Mit keres a bőrfiatalító kencék komponensei között a kalcium? A kalcium szerepet játszik a normál sejtműködés fenntartásában, ezért nem csak a csontok, a fogak és a körmök számára fontos alkotóelem, hanem a bőr megújulásához is elengedhetetlen.

Sokan nyúlnak kalciumos krémekhez, ha viszkető rovarcsípések, vagy ekcémás kiütések tüneteit kívánják kezelni, hiszen a kalciumtartalmú összetevők nemcsak hidratálják a bőrt, hanem segítik a felhám regenerálódását, valamint ellenállóbbá teszik az ártalmas külső környezeti hatásokkal szemben.

Az érett bőrre szánt krémek és szérumok komponensei között olykor fellelhető a Calcium PCA, mely elősegíti a bőr felső rétegének, az epidermisznek a zavartalan megújulását.

A kalcium hatása bőrre: miért jó ráncok ellen?

A bőrünk több rétegből áll, a környezettel érintkező felhám célja pedig az, hogy védőréteget képezzen a sérülékenyebb szövetek számára a külső hatások ellen. Mivel sokat kell kibírnia, az epidermisz sejtjei folyamatosan cserélődnek. A sejtosztódás az epidermisz alsóbb rétegeiben indul meg, és nagyjából két hét telik el, mire az újonnan létrejövő sejtek a felszín felé törnek.

A teljes epidermisz nagyjából másfél hónap alatt újul meg, és ebben a folyamatban az ásványi kalcium is nagy szerepet játszik. A felhám cserélődését a keratinociták száma is befolyásolja, melyek osztódását és elkülönülését a kalciumionok koncentrációja szabályozza. Amikor a bőröregedés beindul, a keratinociták forgalma drámaian lecsökken, ezáltal a bőr felső rétege elvékonyodik és sérülékenyebbé válik.

Mivel az epidermisz gátfunkciója az évek múlásával meggyengül, vagyis a védőréteg hiányos működése folytán egyre több káros anyag juthat be a bőrbe, a ráncok kialakulása is felgyorsul. A kalcium segít a keratinociták szinten tartásában, vagyis lényegében erősíti a bőr védőpajzsát, így a bőröregedés lassítható.

Mint bármelyik ráncok elleni összetevőtől, természetesen a kalciumtól sem kell csodát várni, hiszen az öregedés természetes, bekódolt folyamatát semmi sem tudja megállítani. Ám az epidermisz erősítésére kiválóan alkalmas, ezáltal megnöveli a bőr ellenálló képességét. A Calcium PCA felszívódásáról nincsenek információink, de főként hidratáló és regeneráló komponensként alkalmazzák a krémekben.

Képek: Getty Images.

 

  • Megosztás:
hirdetés