A bőröregedés megállíthatatlan folyamat, viszont az, hogy mennyire gyors vagy lassú ütemben zajlik, a genetikán túl bizonyos mértékig rajtunk is múlik. A korai ráncok elleni küzdelem főként a megelőzésről szól, de nem elegendő csupán a speciális kencék beszerzése, az életmódra sem árt jobban figyelni.

hirdetés

A korai ráncok megjelenése mögött számos tényező állhat

Az öregedés egy természetes folyamat, melynek során az arcbőr is veszít rugalmasságából, feszességéből. Ez a jelenség kinél korábban, kinél pedig később jelentkezik, ezt sok más tényező mellett legfőképpen a genetika befolyásolja. Ami azonban igencsak tág fogalom, hiszen a különböző örökletes betegségek vagy a bőrtípus úgyszintén befolyásolhatja, hogy mikor és milyen mértékben bukkannak fel az első ráncok.

A genetikával aligha lehet harcolni, ám a bőr állapotromlása jelentősen lassítható, ha a további tényezők megfékezésre kerülnek, vagy legalább valamelyest enyhülnek. Életmódváltással a legtöbbjük kiküszöbölhető, így érdemes még időben tenni a korai barázdák megjelenése ellen.

A dohányzás az arcbőrön is nyomot hagy

A dohányzás sok szempontból káros az egészségre, sejtromboló hatásával gyakorlatilag gőzerőre kapcsolja az öregedés folyamatát. A legtöbben a káros szenvedély negatív hatásaival kapcsolatban kapásból a tüdő-, illetve szájrák, valamint az infarktus és stroke fokozott kockázatára asszociálnak. Ám az arcbőr károsodása sem elhanyagolható a témában.

A rendszeresen dohányzó nők szervezete fokozott mértékben emészti fel a rendelkezésre álló C-vitamint. Ennek hiányát mind a bőr-, mind pedig a hajszerkezet kifejezetten megsínyli. A C-vitamin hiánya lassítja a kollagéntermelést, aminek következtében nem csupán a száj körüli redők erősödnek fel, az egész arcon idejekorán megjelenhetnek a nem kívánatos barázdák.

A legegyszerűbb megoldás a leszokás lehet, ám ebben az esetben is szükség van egy kis intervencióra. Dohányzás esetén kiemelten fontos a megfelelő mennyiségű C-vitamin-bevitel, így ajánlott az étkezés ehhez való igazítása. A vitamint tartalmazó táplálékkiegészítő tabletták is sokat segíthetnek a cigaretta okozta hatásokkal szemben, illetve érdemes külsőleg is felvenni a kesztyűt a barázdákkal. Számos szuperhatékony C-vitamin-készítmény vásárolható meg akár szérum, akár krém formájában, amelyek lassíthatják a bőröregedés folyamatát.

A szennyezett levegő nem csak az egészséget, a bőrt is tönkreteszi

A dohányfüsthöz hasonlóan a szmog szintén rendkívül káros hatással van a bőr egészségére. Számos kárt okoz a szervezetben, emellett a bőröregedés folyamatát is turbó fokozatra kapcsolja. A nagyvárosban élő emberek nap mint nap ki vannak téve a légszennyezettség ártalmainak. Számukra különösen fontos, az antioxidánsokban gazdag étrend, valamint a rendszeres testmozgás, mely hatékonyan növeli a sejtek oxigénszintjét. Ha már idő előtt kialakultak a ráncok, megfelelő kezelésekkel csökkenthetőek a felgyorsult bőröregedés tünetei.

A szmog sokféle vegyi anyagot tartalmaz, melyek összeragadnak a szálló porral, ami megtapad a bőrön. Ezáltal a hámréteg gyakorlatilag fuldoklik, képtelen a megfelelő regenerációra. Romlik a mikrokeringés, így nem jut kellő mennyiségű oxigén a sejtekhez. Lelassul a sejtmegújulás, aminek következtében pedig idejekorán megjelennek a nem kívánt ráncok.

Nagyon fontos az E-vitamin elégséges bevitele, hiszen általa a bőr képessé válhat a regenerációra, megindul a méregtelenítés. Mivel a szmog is lassítja a kollagénszintézist, csakúgy, mint a dohányzás, ezért ebben az esetben éppúgy szükséges a kollagéntermelés belsőleges, valamint külsőleges támogatása.

Az UV-sugárzás rendkívül fontos tényező

Az idő előtti bőröregedést nagyon magas százalékban az UV-sugárzás okozza. A napsugarak elleni védelemre nem csupán nyáron kell kiemelt hangsúlyt fektetni, hiszen egész évben veszélyeztetik a bőrfelszín állapotát. Az UVB-sugarak azok, amelyek a bőr felsőbb rétegeibe hatolnak be, napégést okoznak.

Az UVA-sugarak mélyre hatolnak, a bőr alatti szövetekig jutnak, ahol olyan károsodást idéznek elő, aminek gyakori következménye a korai ráncok és a pigmentfoltok megjelenése. Az UVA-sugarak kevésbé intenzívek, azonban egész évben jelen vannak reggeltől estig. Áthatolnak a felhőkön, illetve az ablaküvegen is, így fokozott figyelmet igényel az ellenük való védekezés.

Az UV-sugárzás hatására szabad gyökök képződnek, valamint lebomlik a kollagén, így kezd idő előtt öregedni az arc. A bőr fokozatosan veszít rugalmasságából, a redők idejekorán láthatóvá válnak. Nagyon fontos megfelelő fényvédő kencékkel és készítményekkel védekezni a folyamat ellen.

A barna bőr jól mutat, de óvatosan a szoláriummal

Sokan félnek a napégés okozta következményektől, s ennek kiküszöbölése miatt választják a szoláriumot. Sajnos a barna bőrért ebben az esetben is súlyos árat kell fizetni. Ezek a gépek csakúgy negatív hatással lehetnek a bőr egészségére. Éppúgy, mint a káros napsugarak, ártanak az elasztikus rostoknak, gyakori szoláriumhasználat esetén a ráncok sokkal hamarabb jelentkeznek majd, mint ahogy azt a természetes öregedési folyamat megkövetelné.

Az alváshiányt kíméletlenül megbosszulja a bőr

Alvás nélkül nincs regeneráció. Ez nem csupán a különböző szervekre igaz, nem csak az agyunk és egészségünk számára kiemelten fontos a kellő mértékű pihenés, a bőr is hálátlanná válik akkor, ha minden pluszteendő az alvásidőben kerül sorra. Abban az esetben, ha valaki a zsúfolt mindennapokból adódóan rákényszerül arra, hogy a kevés alvás mellett döntsön, fokozott figyelmet kell fordítania a bőrápolásra.

A kialvatlanság arcbőrön látható nyomait némileg lehet kompenzálni. Speciális kezelésekkel és megfelelő készítményekkel jelentősen lassítható a korai ráncok megjelenése. Kiemelten fontos az A-, C-, valamint E-vitamin kellő mértékű bevitele mind étkezés formájában, mind pedig kozmetikai termékek segítségével. Ám a szervezet számára az a legelőnyösebb, ha kellő időt fordítunk a pihenésre, regenerációra, feltöltődésre. A hormonháztartástól kezdve az anyagcsere-folyamatokig, szinte minden felborul a rendszeres kialvatlanság következtében.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés