagy egyoldalú testmozgással. És csak napi negyed órába telik!

 

Kiemelt kép: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés