A felkar szépen formálható a megfelelő feszesítő, tónusozó edzés segítségével, azonban a látványos eredményhez stabil kitartásra van szükség. Ez a kiegészítő torna segít, hogy szálkásabb legyen a terület.

hirdetés

A hatékony feszesítő edzés a karcsú, tónusos felkar kulcsa

A felkar formálása nem egyszerű feladat, akár a bicepsz, akár a tricepsz erősítéséről van szó. A tricepsz például kevésbé van terhelve a mindennapokban, ráadásul a felkar ezen része azért is kényes terület, mert maga a gravitáció is az ember ellen dolgozik. Ugyanis a felpuhult, renyhe izmoknak köszönhetően a bőr hamarabb megereszkedik, lötyögőssé válik. A kötőszövetek nem nyújtanak megfelelő tartást, a petyhüdt karrészen pedig idővel előtüremkedik a zsírlerakódás, melynek következtében a kar alsó részén még inkább megnyúlik a bőr. Ezt integetőhájnak is nevezik, hiszen a felkar gyengeségének első jele, ha integetéskor a bőr lötyögni kezd. Ám sajnos idővel elég csak kinyújtani a karokat, úgy is látványos lesz a petyhüdt bőrterület.

Idővel a felkar bőre megereszkedik, hiszen az öregedéssel járó folyamatok következtében sem az izmok, sem a kötőszövetek nem tudnak már megfelelően regenerálódni, ezáltal veszítenek rugalmasságukból. Ám nem csak idősebb korban jelentkezhet, hiszen az egészségtelen, mozgásszegény életmód éppúgy hozzájárul a kötőszövetek fellazulásához, s akár egészen fiatalon megtapasztalható a lógó, petyhüdt karok problémája. Nagyobb fogyás esetén szintén előfordulhat, hogy a terület megereszkedik, ugyanis a bőr és az izomzat sokszor nem tud olyan rohamos tempóban alkalmazkodni, így a felesleg ledolgozásával fokozatosan lógni kezd.

Leginkább akkor lehet számítani rá, ha a felesleg ledolgozására irányuló, kardióedzések mellett nem kerül sor erősítő, alakformáló tornákra. Az efféle mozgássorok nélkül ugyanis a test nem feszesedik, az izomzat nem fejlődik, a zsírréteg eltűnésével a területek plöttyedtté válnak, ez pedig a felkart ugyanúgy érinti.

Az alábbi, mindössze kilencperces torna alaposan átmozgatja a kényes területet. Más edzéstípusokkal kombinálva rendkívül hatékony, hosszú távon szépen formálja, tónusozza és karcsúsítja a felkart.

 

Bár sokan azt gondolják, hogy néhány súlyzós gyakorlat elegendő ahhoz, hogy a felkar feszesebbé váljon, a helyzet egyáltalán nem ilyen egyszerű. Legyen szó a test bármely területéről, az étrend átalakítása az, ami a nulladik lépés a sikeres alakformáláshoz. Tény, hogy az elfogyasztott ételek minősége és mennyisége elsőként a hason, a fenéktájékon és a combokon mutatkozik meg, ám a táplálkozásunk a szervezetünk teljes működésére, illetve az egész testünkre hatással van, így a felkarokon is jobban észrevehető a változás, ha a testmozgás és a kiegészítő torna mellett az étkezésre is több figyelem irányul. Éppen ezért célszerű a napi menüt rostban, vitaminokban és fehérjében gazdag alapanyagokból felépíteni, s kerülni a szénhidrátban, cukorban gazdag összetevőket.

A súlyzós edzések igazi jolly jokerek a felkar tónusozásában, szükségesek, azonban nem elegendők a látványos eredményhez és a plöttyedt, lógó terület feszesítéséhez. Amennyiben túlsúly okozza a karok ernyedtségét, vastagodását, mindenképpen be kell iktatni a napi rutinba különböző zsírégető tornákat. A HIIT-, valamint más aerob, kardióedzések kifejezetten alkalmasak a pluszkilók ledolgozására. Addig, amíg zsírréteg fedi a felkart, hiába az izomerősítés és a súlyzós torna, a kidolgozott, tónusos izomrostok takarásban maradnak.

Tehát a látványos átalakuláshoz mindenképpen szükség van a megfelelően, tudatosan kialakított étrendre, valamiféle lokális feszesítő tornára, zsírégető edzésre és területet célzó súlyzós gyakorlatokra. A felkar esetében fontos tisztában lenni azzal, hogy a folyamat sokszor igencsak hosszassá válik. Ez a terület nehezen alakítható, a karcsúbb, tónusosabb megjelenés érdekében kitartásra és motivációra van szükség.

Kiemelt kép: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés