Az öregedés teljesen normális, az élettel együtt járó folyamat, de ezt hajlamosak vagyunk elfeledni. Már akkor beindul sejtszinten, amikor kívül még semmi nyoma nem látható. Bár szerencsésebb esetben megöregszünk, nem mindegy, hogyan! Ezt pedig a genetikai tényezőkön túl az életmód is nagyban befolyásolja, sőt, ma már a szépségápolás mikéntje is képes beleszólni abba, hogy külsőleg milyen mértékben hagynak nyomot rajtunk az évek. Számos nő már idejekorán aggódik a korral járó természetes változások miatt. A megelőzés azonban leginkább akkor hatékony, ha a nők pontosan értik, hogy mi történik a testükkel az idők során, s ennek alapján igyekeznek lassítani az esztétikai eltérések megjelenését.

hirdetés

Fontos azonban észben tartani, hogy a változás teljes mértékben természetes a kor előrehaladtával , és nem szükséges erőn felül küzdeni ellene, hiszen minden életszakasznak megvan a maga szépsége.

A folyamatok megértése nem csupán hozzásegíti a nőket ahhoz, hogy jobban értsék, mi történik a testükkel, hanem a külsőleg megjelenő, árulkodó jelek miatt kialakult szégyenérzetet is csökkentheti. Azok a hölgyek, akik tisztában vannak az átalakulás miértjével, jobban becsülhetik mindazt, ami a kor előrehaladtával is változatlan. Sőt, talán sokakat hozzásegíthet önmaguk elfogadásához, így megújult külsejüket is sokkal szebbnek láthatják. Az egész élet az állandó változásról szól, miért éppen a testünkre haragszunk, amiért átalakul?

A test és az alak átalakulása tipikus változás, ami a korral történik

Pubertáskortól kezdve jellemző, hogy a fiatal lányok teste egyre nőiesebbé alakul. Ez a természetes érési, fejlődési folyamat főként a combokat és a csípőtájékot érinti. Ötvenéves kor környékén a testzsírnövekedés egyre inkább a hasi területeken kezd észlelhetővé válni. Az ösztrogénszint és a progeszteronszint csökkenése miatt a test zsírelosztása jelentősen átalakul, így gyakori, hogy idővel almaalak kezd kirajzolódni.

A hormonváltozások okozta alaki átalakulással nehéz felvenni a harcot, azonban némileg lassítható a folyamat, valamint egy kis odafigyeléssel nem lesz drasztikus a zsírpárnák gyarapodása. Mivel a hasi zsír a szív- és érrendszeri betegségek megjelenésének kockázatával jár együtt, valamint a cukorbetegség melegágya is lehet, érdemes jól átgondolt diéta szerint kialakítani az étkezési szokásokat. Előnyt élveznek az egészséges ételek, valamint a cukormentes táplálkozási forma is.

 

Az idő múlásával izomveszteség is megjelenhet, aminek következtében az alkat jelentősen átalakul. Ez nem csupán a felesleg látható megjelenéséhez vezethet, a test tónusa is észlelhetően változik. Érdemes valamilyen formában fenntartani a rendszeres testmozgást, hiszen az sokat segíthet a testalkat hosszú távú megőrzésében, hozzájárulhat az izomtömeg lassabb mértékű csökkenéséhez.

Az izomrostok csökkenése már a harmincéves kor környékén elkezdődik, és fokozatosan egyre észlelhetőbb. Mindez az anyagcsere működésére is kihat, mivel a több izom több energiát használ el, persze csak akkor, ha dolgoztatva vannak. A fittség és a tónusosság megőrzése ötvenéves kor felett sem lehetetlen, viszont érdemes az életkornak és az állóképességnek megfelelően megválasztani az edzéstípust.

A csontrendszer is jelentős változásokon esik át, a kor előrehaladtával a magasságvesztés sem csupán optikai csalódás eredménye. A csontok veszítenek ásványianyag-tartalmukból, melynek következtében csökken a csontsűrűség. Ez érthető módon befolyásolja az alkati adottságokat, illetve jelentős hatása van a testtartásra is. Egy kis jógával és csonterősítő ételek, vitaminok fogyasztásával lassítható a folyamat, az eredmény később válik szemmel láthatóvá.

Amikor a bőr már nem a régi, más rutint igényel

A legtöbb nő erre a változásra készül már fiatal korától kezdve, arcápolási rutinjuk szerves része a korral megjelenő ráncok megelőzése. A ráncosodás egy természetes folyamat, mely összetett belső folyamatok következtében alakul ki: a bőr sejtregeneráló és ellenálló képessége idővel csökkenni kezd, védelmi rendszerét pedig jelentősen gyengíti, hogy a bőrszövetet kipárnázó zsír nagy része eltűnik.

Ennek hatására az epidermisz már nem látja el zavartalanul a feladatát, a nedvesség nagy része könnyen elszökik. A vízmegkötő képesség romlásával, valamint a kollagén- és elasztintermelés lassulásával a nem kívánt redők megjelenése elkerülhetetlen. Amikor rugalmatlanná, vékonyabbá válik a hámréteg, a ráncok könnyebben berögzülnek, vagyis a mimikai barázdák már nyugalmi állapotban is láthatóvá válnak, ez pedig sokakat kifejezetten zavar, hiába a korral jár ez a változás.

A bőr átalakulásának mértékét nagyban befolyásolják a genetikai adottságok is, azonban a hormonok változásai valamilyen szinten mindenkin nyomot hagynak. Az ösztrogénszint csökkenésével az arc sokkal szárazabbá válik, vízmegtartó képessége és védekezőképessége is csökken. Menopauza után 57%-kal kevesebb lipidet tartalmaz, ami a bőr megfelelő tápláltságához kiemelten szükséges.

 

Már harmincéves kor után egyre kevesebb kollagént termel a szervezet. Az említett kötőszöveti fehérje szintjének csökkenése miatt a bőr egyre lassabban regenerálódik és fokozatosan veszít rugalmasságából, miközben egyre inkább elvékonyodik. A ragyogó bőr az idő múlásával fakóbb és színtelenebb lesz, tapintása már kevésbé ad pihe-puha érzetet. Ez abból ered, hogy a hámsejtképződés és a természetes sejtelhalás folyamata is lelassul a kollagéntermelődés mellett, az ösztrogénszint csökkenésének következtében.

Könnyedén megjelenhetnek a tinédzserkorra emlékeztető gyulladt pattanások, hiszen a női hormonok csökkenésével a gyulladáscsökkentő hatásuk is elvész. Az ösztrogén szintjének változása magával hozza a tesztoszteron fokozott hatását is, ennek pedig a fokozott faggyútermelés a következménye. Ez száraz bőrfelület mellett a pórusok eltömődéséhez vezethet, ami szintén hozzájárul az aknék megjelenéséhez.

Az ösztrogén csökkenése pigmentációs problémákat is okozhat a kor előrehaladtával. A női hormon szintjének változása a melanin termelődését is összezavarja, így az UV-sugárzás foltokat hagyhat a bőrfelületen. A fényvédő kencék használata már fiatalkorban is ajánlott, azonban az idő múlásával egyre inkább égető fontosságúvá válik.

A sebgyógyulás szintén belassul, mivel a regenerálódás jóval komótosabban zajlik. Emiatt tovább láthatóak maradnak a bőrhibák, hiszen a sejtcserélődés már nem a megszokott ütemben zajlik. A védekezőképesség romlásával az anyagcsere során keletkező szabad gyökök elszaporodhatnak, amelyek tovább rontják a bőrképet.

Emiatt érdemes minél több antioxidánsokban gazdag ételt fogyasztani, több időt szánni a pihenésre, valamint olyan kencéket beiktatni a rutinba, melyek gyulladáscsökkentő és regeneráló hatással bírnak. Rengeteg kozmetikai termék tartalmaz olyan antioxidánsokat, melyek segítik a bőr védelmi rendszerét, és ellenállóbbá teszik a külső és belső káros hatásokkal szemben.

A hajszerkezet is velünk öregszik

Gyakorlatilag minden korral járó változás mögött az ösztrogénszint csökkenése áll. Ennek következtében történik átalakulás a hajszerkezetben is. A hajszálak elvékonyodnak, szárazabbak és törékenyebbek lesznek az idők során. A fejbőr fokozottan zsírosodhat. Mindezért a női és férfihormonok egyensúlyának a felborulása felelős. Az androgének, vagyis férfihormonok termelődése továbbra is alacsony szinten marad, azonban az ösztrogén csökkenésével nincs már olyan női hormon, ami megfelelő mértékben felvenné a harcot a tesztoszteron hatásaival szemben.

Az idő múlásával fokozódhat a hajhullás, valamint egyre gyakrabban észlelhetők ősz hajszálak is. Természetesen, ahogy a bőr- és alkati változások, a hajszerkezet átalakulása is nagyban függ attól, hogy mit örököltünk a felmenőinktől. A genetika mindenben hatalmas szerepet játszik, így nem lehet kihagyni a képletből.

A változás a korral a hajszerkezet esetén is természetes folyamat. Az átalakulás lassításának érdekében ajánlott minél természetesebb alapanyagokból készült termékeket használni, így csökkentve a külsőleges káros hatásokat.

Az öregedés minden szervünkre hat, és egyik folyamat elindít egy másikat. Mindez nem megállítható, de egészséges életmóddal lassítható, ahogyan a külső tüneteinek mértéke is csökkenthető némiképp az innovatív kozmetikai termékeknek és bőrkezeléseknek köszönhetően. A megelőzés fontos, de senkiben ne keltsen illúziót. Megelőzés alatt legtöbbször az idő előtt felgyorsuló bőröregedés csillapítását értjük, hiszen rengeteg külső környezeti hatás, és életmódból fakadó káros tényező befolyásolhatja negatívan az öregedés természetes ütemét.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés