A szépségvitaminok közül a legelterjedtebb az E-vitamin, az A-vitamin, a B-komplex és a C-vitamin, hiszen ezek köztudottan nagyban hozzájárulnak a bőr ragyogó egészségéhez, rugalmasságához, valamint a pattanások elleni küzdelemhez is támogatást nyújtanak. A K-vitamin ritkábban kerül szóba, ha a bőröregedés lassítása a cél, pedig ráncok ellen is bevethető amellett, hogy eltünteti a szem alatti sötét karikákat.

hirdetés

 

A K-vitamin arról ismert leginkább, hogy fontos szerepet tölt be a véralvadásban és a csontképződésben. Ezen túl antioxidáns szerepének köszönhetően a sebek gyors gyógyulására is jelentős hatással van. A szem alatti karikákat nagymértékben világosítja hosszú távon, amitől az arcbőr már önmagában sokkal fiatalosabbnak, egészségesebbnek és élettel telibbnek hat. A K-vitamin azonban nem csupán ilyen módon járul hozzá a ragyogóbb bőrképhez, ráncok ellen is bátran bevethető hatóanyag.

Ezért hasznos a K-vitamin ráncok ellen

A K-vitamin azzal, hogy javítja a hajszálerek állapotát, nem csupán a szem alatti karikák tónusát csökkenti. A megfelelő keringés miatt a bőrfelszín rugalmas, egészséges állapotát is segít megőrizni. Ahogy a kor előrehaladtával csökken a mikrokeringés a dermális rétegekben, a fiatalos ragyogás is egyre csökkenni kezd, ám a megfelelő mértékű K-vitamin-bevitel nagyban hozzájárul a folyamat lassításához.

Ez a vitamin kifejezetten felturbózza a szervezet kollagéntermelését. Mivel a kollagén külsőleg nem vihető be a szervezetbe úgy, hogy hatékonnyá váljon, kifejezetten fontos szerepe lehet a K-vitaminnak ebben a folyamatban.

Bár a kollagén szintje természetes módon, évről évre csökken, a folyamat jelentősen lassítható a megfelelő módszerekkel, a K-vitamin bevitele is idetartozik. Ám nem árt az észszerűség határán belül maradni, hiszen ez egy zsírban oldódó vitamin, ami, bár nem raktározódik el hosszú ideig, azért nehezebben ürül ki a szervezetből, mint mondjuk a C-vitamin, ezáltal különféle K-vitamin-tartalmú készítményekkel könnyebben túladagolható.

Az étrendben előforduló vitaminforrások pont elegendőek. Ez a vitaminfajta ugyanis hatást gyakorol a véralvadásra, így a bevitt mennyiséggel nem érdemes túlzásba esni!

A kollagén hiánya rugalmatlan, elgyengült és elvékonyodott arcbőrhöz vezet hosszú távon, az arc kontúrja teljesen megváltozik, és a barázdák egyre inkább elmélyülnek az idők során.

A K-vitamin segíti a kalcium kiürülését az erekből, így képes megelőzni a cukorbetegség kialakulását, amit a túlzott cukorfogyasztás is előidézhet. Az arcbőr rugalmasságáért és feszességéért felelős elasztin- és kollagénrostok a cukorbetegség következtében sérülékennyé, törékennyé válhatnak, így nem tudják betölteni funkciójukat. A ráncok akár idő előtt is megjelenhetnek ennek okán.

Miben található K-vitamin, és hogyan érdemes alkalmazni?

A K-vitamin leginkább a zöld leveles növényekben található meg, mint a brokkoli, a kelkáposzta vagy a spenót. Ezeket akár smoothie formájában is érdemes gyakran fogyasztani, hogy a bőrre gyakorolt jótékony hatás szemmel láthatóvá váljon. Mivel zsírban oldódó vitaminról van szó, nem szabad elhanyagolni a növényi olajak bevitelét sem. Például az olívaolaj vagy a repceolaj nagyban hozzájárul a K-vitamin pozitívumainak maximalizálásához, ezen túl pedig szuper hatással vannak az egészségre, a bőrre és hajszerkezet állapotára is.

Fontos! K-vitamin fogyasztása esetén nem árt körültekintőnek lenni, kerülni kell a túlzott bevitelét, és különösen azoknak kell visszaszorítania a bevitt mennyiséget, akik vérzékeny betegek és emiatt véralvadásgátló gyógyszert szednek. Kapszula formájában kizárólag orvos javaslatára érdemes szedni. A véralvadásra gyakorolt hatása miatt, ha fennáll a vérrögképződés esélye, mindenképp szakorvossal kell konzultálni.

A bőrre felkent K-vitamin általában csak kis mennyiségben szívódik fel, illetve nem jut olyan mélyre, hogy negatívan befolyásolhatná a véráramlást.

A K-vitamin nagyon gyakori alapanyaga a szemránckrémeknek is. Ezeket érdemes akár naponta kétszer használni annak érdekében, hogy hosszú távon látható legyen az eredmény. A kencevásárlás előtt fontos megvizsgálni az összetevők listáját, és utánajárni, hogy milyen koncentrációban tartalmaz K-vitamint az adott termék.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés