A feszesítő, alakformáló edzés az őszi-téli időszakban sem lényegtelen. Bár ilyenkor nadrág fedi el a kritikus területeket, hálás leszel magadnak azért, ha nem hagyod eltunyulni a csípőkörnyéki izmokat.

hirdetés

A bőr állapota szinte azonnal árulkodik arról, ha a csípő, a fenék, és a külső comb izomcsoportjai nincsenek karban tartva. A mozgás nélküli fogyókúra egyébként sem célravezető, de ezeken a területeken különösen megmutatkozik a rossz hatása. A tápanyag- és edzéshiány miatt a szövetek felpuhulnak, a renyhe izomzat következtében pedig határozatlanná, hepehupássá válnak a kontúrvonalak.

Ha sikerült kialakítanod egy egészséges, tartható étrendet, ami támogatja a fogyást, az már fél siker. Diéta nélkül ugyanis, bármennyit mozogsz, nem igazán tudod elérni, hogy a zsírraktárakhoz nyúljon a szervezet, legalábbis nagy eséllyel csak szélmalomharcra és jojózásra számíthatsz. A csípő két oldalán, háromszög formában lerakódó zsír, valamint a combok külső felületén jelentkező párnácskák makacsul kitartanak, így testmozgás nélkül szinte lehetetlen megszabadulni tőlük.

Ahhoz, hogy leapadjanak a plusz kilók, elsősorban valamilyen intenzív edzésre van szükség, mely a zsírégető tartományba tornássza fel a pulzust. Ez lehet HIIT, aerobik, kardió, vagy saját testsúlyos mozgásforma, de amíg a szabadban lehet mozgolódni, az ugrókötelezés, a tempós, gyors gyaloglás, a lépcsőzés, illetve a futás is szóba jöhet. Az utóbbi esetében azonban nagyon fontos a megfelelő technika, amit nem árt elsajátítani a hatékony, sérülésmentes mozgás érdekében.

A feszesítő, alakformáló edzés célja egészen más, de mégis legalább annyira fontos: a test formálása, a kötőszövetek és az izmok erősítése elengedhetetlen ahhoz, hogy tónusosabb, dekoratívabb legyen a sziluett, és ne lötyögjenek a kontúrok. A két edzéstípus együtt működik jól igazán.

10 perc feszesítő, alakformáló edzés, ami nőies, tónusos csípőívet farag

Alakformálással elérheted, hogy ne egy hullámzó vonal legyen a csípőív, és a külső comb felülete ne karfiolosodjon a tél folyamán. Nem nehéz megjósolni, hogy az idő rosszabbodásával lassan kikopnak a járulékos mozgásformák a mindennapjainkból: bicikli helyett sokan inkább az autót választják, a szabadidős tevékenységek, mint az úszás, tollasozás, görkorcsolyázás, vagy a sok szabadtéri gyaloglás háttérbe szorul, így a napi ülőmunka még nagyobb terhet ró a szervezetre.

A csípő, a fenék és a comb környékén mutatkozik meg leghamarabb a kontúrvesztés, ezért muszáj néha megdolgoztatni picit ezeket a területeket. Az alábbi alakformáló edzés mindössze tíz percet vesz el a napból, mégis roppant hatékony. Vastag gumiszalaggal és kis súlyzókkal növelheted az ellenállást, hogy az izmok nagyobb erőfeszítéssel dolgozzanak, de segédeszközök nélkül is szép eredményt érhetsz el, ha több időt szánsz egy-egy feladatra, és tovább kitartod a gyakorlatokat.

 

A kötőszövetek állapotára, a pudingszerű területekre, és a megereszkedett bőrre egyaránt jó hatást gyakorol ez az otthon végezhető torna, amit nem nehéz rendszeressé tenni a heti edzéstervben.

Kiemelt kép: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés