A lapos has nem csak álom lehet, ez az edzés segít felkészülni a bikiniszezonra. Még mindig nem késő beiktatni az alakformáló tornákat.

hirdetés

Lapos has, karcsú derék: ez az edzés alaposan megdolgoztatja az izomzatot

Lassan itt a bikiniszezon, sokan pedig ilyenkor kapcsolnak, hogy a télen felszedett pluszkilók bizony látványos nyomot hagytak a pocak területén. Az egyrészes fürdőruhák szuper mentőövként szolgálhatnak, ám a tapadós dresszek aligha takarják el a kitüremkedő hurkákat. Persze a fodros díszítéssel, a csíkos mintázattal és az alakformáló fazonnal ügyesen lehet trükközni, mégis érdemes beiktatni néhány alakformáló edzést a mindennapi rutinba.

Ez a torna például alaposan átmozgatja az izomzatot. Látványosan karcsúsítja a derékvonalat, miközben a laposabb hasért éppúgy sokat tesz. Még nem késő belevágni a gyakorlatozásba, ezek a feladatok garantáltan feszesítik a plöttyedt pocakot a nyári strandszezonig. A lépések folyamatosan váltakoznak, ezáltal az edzés cseppet sem unalmas, ráadásul sokkal több izomcsoportot vesz igénybe, így több irányból formálja a területet.

 

Vannak határok, de semmi sem lehetetlen

Azzal azért nem árt tisztában lenni, hogy a hastájék csupán bizonyos keretek között formálható, ugyanis a genetika nagyban beleszól abba, hogy kinek milyen formájú a pocakja. A deszkalapos has sokaknak a kemény edzések mellett sem adatik meg, még akkor sem, ha minden zsírfelesleg ledolgozásra kerül, hiszen van kerekded, illetve atletikus has. Bármilyen a genetikai alap, a mozgásszegény életmód, a nasizás, a rostszegény, egészségtelen táplálkozás minden esetben megteszi hatását, vagyis az atletikus, deszkalapos hasfalból is idővel kidomborodó, puha pocak válhat. Bármilyen is az alapforma, a túlzott zsírréteg nem az örökölt tulajdonságoknak tudható be, vagyis jó eséllyel tehetsz ellene.

Tény, hogy nem az erősítő, feszesítő gyakorlatoktól fog leolvadni a zsír, elsősorban az számít, miből áll az étrended, és mennyit mozogsz naponta intenzíven. A dinamikus, zsírégető testmozgás elengedhetetlen, legyen az bármilyen torna, intervallumos edzés, futás, Tabata, vagy saját testsúlyos tréning. A lényeg, hogy rendszeresen végezd, ne csak alkalmanként, kiegészítésként pedig mindenképp tervezz be a hétre egy-egy erősítő és feszesítő gyakorlatsort, ami az izmok karbantartásában és az alakformálásban játszik szerepet. Fontos lépés ez is, hiszen a hasi zsír ledolgozása összetett dolog, nem működik az egyik a másik nélkül. A zsír ledolgozása után még nem feltétlenül lesz kisebb a haskerület, a bőrredőket mindenképp erősítéssel tudod feszesíteni.

Ám az edzés csupán egy részét adja az átalakulási folyamatnak, a hasi zsírréteg ledolgozásához különösen fontos, hogy a teljes életmód, ezáltal az étkezés is átalakuljon. Az vagy, amit megeszel, szokták mondani. Klisésen hangzik, de bizony-bizony bőven van benne igazság, még ha nem is kell szó szerint érteni. A durva szénhidrátmennyiség, a sok cukor és zsír valóban nyomot hagy a pocakon. A hurkák még látványosabbá válnak, ha a helytelen, rendszertelen étkezés mozgásszegény életmóddal társul.

Ez egy ördögi kör, hiszen hiába kezdesz diétázni, rendszeres testmozgás és izomfejlesztő edzések nélkül a zsigeri vérkeringés olyannyira belassul, hogy kihat az emésztési folyamatokra. Jó emésztés nélkül pedig viszonylag nehéz fogyni. A renyhe izomzat nem tartja megfelelően a hasfalat, a gyormor előreesik, a bélmozgás komótossá válik. Tehát nem igaz, hogy a pár perces lokális hasizom-erősítő edzések nem járulnak hozzá a laposabb has eléréséhez. A zsírégetés beindításához pár percnyi edzés kevés, viszont a dinamikusabb tornák sem hoznak szép eredményt izomerősítés nélkül.

 

Ez a torna a hasizmok tónusozására fókuszál, tehát mindenképpen célszerű más típusú edzésekkel kombinálni. Ha a felgyülemlett felesleg eltüntetése a cél, a lapos has eléréséhez nem lesz elegendő néhány látványosan cifrázott felülés. Az izomzat hiába dolgozik, a zsírréteg elfedi a kidolgozott izomcsoportokat, így zsírégető gyakorlatokra is szükség van. Érdemes kipróbálni az otthon végezhető HIIT-tornákat, de a futás éppúgy megteszi a hatását.

Az étkezéssel kapcsolatban nagyon fontos megemlíteni, hogy fehérjében, rostban és vitaminokban gazdag étrendet kell felállítani ahhoz, hogy az anyagcsere kiegyensúlyozottan működjön. Törekedni kell a teljes harmóniára, ugyanis megfelelően működő emésztés nélkül az edzés kevés lesz ahhoz, hogy valóban laposabbá, feszesebbé váljon a has. Ugyanez igaz fordítva is, kellő mértékű mozgás hiányában az emésztési folyamatok belassulnak, ami az alakformálásnak és a súlyvesztésnek egyaránt gátat szabhat.

Kiemelt kép és cikkfotó: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés