A kozmetikumok kínálatában számos eltérő hatóanyagú, különböző célt szolgáló kencével találkozhat a motivált vásárló. Manapság nagy hangsúlyt kapnak a bőrhibák csökkentésére, illetve a korai bőröregedés megelőzésére, vagy a ráncok felbukkanásának lassítására szolgáló készítmények. A C-vitaminos termékek segítséget nyújthatnak foltok, pattanások, elszíneződések és egyéb problémák esetén, hiszen ez a szuper antioxidáns mind a redők, mind pedig az esztétikai hibák ellen kifejezetten hatékony.

hirdetés

 

A C-vitamin, vagyis az aszkorbinsav elképesztően hasznos összetevő a kozmetikai termékekben. Nem csupán anti-aging kencékben találkozhatsz vele, más intervenciót igénylő gondok esetén is bátran támaszkodhatsz a segítségére. A C-vitamin gyulladáscsökkentő hatású, fokozza a kollagéntermelést, hozzájárul a pigmentfoltok és hegek szemmel látható halványodásához, illetve ragyogóvá, élettel telivé varázsolja a fáradt bőrt.

A megfelelő koncentrációjú C-vitaminos termékek valóban teszik a dolgukat

Számos kozmetikai kencével találkozhatunk a piacon, ami gyakorlatilag csak nyomokban tartalmazza az aszkorbinsavat. Érdemes minden vásárlás előtt megnézni, hogy adott krém, szérum vagy arcápoló milyen koncentrációban tartalmazza a hatásos összetevőt.

 

Tökéletes társ a megfelelő bőrápolási rutin kialakításához

A C-vitamin egy vízben oldódó antioxidáns, ami képes felvenni a harcot a szabad gyökökkel. Természetesen nem olyan csodaszer, ami megállítaná a bőröregedést, azonban jelentősen lassíthatja a folyamatot. A bőröregedés elleni küzdelem egyik alapvető eleme, hogy nagyobb hangsúlyt kell helyezni a fényvédelemre.

A C-vitamin fokozza az UV-károsodást elszenvedett bőr regenerálódását, azonban külsőleg történő alkalmazása fényérzékennyé teszi a hámréteget. Emiatt a nyári időszakban érdemes csak az esti rutinba beiktatni, az őszi-téli szezonban pedig akár reggel és este is bátran alkalmazható. Azonban a hűvösebb évszakokban sem szabad megfeledkezni a fényvédő használatáról a tökéletes eredmény érdekében.

A C-vitamin hosszú távon felturbózza a bőr természetes kollagéntermelését. A kollagén kívülről nem pótolható, ezért csak azokkal a termékekkel lehet elérni a kívánt hatást, amelyek hatóanyagaik által indítják be a kollagéntermelő folyamatokat. Az aszkorbinsav pontosan ezt a hatást eredményezi, tanulmányok szerint egy 10%-os C-vitamin-szérum már pár hónap alatt csökkenti a ráncok láthatóságát, miközben fokozza a bőr rugalmasságát.

 

Mint minden esztétikai hibákra szakosodott kozmetikum, a C-vitamin is enyhe hámlasztó hatással bír. Ez a folyamat szükséges ahhoz, hogy valódi bőrmegújulás történjen. A sérült, elhalt hámréteg természetesen is megújul, viszont a szabad gyökök romboló munkájának következtében, ez a folyamat olykor igencsak belassul.

A hámlasztó hatású készítmények ezt a metódust segítik elő, miközben fokozzák a sejtmegújulást. Ha félsz a drasztikusabb kémiai hámlasztástól, kipróbálhatsz egy számodra szimpatikus C-vitaminos kencét, amit könnyedén be tudsz ültetni a rutinodba. Egy 20%-os készítmény kíméletesebben, hosszabb idő alatt, de mégis látható változást előidézve fokozza a sejtcserélődést és a bőr regenerálódását.

Ám, érdemes a csuklód belső felületén tesztelni a kencét, mielőtt az arcodra kened, mert érzékeny bőrűeknél irritációt okozhat. 24 órát várj, és ha nem tapasztalsz felfokozott reakciót, óvatosan beiktathatod a bőrápolási rituálédba. Arra azonban ügyelni kell, milyen kozmetikumokkal kombinálod az aszkorbinsavat.

Nem mindegy, hogyan használod a C-vitaminos bőrápolókat

A C-vitaminos szérum vagy arckrém AHA-savakkal is kombinálható, bár az érzékeny bőr ezt a párost már nemigen bírja el. Ha az erőteljes folthalványítás, valamint a kollagéntermelés jelentős fokozása és a pórusok méretének csökkentése a cél, akkor a nap két eltérő szakaszában lehet őket használni. A lényeg, hogy több óra teljen el a két termék használata között.

Niacinamide mellett is megállja helyét egy aszkorbinsavval dúsított termék, bár sokan nem ajánlják az együttes alkalmazásukat, mert gyengíthetik a másik hatását. A probléma kiküszöbölhető azzal, hogy az egyik este, a másik pedig reggel kerül fel az arcbőrre. Hosszú távon a végeredmény egy rugalmas, egységes bőrkép lesz. Ugyanígy, ebbe a bőrápolási rutinba a retinol is belefér.

Kiemelt kép: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés