Minden, ami szem előtt van, amivel naponta találkozunk, az magától értetődővé, természetessé válik. Csak addig szokatlan, furcsa és idegen egy dolog, amíg tabuként kezeljük. Ez valahogy az őszülő haj esetében is így van. Minél többen vállalják fel, annál inkább ráébredünk: az őszülés maga, nem is akkora mumus, mint hittük, és nem a fehér szálakkal van a baj, hanem inkább azzal, ahogyan viszonyulunk hozzájuk.

hirdetés

Az Instagram sokáig az illúziók világa volt, ami a bizonytalan nők számára valódi stresszforrást jelentett, hiszen elképesztő mennyiségben tolta az arcunkba a tökéletességet. Rengeteg fotó még ma is túlszerkesztett, aminek nem sok köze van a valósághoz, de már egy másik vonal is érzékelhető a képfeltöltő platformokon.

Minden azon múlik, mit gondolunk róla!

Igen, divat lett manapság őszintén megmutatni, felfedni a nők valódi szépségproblémáit, de nem tagadhatjuk, azért kell még mindig problémának neveznünk a pattanásos bőrt, a striákat, vagy az ősz tincseket, mert ugyanúgy görcsölünk rajtuk. Ezzel summázható is, hogy még nagyon messze állunk a valódi elfogadástól.

Hajlamosak vagyunk az alapján megítélni valamit magunkon, hogy miként viszonyul ahhoz a dologhoz a nagy többség. Lecsupaszítva ugyan, de a divat is erről szól. Amit sokan szeretnek, az menő, amire pedig a nagy átlag elhúzza a száját, az ciki, és kész.

 

Valamikor egyszer régen ki lett mondva, hogy az ősz haj márpedig öregít, és punktum. Sőt, mivel az őszülés az öregedés velejárója, félúton egyenlőségjel került a fehér szálak és az öregség közé. Pedig, ha belegondolunk, mennyire nem így van!

Az öregedés egy természetes folyamat, ami genetikailag belénk van kódolva, és bármit teszünk, csak lassíthatjuk a menetét, de a programot, ami a háttérben fut, nem írhatjuk felül. Minden test végigmegy ezen az úton, csupán a hanyatlás mértékét befolyásolhatjuk. Ám számos példa bizonyítja, hogy önmagában az előrehaladott életkor, és néhány látható testi változás még nem zárja ki a kortalan megjelenést.

 

Sőt, pigmentfoltokkal, ráncokkal, ősz hajjal is lehet valaki korát meghazudtolóan fiatalos. Az őszülő tincseket pedig azért is badarság szorosan összekötni az öregséggel, mert a korai őszülés sok esetben genetikailag öröklődik.

A melanin termelődésének lecsökkenése tehát azon múlik, milyen hajlamot hozunk magunkkal, de az életmódunk is felgyorsíthatja a folyamatot. A stressz csupán úgy járul hozzá, hogy felemészti a vitaminraktárakat, így például a B12-vitamin hiánya, valamint a folsav és a vas szintjének lecsökkenése is fokozza az őszülés gyorsaságát. Tehát egyáltalán nem ritka, hogy valaki már huszonévesen elkezd őszülni.

Az őszülő haj a legkevésbé sem igénytelen!

A ráncok esetében már érezhető a változás, egész más hozzáállást lehet tapasztalni, mint pár évvel ezelőtt. Ma már sokkal többen felháborodnak azon, ha leretusálják a modell ráncait, mint azon, ha ráncos bőrű nő szerepel egy divatkampányban.

Az ősz frizurát is elfogadjuk a plakátokon, de még mindig az a bevett szokás, hogy amint feltűnnek az fehér szálak, azonnal felkerül a hajfesték. A 2016-ban elindított, Grombre nevű Instagram-gyűjtőoldal ötletgazdája Martha Truslow Smith, aki 24 évesen hagyta abba a hajfestést, mellyel deres tincseit leplezte korábban.

A Grombre nem akar semmit sem ráerőszakolni a nőkre, Martha többször nyilatkozta már, hogy a cél nem az, hogy bárki ítélkezzen azok felett, akik továbbra is a hajfestést választják. Viszont szeretnének motivációt és nagy adag önbizalomlöketet adni azoknak, akik már szívesen elhagynák a hajfestést, csak félnek meglépni, mert azon aggódnak, mit mondanának mások az őszülő hajukra?

Sok bátor nő fotója látható egy helyen, akik eloszlatják az őszülő hajról alkotott sztereotípiákat. Különböző korú nők mutatják meg deres és fehér tincseiket, akik gyakran a történetüket is elmesélik, hogy mikor kezdtek el őszülni, és mikor hagyták abba az állandó hajfestést.

 

Gyönyörű fotókkal bizonyítják, hogy még az átmeneti frizura sem igénytelen, és a fehérbe hajló hajkorona nem feltétlenül rombolja le a nőiességet. Néha, valami pluszt ad ez a fajta természetesség, és olykor egyedivé teszi a megjelenést.

Huszonéves korában kezdett el őszülni ez a nő, pont, mint az édesapja és a bátyja. Ma már, négygyermekes családanyaként nem festeti a tincseit. Döntéséhez az is hozzájárult, hogy egy időben nagyon hullott a haja.

Az alábbi fiatal nőnél 12 évesen jelentkezett az első ősz hajszál. 24 éves korában határozta el magát, hogy hagyja lenőni a festéket. 26 évesen egyáltalán nem zavarja, hogy ezüstös a frizurája.

Ennek az idősebb nőnek a férje nem rajongott az ősz frizura gondolatáért, ám a hölgy mégis elhatározta magát, és lenövesztette festett tincseit. Végül a férje imádta a végeredményt, így utólag már csak azt sajnálja, hogy ilyen későn mert belevágni a változtatásba.

Ez a hölgy őszintén kitálal arról, hogy a lenövesztés sok bizonytalansággal jár. Az első négy hónap, amíg az ősz reflexiók láthatóvá váltak a hajfesték alól, gyötrelmes időszak volt számára. Úgy érezte, megbámulják az utcán, és öregnek látta magát a tükörben, a többtónusú haját pedig csúnyának találta.

Egy gyenge pillanatában megingott, és négy hónap után újra befestette a haját. Ám az eufória, amit akkor érzett, gyorsan elillant. Amint kopni kezdett a festék, és előbukkantak a fehér szálak, rájött, hogy nincs sok választása: vagy folytatja tovább az önkritizálást, vagy megpróbálja meglelni a szépséget az átalakulásában.

Az utóbbi mellett döntött, így újra lenövesztette a haját. Már egy éve szürke beütésű, felemás színűek a tincsei, amihez teljesen hozzászokott ennyi idő után. Sokat segített számára, hogy ebben az időszakban rengeteg szelfit készített magáról, dokumentálta az átváltozásának fázisait, és blogot indított.

Az átmenet, amíg a lenövés feltűnővé vált, arra is megtanította, hogyan kísérletezzen új frizurákkal, melyek kiemelik hajának gyönyörű reflexszíneit. Ma már helyesnek tartja a döntését, és többé nem foglalkozik azzal, mit gondolnak mások a hajszínéről. Azóta, hogy megtanulta így szeretni és elfogadni önmagát, sokkal nyitottabb a bókokra, így már azt is meghallja, milyen sokan dicsérik különleges, többtónusú frizuráját.

A Silver Strands Of Glitter fotóblog megálmodója 2019 októberében festette be utoljára a haját. Bevallása szerint, három évig fontolgatta, mérlegelte magában, milyen előnyökkel és hátrányokkal járna, ha felhagyna végre a hajfestéssel. Bár nem sok érve volt amellett, hogy háromhetente festesse a haját, mivel a félelem és belső bizonytalanság táplálta, az a pár gondolat is nyomós ok volt.

Túl fiatalnak érezte magát a hamuszürke hajhoz, és ahhoz a mély önismereti utazáshoz is, ami együtt jár a haj lenövesztésének folyamatával. Nem csak a külső alakul át, hiszen szembe kell nézni azokkal a belső kétségekkel, hogy mit gondolnak majd mások az egészről, és hogyan lehet egy fiatal nőnek azonosulnia így a tükörképével.

Mivel szerette a természetes ősz hajukat felvállaló nők fotóit nézegetni, ez bátorságot adott neki ahhoz, hogy belevágjon. Ma már világosan látja: a hajunk nem határozza meg, hogy kik vagyunk. Teljesen mindegy, hogy ezüst-, szürke-, fehér- vagy hamuárnyalatú, szerethető úgy ahogy van, ha elkezdjük a magunkénak érezni, és saját egyéniségünk részévé tenni.

Brigitte Eertink kézműves már hosszú ideje megvált a hajfestés nyűgjétől. Felszabadítónak érezte, amikor végre rászánta magát, hogy lenöveszti és felvállalja őszülő haját. Bár már fontolgatta, érlelgette magában a döntést, egy nap meglátott egy gyönyörű, ősz hajú nőt az utcán, és ez a látvány hatalmas motivációt adott számára.

A fodrásza támogatta elhatározását és biztatta, hogy tegye meg. Ennek már sok éve, de azóta sem bánta meg, hogy bevállalta az átalakulást. Kezdetben attól félt, hogy idősebbnek fog tűnni, de már úgy érzi, az a lényeg, hogy az ember hű maradjon önmagához, elégedett legyen a korával és azzal, aki ő maga.

Fiona Ross elég nagy utat tett meg odáig, hogy felvállalja őszülését. Korábban hosszú, festett frizurája volt, ám egyszer csak késztetést érzett arra, hogy egy ideig abbahagyja az állandó hajfestést, és megtapasztalja, milyen a természetes hajkoronája. A fodrásza azonban megpróbálta lebeszélni erről, mondván, hogy úgyis utálni fogja az ősz tincseket.

Fiona fodrászt váltott, keresett egy olyan szakembert, aki motiválta és támogatta őt az elhatározásában, és segített neki abban, hogy minél kellemesebb folyamat legyen az átmenet, amíg a festett hajvégek teljesen el nem tűnnek. Fiona levágatta a haját, és egy egészen rövid fazont választott.

A maradék festéket eltávolíttatta a végekről, és hamvasítót használt, hogy előcsalogassa deres frizurájának ezüstös reflexióit. Azóta megnőtt a haja, és már teljesen természetes, fehérbe hajló a színe. Sok bókot kap a megjelenése miatt, rengetegen odáig vannak a hajtónusáért.

Becki Campbell gondolatával teljesen egyetértünk. Úgy véli, sikkesen, kecsesen megöregedni nem azt jelenti, hogy fel kell adni önmagunkat.

– Néha elveszítjük önmagunkat, amikor irreális szépségmércéknek igyekszünk megfelelni. Az igazi szépség a belső szabadságból sugárzik, és jobban ragyog, amikor megtanuljuk elfogadni azt a nőt, akik valójában vagyunk. – írja soraiban.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés