Az utóbbi idők legnépszerűbb, szépségápolásban használt hatóanyaga a retinol, amiről ugyanannyi jót, mint rosszat hallani. Nem mindegy természetesen, miként alkalmazza az ember, de az biztos, hogy ez az egyik valódi ránctalanító hatóanyag.

A retinol a retinoidok családjába tartozó A-vitamin-származék. Az ugyanebbe a családba tartozó retinolsavval és HPR-rel együtt bőrszépítő hatású, azonban utóbbi két családtagjával szemben ő maga nem tiszta molekula. Ez azt jelenti, hogy a bőrben lévő enzimek alakítják át retinolsavvá, emiatt sokkal gyengédebb, mint a tiszta retinolsav.

A szépségápolásban főként anti-aging, vagyis bőrfiatalító hatása miatt jelentős. Serkenti a kollagéntermelést, és a benne lévő antioxidánsok lassítják a már meglévő kollagén lebomlását. Ezenkívül gyorsítja a bőr felső rétegének megújulását, valamint a bőrben lévő fehérje- és vízmegkötő anyagok termelődését. Eredményességét tudományos kísérletek is igazolják, ez az egyetlen olyan kémiai hatóanyag, aminek hatása bizonyított és elfogadott. A bőröregedés folyamatának lassítása mellett a pattanások és pigmentfoltok eltüntetésében hatásos.

Minden bőrtípusra ajánlott, de bőrproblémákkal, például ekcémával, rozaceával, pszoriázissal küzdők ne alkalmazzák, vagy konzultáljanak szakorvossal. A retinol mellékhatása lehet bőrirritáció, piros, égési sebhez hasonló foltok megjelenése és a már meglévő bőrgyulladás fokozása. Ezért is nagyon fontos, hogy, mielőtt beépítenéd a retinolt a szépségrutinodba, mindenképpen próbáld ki kis bőrfelületen. Amennyiben fél óra elteltével nem tapasztalsz irritációt, folytasd a használatát.

Aki először próbálja ki a retinolt, és még érzékeny bőrű is, mindenképpen egy gyenge formulával indítson, ami 0,1-0,2% közötti. Ebben az esetben él a kicsi a bors, de erős elve, tehát a kis számok mögött szupererő áll.

Ezt a százalékot bátran lehet kombinálni más hatóanyagokkal, például egy 10%-os C-vitamin-tartalmú krémmel szépen elegyedik, de bármilyen hidratálókrémbe keverheted, az elején így valószínűleg jobban tolerálja a bőröd. A retinol zsírban oldódik, így a termékek alapvetően olajos állagúak, ugyanakkor enyhe szárító, hámlasztó hatásuk miatt nagyon fontos a hidratálás.

Aki már túl van a gyengéd formulákon, és jó tapasztalatai vannak, továbbléphet a 0,5-1%-os termékekre. Ezek erősebb bőrfiatalító hatással bírnak, és akár már egy hét után látványos eredményt hozhatnak.

A retinol használata este ajánlott, mivel fényérzékenységet okoz. Az esti rutinban a hidratáló előtt kend fel, nappal pedig ne felejtsd el magas faktorszámú fényvédővel biztosítani bőröd épségét. Naponta semmi esetre sem ajánlott használni, mindig legyen egy pihenőnapja a bőrnek.

Vásárláskor mindig a légmentesen zárt vagy sötét üvegben tárolt terméket válaszd, ugyanis a retinol fény és levegő hatására lebomlik. Vagyis, ha krém formájában használod, figyelj a tárolóedény milyenségére, mert a termék hatékonysága nagymértékben függ tőle.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés