A tudatosan felépített bőrápolási rutin részét képezi az otthoni hámlasztás. Ehhez kapcsolódnak az AHA-savat tartalmazó készítmények, amelyeknek kiemelten fontos szerep jut az öregedésgátlásban.

hirdetés

Kémiai hámlasztás otthon

Az otthoni hámlasztás a nők nagy részénél egyre inkább beépül a bőrápolási rutinba. Sokan ismerkednek az alacsonyabb koncentrációjú termékekkel, amelyek hosszútávon megszépítik a bőrfelszínt. A fő feladatuk, hogy segítségükkel a bőr természetesen tudjon megújulni. A bőrradírokhoz hasonlóan eltávolítják az elhalt hámsejteket, viszont ezt sokkal kíméletesebben teszik, és a kollagéntermelést is serkentik.

Ha hámlasztásról van szó, akkor három nagy csoportot lehet megkülönböztetni, vannak az AHA-savak, BHA-savak és PHA-savak. Bár az elnevezésük nem sokban különbözik egymástól, a hatóanyagaik annál inkább, mindegyik csoport más bőrproblémára fókuszál. Vízhiányos, száraz vagy öregedő bőr esetén kiválóan bevethetőek az AHA-savak. Amelyek nagyszerűen halványítják a foltokat a felszínen és ránctalanítanak.

Mik azok az AHA-savak?

Az AHA-savak serkentik a kollagéntermelést, így a bőr tovább megőrzi a rugalmasságát, és a ráncok is később jelentkeznek. Rendkívül hatékonyak, a mélyebb ráncokat is képesek halványítani. Vízben oldódódnak, ezért száraz bőrön is alkalmazhatóak.

Legismertebb fajtái a glikolsav, tejsav és mandulasav. Ezek közül a mandulasav a legkíméletesebb, ezért ezt még érzékeny bőrrel rendelkezők is kipróbálhatják. Rosacea esetén is használható nagyon alacsony koncentrációban, ám érdemes folyamatosan figyelni az arcbőr reakcióit, nehogy irritáció lépjen fel. Gyulladáscsökkentő hatása van, így pattanásos bőrre ideális. A mandulasavnak nagyobb a molekulatömege, így nem hatol annyira mélyen a hámrétegbe.

A glikolsav könnyedén behatol a bőrbe, annak felső rétegében hat. Lebontja az elhalt hámsejteket, és a pigmentfoltok ellen is hatékony. A tejsav növeli a bőr vízmegkötő képességét és feszesít.

A savak erőssége a koncentrációjuktól függ, 20% felett már érdemes kozmetikusnál csináltatni a hámlasztást. Bár, aki tapasztalt hámlasztó az otthon is próbálkozhat magasabb koncentrációjú készítményekkel.

Hámlasztók helyes használata

Különböző koncentrációban találhatóak meg az AHA-savak az egyes termékekben. Kezdőknek elegendő hetente pár alkalommal 5%-os oldatot használni, ugyanez vonatkozik érzékeny bőrrel rendelkezőkre. Így biztosan nem válthatnak ki bőrirritációt. A tapasztaltabbak próbálkozhatnak a 10-15%-os készítményekkel, fontos, hogy minél magasabb a koncentráció, annál ritkábban szabad alkalmazni, de nagyon függ a bőrtől, hogy mit bír el.

A hámlasztás mindig arctisztítás után, de még tonizálás előtt történik. Teljesen száraz bőrre vidd fel vattapamaccsal vagy az ujjakkal, várd meg amíg megszárad, majd következhet a hidratáló. 5%-os koncentráción túl csak este szabad alkalmazni, és a gyártó szabályait mindig szigorúan be kell tartani, mivel a rosszul elvégzett hámlasztás súlyosan károsíthatja az arcbőrt. A hámlasztók általában fennhagyhatóak, de ez termékenként változhat.

Bár nagyon hasznosak ezek a készítmények, nem árt velük vigyázni. A túlzásba vitt hámlasztást a bőr hámlással jelzi, ilyenkor érdemes kicsit pihentetni, és ritkábban használni az adott terméket.

Gyulladt vagy sérült hámréteg esetén nem szabad őket alkalmazni. Vízhiányos bőr esetén óvatosan használva fokozatosan javíthat az orca állapotán. Ha hámlasztót használsz, akkor azt ki kell egészíteni fényvédővel, mivel így óvhatod meg az arcbőrt a napkárosodástól.

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés