Kortól függetlenül, a bőrápolás egyik legfontosabb alapköve a hidratálás. A problémás bőrtünetek többsége általában a hámréteg kiszáradásából ered, a finom ráncoktól kezdve a sötét, szem alatti karikákig. Megnéztük, mi történik, ha az arcápolás majdnem minden fázisába bekerül a tiszta hialuronsav. A Nivea Hydra Skin Effect termékcsalád két tagját teszteltem: a szérum, és az ampullás kiszerelés egyaránt S.O.S. mentőövet nyújt a száraz bőrnek, de van egy plusz dolog, ami nélkül a hatóanyag nem hoz látványos hatást.

hirdetés

A hialuronsav kétségkívül a szépségápolás szupersztárja, hiszen rengeteg bőrproblémát képes orvosolni azáltal, hogy helyreállítja és fokozza a bőr vízmegtartó képességét. Egyetlen gramm ebből a hatóanyagból, akár hat liter folyadékot képes magába zárni. Ám nem csupán visszapótolja a bőr elveszett nedvességét, hanem pozitív hatást gyakorol a bőr természetes hialuronsav termelésére, ehhez azonban nem árt, ha gond nélkül felszívódik.

Mire való, és mikor hatékony a hialuronsav?

A bőr vízvesztését nem csak a húzódó, viszkető, hámló, vagy érdes tapintású hámfelszín jelezheti. A fakó, szinte szürkés arc, a sötét szemkörnyék, valamint az epidermisz ellenálló képességének romlása is utalhat rá. Leegyszerűsítve, a bőr hidrolipid védőgátja meggyengül, így könnyebben bejutnak a bacik, és a külső környezeti hatások is jobban próbára teszik a védelmi rendszert. Mivel a száraz bőr lassabban regenerálódik, pattanások, foltok, finom ráncok jelenhetnek meg a hámrétegen.

 

Akkor, a hialuronsav egyfajta varázspálcaként működik a szépségápolásban? Bár feljavítja a bőr állapotát azáltal, hogy növeli vízmegkötő képességét, nem feltétlenül. Hatását illetően nem mindegy, milyen koncentrációban tartalmazza az adott krém, vagy szérum, valamint a felszívódása szempontjából a molekulasúlya is lényeges.

Minél nagyobb a hatóanyag molekulasúlya, annál több vizet tud magába zárni, ám a kisebb molekulasúllyal rendelkező változata hatékonyabban tud felszívódni. Mindegyiknek megvan az előnye és a hátránya, így a különféle típusok egymás hatását erősíthetik. Ezért jó, ha a kence összetétele hosszú és rövid molekulaláncokat kombinál.

Az szintén sokat számít, hogy tiszta hialuronsavat tartalmaz az adott koncentrátum, vagy csak származékok vannak jelen a termékben, elenyésző mennyiségben. Az összetevő bőrbe juttatását a formula állaga, textúrája is megkönnyítheti, de bármilyen szuper bőrápolóval van dolgunk, az életmódunk nagyban befolyásolhatja annak hatásfokát.

Szérum és ampulla tesztelése: elárulom, mit tapasztaltam

Régóta használok hialuronsavval dúsított kencéket, kisebb-nagyobb sikerrel az eredményt illetően. Így, a negyvenes éveim elejét taposva már én is naponta tapasztalom bőrömön a lecsökkent hialuronsav-termelés hatását. Szerencsém, hogy kombinált bőrrel rendelkezem – igen, ez korábban sok gondot okozott, most viszont előnynek számít -, hiszen a hámréteg gyorsabb vízvesztését nem súlyosbítja zsírhiányos állapot.

 

Szerintem ennek köszönhetem, hogy pár halovány szarkalábat leszámítva, még nincsenek berögzült ráncaim. Viszont barázdák híján is könnyen tűnhet beesettnek, nyúzottnak az arc, ha meggyengül a bőr vízmegtartó képessége.

Bőrtípustól függetlenül, bármely életkorban lehet dehidratált a hámréteg, ami nem azonos a száraz bőrrel. A nedvesség csökkenését elősegíthetik olyan külső hatások, mint a szél, a hideg, a fűtött, meleg levegő, de idővel magától is vacakolni kezd a védőréteg nedvességmegtartó képessége. Ezt a folyamatot felgyorsíthatja a stressz, a rendszertelen, kevés alvás, a nem megfelelő folyadékpótlás, az alkohol vagy kávé fogyasztása, és még bőven lehetne folytatni a sort.

Ápolás és táplálás tekintetében sokat teszek az egészséges bőrkép megőrzésének érdekében, viszont az életmódom gyakran aláássa ezeket a törekvéseket. Gyakran előfordul, hogy nem alszom eleget, és elég sok időt töltök a monitor előtt, ami szintén rátesz egy lapáttal a bőröregítő tényezőkre.

A hialuronsav ugyan nem nevezhető anti-aging hatóanyagnak, de jelentősen megtámogatja az epidermisz ellenálló képességét, ugyanakkor feltölti a szomjas bőrt, rugalmasabbá, puhábbá, üdébbé varázsolja, már amennyiben, alkalma van felszívódni és kifejteni hatását.

Nagy erő a kis ampullákban

Nemrég új termékcsaláddal rukkolt elő a Nivea: a Hydra Skin Effect formulák a hidratálásra fektetnek nagy hangsúlyt. Mi is kaptunk kipróbálásra a hialuronsavval dúsított kencékből, melyek között szérum, nappali és éjszakai krém, micellás víz és arclemosó gél, valamint kúraszerűen alkalmazható ampullás hidratáló is található.

 

Mivel gyors segítségre volt szüksége a bőrömnek, elsőként a Hydra Skin Effect Ampulla Kúra bevetését tartottam célravezetőnek. Az új termékcsalád minden tagja fermentációs eljárással előállított, tiszta hialuronsavat tartalmaz, mely összetételében hosszú és rövid molekulaláncokat kombinál.

A hosszú láncú molekulák a bőr felső rétegében kötik meg a vizet, a rövid láncú társaik pedig mélyebbre tudnak lejutni, ezáltal stimulálják a bőr természetes hialuronsav termelését.

A dobozka 7 darab 1 milliliteres ampullát tartalmaz, ami gyorssegélyt nyújt a durván kiszáradt bőrnek. A csomagban van egy műanyag gyűrű, aminek a segítségével biztonságosan le lehet törni az ampullák tetejét, anélkül, hogy elvágnánk az ujjunkat. Én ezzel a kis mütyürrel nagyon megszenvedtem, lehet, hogy béna vagyok hozzá, de többször kellett segítséget kérnem.

Egy hétre elosztva, napi egy adaggal bombáztam a bőrömet. Az esti rutinba passzíroztam bele a műveletet, gondolván, hogy éjszaka regenerálódik a bőr, legyen egy kis segítsége ehhez a nehéz feladathoz. Az üvegcsék tartalma folyékony, és szinte azonnal felszívódik. A szemeket érdemes elkerülni, nehogy belekenődjön. Kis masszírozás, és máris frissebbnek tűnik a bőr, de nyilván ez még nem a kence hatásának tudható be, hanem annak, hogy a szomjas hámréteg megörül a folyadéknak.

A tesztelés alatt rájöttem egy nagyon fontos dologra, és ezt tényleg érdemes jó tanácsnak venni: ahhoz, hogy a hialuronsav munkája érvényesülni tudjon, muszáj rendesen aludni. Látványos eredmény csak így érhető el, máskülönben plusz-mínusz csatát játszik az ember. Tudom, a legtöbb nő számára az alvás nagyobb luxusnak tűnik, mint a csodahatóanyag. Gyakran én is ebben a cipőben járok.

Ám most pont egy olyan hétre esett a tesztelési időszak, amikor megengedhettem magamnak a pihenést, és szigorú, napi 8 órás alváskúrára fogtam magam. Az alvás és a hialuronsav olyan bőrszépítő kombinációnak bizonyult, amit csak javasolni tudok, ha valaki dehidratált hámréteggel küzd, és sehogy sem tapasztal javulást.

Összességében elégedett voltam a termékkel, már a negyedik-ötödik napon tapasztaltam javulást, bár a parfümöt kicsit soknak éreztem az ampullák tartalmában. Én nem igénylem, hogy illatozzon az arcom egy kencétől, és úgy gondolom, egy hidratáló formulából abszolút kihagyható lenne.

Szérum, a mindennapi hidratálás támogatásáért

Miután elfogytak az ampullák, a termékcsalád szérumját kezdtem el használni, hogy megtartsam bőröm ragyogását. Ez is folyékony, egy alkalommal pár csepp elegendő belőle, hiszen két és félszer több hialuronsavat tartalmaz, mint a Hydra Skin Effect termékcsalád többi tagja. Elég háromnaponta felvinni a bőrre, mert akár 72 órán keresztül képes hidratálni a bőrt. Ebben is sok a parfüm, de nem éreztem, hogy csípné, irritálná az arcomat, vagy húzódna tőle a hámréteg.

 

Hűsítő, kellemes érzést nyújt, gyorsan felszívódik, és nem hagy maga után zsíros, ragacsos filmréteget. Közvetlenül az arctisztítás után kenem fel reggel és este, azután jöhet a hidratáló krém. Nem fénylik, nem csillog tőle a bőröm, viszont, amióta használom, sokkal teltebb és simább.

A kialvatlanság látható tüneteit is jól ellensúlyozza reggelente – az ampullák tesztelése óta, megint előfordul, hogy nem alszom eleget. A szem alatti sötét árnyék hamarabb elhalványul, majd eltűnik a hatására, és láthatóan felfrissül tőle a bőr. Kár, hogy került bele illatanyag, így kicsit egy arctonikra emlékeztet.

A Hydra Skin Effect Ampulla Kúra ajánlott fogyasztói ára 4499 forint, a 100 ml-es Hydra Skin Effect Hidratáló szérumé pedig 5299 forint.

Képek: Getty Images, Nivea.

  • Megosztás:
hirdetés