A valódi szépségápolás ötven év felett indul be csak igazán, ebben az életkorban a bőr természetes regenerációja már jelentősen lassulni kezd, valamint a hormonális változások is kihatnak a hámréteg állapotára. A szépség belülről fakad, ám nem csupán a külsőnek, a léleknek éppúgy jót tesz, ha több figyelem irányul a bőrápolásra.

hirdetés

Ahogy az idő múlik, a szervezetünkben beindulnak bizonyos törvényszerű változások, ám a bőröregedés mértékét az életmódunk úgyszintén befolyásolja. Bár sokan legyintenek, hogy a ráncok megjelenése genetikailag kódolt – és ez így is van -, azok elmélyülése, illetve a bőr rugalmassága, tömörsége számos más tényezőtől függ. Nem mindegy, hogyan és milyen ütemben öregszik egy arc, ezért a megfelelő szépségápolás nagy szerepet játszik minden életkorban.

Ötven felett elsősorban a bőr védelmi rendszerét érdemes erősíteni, mely sok mindent befolyásol. A hormonális változások miatt a hámréteg vízmegtartó képessége fokozatosan csökken, a sejtek tápanyagfelvétele és oxigénellátása szintén belassul, emiatt mankóra szorul.

A spéci bőrfiatalító hatóanyagok ugyan nem írják felül a genetikát, ahogy a bőröregedés folyamatát sem állítják meg, viszont ha javul a sejtcserélődés, sejtképződés, valamint nem szökik el a nedvességtartalom és erősítést kap a barrier – vagyis a védőréteg – a bőr állapotában sok javulás tapasztalható.

Mindenekelőtt védeni kell a bőrt a károsító tényezőktől, ugyanakkor a szépségápolás másik alapfeltétele ötven felett, hogy táplálja, hidratálja, illetve támogassa, erősítse működését.

A szépségápolás új kapukat nyit 50 felett, szinte végtelen a lehetőségek tárháza

A fényvédő használata elmaradhatatlan

Jóformán már a csapból is a fényvédő folyik, ám nem lehet eléggé hangsúlyozni a fontosságát, ha ráncmegelőzésről van szó. Az UV-sugarak elleni védelemnek a tudatos bőrápolásban stabil helye van, nem csak ötven év felett kiemelten fontos a fényvédő kencék használata, a megelőzés szempontjából éppen annyira számít. Az UVA-sugarak a bőr mélyebb rétegeiben okoznak elképesztő mértékű károsodást, ami hihetetlenül felgyorsítja a bőröregedést.

A fényvédő használata mindennap ajánlott, még akkor is, ha az ember nem is mozdul ki otthonról. Az ablakon át ugyanúgy betörnek a károkozó sugarak, amitől a ráncok idejekorán megjelenhetnek, a már meglévő barázdák pedig még inkább elmélyülhetnek. Nemcsak nyáron, minden évszakban elmaradhatatlan a fényvédő használata, borult időjárás ide vagy oda. A felhőkön át szintén áttörnek az UV-sugarak, így fontos megakadályozni, hogy kárt tegyenek a bőr rugalmasságában, szabad gyököket képezzenek és bomlasszák a kollagénrostokat.

A hidratáló kencék fontosabbak, mint gondolnánk

Az idő múlásával a bőr egyre inkább száraz hatást kelt, hiszen lelassul az olajtermelés folyamata. Még azok a nők is tapasztalhatják a bőrszárazság problémáját ötven év felett, akik korábban inkább zsíros bőrtípussal rendelkeztek. Éppen ezért fontos nyomon követni a bőr állapotát, és az igényeihez igazítani az aktuális bőrápolási rutint.

Ami évekkel ezelőtt bevált rendszerként működött, a kor előrehaladtával alkalmatlanná válhat az arcbőr karbantartására. A száraz bőr nem ráncosabb, azonban a már meglévő redők szembetűnőbbé válnak. A megfelelően hidratált arc simábbnak, élettel telibbnek tűnik, míg a szikkadt bőrfelszín rugalmatlanságából adódóan jobban gyűrődik, ezáltal könnyebben rögzülnek és mélyülnek el rajta a mimikai ráncok. A belső hidratáltság különösen fontos, de külsőleg gyakran már a többlépcsős nedvességpótlásra is szükség lehet. Legjobb, ha szérum, fluid és krém formájában egyaránt bekerül a bőrápoló rutinba a hialuronsav.

Ezért szükségessé válik a megfelelő hidratáló kencékkel tarkított rutin bevezetése. Továbbá a nedvességet nem csak pótolni, megtartani is muszáj. A lipidréteg változásával a vízmegtartás gyengül a bőrszövetekben, így növényi olajokkal, lipidekkel és ceramidokkal érdemes erősíteni a bőr védelmi funkcióját, hogy kevésbé szökjön el a nedvesség.

Hámlasztás nélkül nincs szépségápolás 50 felett

Sokan tartanak tőle, mégis elképesztően fontos lépés a hámlasztás egy tudatos anti-aging rutinban. Összességében kicsit sem kell félni a kémiai hámlasztástól, csupán egy kis előzetes tájékozódást igényel, hogy az egyes típusok mire és hogyan hatnak, melyik hatóanyag a leginkább alkalmas az adott személy számára, ezt pedig hogyan érdemes beilleszteni a rutinba.

Az elhalt hámsejtek eltávolítása rendkívül fontos ötven felett, hiszen a bőr felső rétege az idő múlásával megvastagodik, a friss, üde területek pedig ez alatt a fáradt hámréteg alatt bújnak meg. Ahhoz, hogy élettel telibb hatást keltsen az arc, nélkülözhetetlen a hámlasztás. Az AHA-savak például kíméletesen bánnak a bőrrel, a már meglévő barázdákat is halványítják, ráadásul a kollagéntermeléshez éppúgy hozzájárulnak.

A sejtcserélődés romlásával a bőr fakóvá, élettelenné válhat, mert az elhalt hámsejtek nem válnak le maguktól, ezáltal lassabban újul meg a bőrfelszín. Ez a folyamat sajnos a sejtek tápanyag- és oxigénfelvételét is rontja. Emiatt válik szükségessé a hámlasztás, mely ösztönzi az új sejtek keletkezését.

Mikrotápanyagokkal javítható a bőr ellenálló képessége

A C-vitamin bevitelére különösen oda kell figyelni ötven felett, hiszen segíti a vas felszívódását, csökkenti a stresszártalmakat, nagy szerepet játszik a szabad gyökök sejtkárosító munkálkodásának semlegesítésében, ösztönzi a kollagéntermelést, valamint a zsírbontásban úgyszintén részt vesz.

 

Ez az antioxidáns hatású vitamin könnyen kiürül a szervezetből, és ahogy idősödünk, egyre jobban ügyelnünk kell a pótlására. Bár a C-vitaminban gazdag étkezés pozitív hatással van a bőrre, a szervezet elsősorban a létfontosságú belső folyamatok működtetéséhez használja fel, ezért ajánlott célirányosan megtámogatni vele az arcbőrt C-vitaminos készítményekkel. A K-vitamin és a kalcium szintén előfordul anti-aging kencékben, és a Q10 koenzim is nagyban hozzájárul a feszesség megőrzéséhez.

Arcápoló olaj nélkül hiányos az anti-aging rutin

Manapság jobban előtérbe kerültek a különböző pipettás arcolajok, ám a szépségápolás nem véletlenül kapta fel ilyen mértékben ezeket a termékeket. Mivel az idő múlásával a bőr veszít zsírrétegéből, azt mindenképp ajánlott pótolni valamilyen formában. A különböző arcápoló olajok javítják a vízmegtartó képességet, valamint antioxidánsokkal, gyulladáscsökkentő hatású omega-3 zsírsavakkal támogatják a regenerációt, ezzel pedig lassítják a ráncok kialakulását.

A meglévő barázdákkal ugyan nem tudnak véglegesen elbánni, de mivel feltöltik a bőrt, halványabbnak tűnhetnek a mély redők is. A megelőzésben kifejezetten ütősek, érdemes bevetni őket ötven felett, hiszen segítségükkel lassítható a bőröregedés folyamata. A csipkebogyóolaj például hihetetlen mértékben járul hozzá a sejtregenerációs folyamatokhoz, így szemmel láthatóan lassítja a ráncok megjelenését. A kollagéntermelő folyamatokba szintén beavatkozik, így mind a prevenció, mind az intervenció szempontjából hasznos alapanyag.

A retinol csodákra képes, 50 felett a szépségápolás csúcsösszetevője

Bár nincs olyan csodaszer, ami visszafordítaná az időt, vagy maximálisan megszüntetné az általa hagyott nyomokat, a retinol súrolja ennek határát. Egy jó anti-aging rutinban ott a helye valamilyen formában, ötven felett már-már kötelező összetevő a retinol.

A retinoidok tulajdonképpen A-vitamin-származékok, amelyek serkentik a bőr kollagéntermelését, valamint antioxidáns hatásuk is van. Ennek köszönhetően a már meglévő kollagénrostok bomlását éppúgy lassítják, így járulnak hozzá a rugalmasabb, feszesebb bőrképhez.

Bőrszépítő kezelések a napi arcápolás mellett

Olyan kezelés nem létezik, amely végleg megállítaná az öregedést, ám a lehetőségek tárháza nem merül ki a botoxban. Sokan ódzkodnak tőle, teljes joggal, hiszen a folyamatosan ismétlődő kezelések gyakorlatilag lefagyasztják a mimikát, és maximálisan természetellenes hatást eredményeznek az arcon.

Számos olyan kezelés érhető el, melyeket ötven év felett érdemes lehet bevetni az üde, feszes bőr eléréséhez. Ezek már sokkal naturálisabb összképet eredményeznek, mint egy botoxkúra. A hialuronos feltöltések például kicsit sem keltenek művi, mesterkélt vonalakat, miközben a ráncokat elképesztően kisimítják.

Számos más lehetőség is rendelkezésre áll, a bioszálas arclifting például sokkal kevésbé veszélyes eljárás, mint egy sebészeti beavatkozás, ráadásul jelentősen finomabb eredmény érhető el vele. A rádiófrekvenciás arckezelés a kollagéntermelésre hat, visszarántja a megereszkedett területeket és feszesebbé varázsolja az elmászott kontúrokat.

 

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés