Az otthoni edzés hasznos, különösen télen, amikor kevesebbet mozgolódunk a szabadban. Ám a helyszűke miatt nem mindig megoldható a változatos torna, és a fokozatos terhelés, így a fejlődés idővel megrekedhet. A tónusos, feszes, karcsú testkép elérését néhány egyszerű sporteszköz is segítheti, ha csak a négy fal között akad lehetőséged a testedzésre. Segítségükkel rövidebb időn belül látványosabb eredményt érhetsz el az alakformálásban. Mutatjuk, milyen kellékekre bukkanhatsz 5000 forint alatt!

hirdetés

Hiába rendszeres az edzés, ha kevés terhelést kap a test, lassabb ütemben fog fejlődni, és a súlycsökkenés is nehezebben indul be. Az erőkifejtés fokozatos növelésével, és a minél változatosabb, több izomcsoportot átmozgató gyakorlatokkal viszont előrelendülést tapasztalhatsz, hiszen az állóképesség javulásával már nem éri be a korábbi lötyögésekkel a szervezet. Minél változatosabb a mozdulatsor és a tempó, annál inkább érezhető az alakformálás eredménye.

A négy fal persze némiképp lekorlátozza a lehetőségeket, és az is lehet, hogy a kényes fülű szomszéd, vagy a szűk hely miatt nem tudsz ugrókötelezést, vagy más egyéb, nagyobb lendülettel járó feladatsort végezni. A lábak, a karok, az egész törzs, vagy csupán a has izmainak edzése azonban megoldható néhány sporteszköz segítségével, méghozzá úgy, hogy sokoldalú terhelést kapjanak. Így idővel nem rekedsz meg egy-egy részeredménynél, hanem szintlépést érhetsz el, ráadásul egy jól felépített programmal pár perc alatt átmozgathatod az egész testedet.

Intenzívebb otthoni edzés: 4 hasznos sporteszköz, ami cseppet sem méregdrága

Gyakran mondják, hogy a futáshoz nem kell eszköz, de igencsak a pénztárcája mélyére kell nyúlnia az embernek, ha megfelelő cipőben és öltözékben akar nekivágni a futópályának.

A speciális felszerelés nem úri huncutság, hiszen a könnyű, légáteresztő, varrás nélküli, súrlódásmentes és izzadság-elvezető anyagok valóban szükségesek a kényelem és a test védelmének érdekében. A sport tehát gyakran drága hobbinak tűnhet, de nem minden sporteszköz méregdrága, hacsak nem a futópadok, szobabiciklik és nagyobb edzőtermi cuccok között keresgélsz.

Az otthoni edzéshez is remek kiegészítőkre lelhetsz, melyek általában pár ezer forintos tételek, de 5000 forint alatt is találhatsz hasznos dolgokat. Az ellenállást, és ezzel az erőkifejtést növelő gumiszalagok például egyenként és szettben is kaphatóak, az izomerősítéshez és feszesítéshez tökéletes csukló- és bokasúllyal pedig a pilatest turbózhatod fel.

 

A markolattal ellátott gumipántok szintén ellenállással erősítik az izmokat és sokoldalúan használhatóak, a fitneszlabdával pedig intenzívebbé tehető bármilyen gyakorlat, például még a plank is, hiszen az elvégzése közben még egyensúlyozni is kell, ami plusz izmokat aktivál.

Ha nem szeretnél kütyüket tárolni otthon, időnként saját testsúlyos gyakorlatokkal tedd változatosabbá az edzésedet.

 

Kiemelt kép: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés