Az optimális arcápolási rutin követi a bőr szezonális, időszakos igényeit, illetve az időjárási viszonyokhoz is igazodik. Ám nemcsak az a fontos, hogy milyen termékeket használsz, hanem az ápolási procedúra sorrendje sem elhanyagolható. Ez a négylépcsős rutin a szép bőr alapja, de amikor szükséges, bővíthető.

Évszakonként más-más külső hatásokkal kell megküzdenie a bőrünknek, így igazán megérdemli a törődést, hiszen sokat elszenved azért, hogy megvédje a szöveteinket a környezeti ártalmaktól, melyek felgyorsítják az öregedési folyamatokat.

Ám, a nem megfelelően kezelt – túlingerelt vagy alultáplált – bőr idővel besokall, ezáltal meggyengül a védelmi rendszere. Ahhoz, hogy jól bánj az arcbőröddel nem muszáj felhalmozni a legdrágább kencéket, inkább az összetevőkre, illetve a bőröd igényeire ügyelj.

Arctisztítás

Az arctisztítás a bőrápolás kihagyhatatlan alapja, de az sem lényegtelen, hogyan teszed. Kerüld a túlságosan habzó termékeket, mert valószínű, hogy azok szulfátot tartalmaznak. A szárító jellegű szappanok nemcsak a száraz és érzékeny, valamint a normál bőrt irritálhatják, hanem a zsíros bőrtípusnak sem tesznek jót.

A tisztítás lényege a smink lemosásán túl, hogy a bőrön megtapadt szennyeződések ne kerüljenek be a pórusokba, vagy, ha már ott lebzselnek, minél hamarabb távozzanak, nehogy gyulladásokat okozzanak. A könnyed micellás víz nem okoz traumát a felhám számára, alaposan, de nem drasztikusan tisztítja a bőrt, ezért érdemes beültetni az arcápolási rutin menetébe. Az arctisztítás helyes metódusáról itt olvashatsz.

Tonizálás

Miért fontos a tonizálás? Tulajdonképpen mire jók az arctonikok? Az arctonik a bőrápolás egyik matrónája, amit ma divatosan a mist megnevezéssel illetnek. Bár a mist kifejezés inkább a lágyabb, permetszerű, vagy spray kiszerelésben kapható termékeket illeti. Még kamaszkorunkban tanultuk reklámokból, és anyáinktól, hogy a tonik minden lány jó barátja. Egyik fő funkciója, hogy arcmosás után helyreállítja a bőr pH-értékét.

A tonik szó valahogy még mindig rémületet kelt a nők többségében, mert régen bizony alkohol is belekerült ezekbe a termékekbe, és még ha nem is vetekedtek egy gin-tonik koktél alkoholtartalmával, azért az érzékeny bőrt jelentősen szárították.

Ma már rengeteg alkoholmentes, hasznos összetevőkkel dúsított tonikkal találkozhatunk a boltokban, melyek frissítik a bőrt, és felkészítik az arcápolási rutin következő lépéseire, hogy hatékonyabban felszívódjanak a kencék hatóanyagai. A tonikot vétek összekeverni az arclemosókkal, ugyanis nem a bőr tisztítására valók.

Szemkörnyék ápolása

Mivel a bőrünket nem csupán az életkorunk, hanem annak tulajdonságai és igényei alapján érdemes ápolni, a szemkörnyék ápolása sem csak az érett bőrnél kezdődik. A szemkörnyéknél nagyon vékony a bőr, így sérülékenyebb, mint máshol.

 

Könnyebben áthatolnak rajta a káros UV-sugarak, hamarabb kiszárad, és az arcmimika miatt gyakran gyűrődik. Ennek következtében a szem körüli szarkalábak és pigmentfoltok akár harminc éves kor alatt is jelentkezhetnek, különösen az érzékenyebb világos bőrűeknél.

Harmincéves kortól azonban már minden nőnek érdemes beültetni a rutinjába a szemkörnyéki ápolást. Szárazabb bőr esetén szemkörnyéki olajok is szóba jöhetnek, de akadnak könnyedebb textúrájú krémek, melyek a zsíros és kombinált bőrtípusok számára is megfelelnek.

Mielőtt a krém vagy olaj felkerülne, az arclemosás részeként a szemkörnyéket is meg kell tisztítani. Bár az arcbőr többi részének sem tesz jót, a szemkörnyéket egyenesen tilos dörzsölni, súrolni. Előbb egy vattakoronggal távolítsd el a sminket, majd öblítsd át, végül egy puha törölközővel itasd fel a vizet, anélkül, hogy nyomást gyakorolnál a bőrre.

Szérum használata

A különféle szérumok nagyon hamar elterjedtek az üzletek kínálatában, így nehéz eldönteni, hogy csak divatról, vagy inkább megvilágosodásról van szó, amikor a szérum fontosságáról hallunk. Ha a krémünk jó, és szereti a bőrünk, akkor miért van szükség még szérumra? Erről egy korábbi cikkünkben olvashatsz. A szérumok hatóanyagtárháza egyszerűen kimeríthetetlen, ráadásul sok közöttük az aktív összetevő, melyek hatékonyabban felszívódnak.

A szérum olyan a bőrnek, mint a virágnak a tápoldat. Szimpla vízen is elél a növény, viszont ég és föld a különbség milyen, amikor tápanyagok kerülnek a virágföldbe. A szérumot az összetevői alapján válaszd ki, melyek kielégítik a bőröd épp aktuális igényeit. Ősztől a gazdagabb, hidratáló formulák kerülnek előtérbe, de ránctalanításra, folthalványításra, és a faggyútermelés kiegyensúlyozására is találsz megfelelő terméket.

Hidratálás

Ha a szérum extra tápláló, miért van szükség még arckrémre is? A hidratáló krém az arcápolási rutin utolsó pontja. Fő célja, hogy szükség szerint nedvességet, vagy tápláló olajokat juttasson a bőrbe. A szérumokkal ellentétben, a hidratáló alapanyagokhoz általában egy-két tápláló hatóanyag csatlakozik, melyek a ráncok ellen küzdenek, vagy épp a fakó, fáradt bőrképet igyekeznek rendbe hozni.

Hidratáló krémre a szérum mellett is szükség van, hiszen a két bőrápoló termék teljesen másképp működik. A nappali krém véd a káros UV-sugarak ellen, amelyre a tél folyamán is szükség van, míg az éjszakai kence olyan hatóanyagokat juttat a bőrbe, melyek a regenerálódás során segítik a bőr megújulását, ezáltal teljes körű ápolást kap a bőr.

Havonta egyszer, igény szerint iktass be a rutinodba finom arcradírozást, arcmasszázst, vagy borogatást. Amikor több törődést igényel a bőröd, hetente egyszer-kétszer tegyél fel egy arcpakolást.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés