A Q10 koenzim az egyik leggyakrabban emlegetett kozmetikai összetevő, amiről mindenki tudja, hogy jót tesz a bőrnek, de azt talán csak kevesen boncolgatják, hogy miért nélkülözhetetlen a bőröregedés lassításának, és a szervezet energiatermelésének szempontjából.

hirdetés

A Q10 koenzim egy értékes molekula, mely természetes módon előfordul a szervezetben, ugyanakkor külső forrásokból is hozzájuthatunk. Bár vitaminszerű tulajdonságokkal rendelkezik, hiszen külsőleg is pótolható, rendelkezik antioxidáns hatással, illetve részt vesz néhány fontos biológiai folyamatban, mégis egészen más a működése, mert a test maga is képes szintetizálni.

Mi a Q10 szerepe a szervezetben?

A szervezetben jelen lévő Q10 nem csak a bőrre van hatással, bár a kozmetikai iparnak köszönhetően, jóformán összefonódott a neve a ránctalanítással és a bőröregedés csökkentésével. Pedig ennél jóval többet tud ez az aprócska molekula, mely óriási szerepet játszik a szervezet energiatermelő folyamataiban, emellett semlegesíti a szabad gyökök sejtromboló tevékenységét, és fokozza a sejtaktivitást, mellyel pozitívan befolyásolja a regenerálódó képességüket.

A szervezet energiatartalékának nagy részét főként a táplálékokkal fedezzük, melyek kémiai energiává történő átalakítása a sejtek mitokondriumában megy végbe. A Q10 koenzim tehát ahhoz is hozzájárul, hogy az energia termelése és hasznosulása zavartalan legyen.

Ám csakúgy, mint a kollagén, a Q10 termelése is az életkor előrehaladtával fokozatosan csökken. Az étrendünk úgyszintén befolyásolhatja, hogy ez milyen mértékben következik be, ezért a Q10-ben gazdag étrendi kiegészítőket nem csak idősebb korban, hanem egyoldalú étkezés mellé is ajánlják.

A Q10 koenzim természetes forrásai: halak és vörös húsok, brokkoli, tojás, diófélék és olajos magvak. A Q10 szintetizálásának romlásával, ha csak kevés jut belőle a szervezetbe, általánosságban krónikus fáradtság, gyakori fejfájás jelentkezhet, illetve megnő a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint a bőrrák kockázata. Mivel fokozatosan csökken a sejtek aktivitása, és a regenerálódásuk is lassabb, ez a belső folyamat a bőrön is megmutatkozik.

A szabad gyökök szabadabban garázdálkodhatnak, ha a Q10 koenzim nem állja útjukat. A bőr érzékenyebbé válik a külső hatásokkal szemben, mint amilyen a légszennyezettség és a káros UV-sugárzás, de a belülről fenyegető veszélyeket sem tudja maradéktalanul kivédeni, például a stressz, vagy az anyagcsere-folyamatok során keletkező és felszabaduló méreganyagok rombolását.

Hogyan hat a Q10 koenzim a bőrre?

A Q10 a bőrsejtekre is jó hatással van, hiszen azzal, hogy segíti energiaellátásukat, javítja az oxigénáramlást és eredményesebbé teszi a regenerálódást. Ez a kis molekula olyan fegyver, ami a kiszáradásra és kivörösödésre hajlamos, érzékeny bőrt is képes megóvni a korai ráncosodástól.

 

Éppúgy, mint a kollagén esetében, a Q10 kapcsán is megoszlanak a vélemények, hogy a krémekkel és pakolásokkal bőrbe juttatott molekulák egyáltalán képesek-e maradéktalanul felszívódni, és kifejteni hatásukat. Tény, hogy bőrön keresztül kis mértékben tud felszívódni, ám lokális ténykedésével, közvetlenül a bőr védelmi rendszerének sejtjeire hatva is el tudja érni, hogy a bőr feszesebb, simább, egyenletesebb legyen.

Miért érdemes Q10 koenzimben gazdag ételeket enni?

Van, aki táplálék-kiegészítőkkel, és van, aki természetes úton, Q10-ben gazdag ételekkel viszi be a szervezetébe az energiatermelést serkentő, értékes molekulákat. Ennek előnye, hogy nem csupán a bőrkép javul, hanem a szervezet egésze profitál belőle. Edzés mellé úgyszintén ajánlják ennek a koenzimnek a pótlását, hiszen javítja az energiaszintet és az állóképességet.

A felszívódása igen lassú, hiszen zsírban oldódik, viszont elég hamar kiürül a szervezetből. A Q10 és az E-vitamin felerősíti egymás antioxidáns hatását, ezért érdemes olyan forrást választani, mely mindkét összetevőt tartalmazza. Ez a krémekre is igaz: sokkal hatékonyabb a bőröregedést gátló hidratáló kence, ha Q10 mellett E-vitamint is tartalmaz.

A Q10 kapszula szedésére vonatkozó szabályok: érdemes közvetlenül étkezés közben, vagy evés előtt bevenni, éppúgy, mint a D-vitamint. Csak bevizsgált étrend-kiegészítőt alkalmazz, és ne lépd túl a megadott dózist. Bár a Q10 koenzimnek nincsenek mellékhatásai, vagyis hosszú távon is fogyasztható, érdemes a szedése előtt orvossal konzultálni, hogy szükséges-e a többletbevitele.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés