A tartós fogyás egyik alapvető pillére a kalóriadeficit, ami nem éhezést jelent. Ahhoz, hogy a szervezet a zsírraktárakhoz nyúljon az energiafelhasználás során, nyilvánvalóan kevesebb kalóriát kell bevinni, de a rendszeres testmozgás elengedhetetlen ahhoz, hogy a felesleg elégetése megtörténjen, hiszen a legnagyobb energiafelhasználás a mozgás során jön létre. Ez a kardió torna segít, hogy megmoccanjanak a plusz kilók.

hirdetés

A kardió edzések kapcsán sokan valami kimerítő, extra strapás tevékenységre gondolnak, emiatt már előre feladják fejben, mert úgy érzik, nekik ez nem fog menni.

Igaz, hogy a magas intenzitású mozgásformák nem a lötyögésről szólnak – máskülönben nem emelnék meg a zsírégető tartományba a pulzusszámot -, de egy jól felépített, otthon végezhető gyakorlatsor nem minden esetben igényel nagyfokú előedzettséget és kifogástalan állóképességet.

Otthoni kalóriaégető kardió torna 30 percben

Az állóképesség is meghatározza, hogy kinek mitől, mennyi idő után ugrik meg a pulzusa. Lehet, hogy ez már pár emeletnyi lépcsőzés során bekövetkezik, de, ha néhány szusszanás után visszaáll a keringés a nyugalmi állapotába, akkor nyilván nem kap olyan mértékű terhelést a test, hogy a raktárakhoz nyúljon, hiszen csak kevés ideig kell energiát kifejtenie. Tehát a fogyás szempontjából az is számít, hogy rendszeres, minél több izomcsoportot megdolgoztató terhelést kapjon a szervezet.

A hangsúly a rendszerességen van, hiszen az aktív életmód hatására megváltozik az anyagcsere működése, a szervek oxigénellátása megnő, így a zsíranyagcsere fokozódik. Ha csak pár plusz kilótól szeretnél megszabadulni, az alábbi kardió torna megfelelő lehet számodra, hiszen a teljes testet munkára fogja. Dolgoznak a karok, a lábak, és a törzs úgyszintén terhelést kap.

Egy kezdő számára elegendő lehet a dinamikája ahhoz, hogy feltornássza a pulzust, mégis fél órán keresztül tartani tudja a tempót. Magas intenzitású mozgás közben elsősorban a könnyen bontható szénhidrát forrásokhoz nyúl a test energiáért, viszont a regenerálódás szakaszában a kalóriaégetés tovább folytatódik.

A közepes intenzitású, ám hosszan tartó testedzés folyamán a zsír felhasználása is képbe kerül, persze ebben az esetben sem lagymatag edzésről van szó. Akkor vagy közepesen aktív, ha a légzésed fokozódik, érezhetően gyorsul a szívverésed, de nem fulladsz ki egykönnyen. Mozgásszegény életmód után, a közepes szint könnyen elérhető és tartható tempó, így a feladás esélye jóval kisebb.

 

A videón látható torna mindent átmozgat, és kardió jellegéből adódóan több ugráló elemet is tartalmaz. Mivel nem tolja túl az intenzitást, és nagyjából 30 percet vesz igénybe, így közepesen hatékonynak mondható a kalóriaégető mozgástevékenységek között, ám rendszeresen végezve, aktív életmód mellett, segíthet leadni azt a megrekedt 2-3 kilót.

Fontos azonban, hogy ne ez legyen az egyetlen mozgásforma, amit egész héten végzel. Amikor csak teheted, gyalogolj tempósan, válaszd a lépcsőt lift helyett, és, ha az idő is engedi, túrázz a szabadban. Erősítő, alakformáló gyakorlatokkal is kiegészítheted ezt az edzést, amivel tónusosabbá, feszesebbé teheted a sziluetted.

Megfelelő, egészséges étrenddel kombinálva, szép eredményeket érhetsz el úgy is, ha nem vagy kimondottan sportos alkat. Ehhez azonban a bevitt kalóriamennyiség csökkentése is lényeges, illetve a porciókontroll segítségét úgyszintén alkalmazhatod.

Kiemelt kép: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés