A közösségi médiában sokáig a tökéletesség eszményi képe uralkodott, és mindenki igyekezett a lehető legelőnyösebb oldalát megmutatni. Ez különösen igaz az influenszerekre, akik a szoborszerű testalkat érdekében nem egyszer képmanipulációk, vagy trükkös pózok bevetéséhez folyamodnak. Ám az utóbbi években egyre többen mutatják meg a testüket retus nélkül, mint Nelly, aki az egyik legnépszerűbb testpozitív blogger.

hirdetés

Az Instagram az egyszerű fotóblogból hamar az egyik legnépszerűbb közösségi oldallá nőtte ki magát, és szinte teljesen ellepték az influenszerek. A tökéletes testű nők mindenféle termékeket, szolgáltatásokat reklámoznak, sokszor úgy tűnhet, hogy még a legrosszabb reggelen is képesek a legjobb formájukat hozni. Természetesen sokat számítanak az előnyös pózok, az alakformáló ruhadarabok, és a sminktrükkök, ám a bloggerek a retustól sem riadnak vissza.

Az eszményi női kép állandó hajszolásából lett elegük a testpozitív aktivistáknak, akik úgymond önbizalomépítő jellegű mozgalmat indítottak a közösségi médiában. Őszinte fotóikkal rengeteg nőt inspirálnak, hiszen kendőzetlenül mutatják meg az egyes bőrhibáikat, a narancsbőrös combjukat vagy a striás feneküket, ezáltal valóságosabb képet mutatnak a női szépségről.

Hiszen jogosan úgy vélik, nem csak az lehet esztétikus, ami hibátlan. A képek mellett rengeteg személyes tapasztalatot, történetet is megosztanak, amivel motiválni szeretnének másokat, akik elégedetlenek a tükörképükkel.

A testpozitív blogger kendőzetlenül mutogatja a bőrhibáit

A testpozitív bloggerek bátran megmutatják a bőrhibáikat, nem kérnek a tökéletesség illúziójából, és mindenkit önelfogadásra biztatnak. A nők nagy részének nem tökéletes a bőre, ez egy normális dolog.

Ahogyan természetes az is, hogy mindannyiunknak más az alakja, és nem mindenki rendelkezik nádszálkarcsú derékkal, feszes, izmos hassal, hosszú, vékony lábakkal, vagy kerek popsival. A zsírelosztáson segíthet az edzés, de a testalkatunk alapfelépítését, és az arányainkat nem változtathatjuk meg, csupán megfelelő öltözködéssel korrigálhatjuk az adottságainkat.

A striák akár már tinédzserkorban is kialakulhatnak a hirtelen növés, gyors hízás és a gyenge kötőszövetek következtében. A növekedési csíkokat pedig még lézeres kezeléssel sem lehet eltávolítani. Ez tehát például egy olyan bőrhiba, ami nem orvosolható, mégis sok hölgynek visszavesz az önbizalmából.

Továbbá akadnak fitneszedzők, sportolók, akik narancsbőrrel küszködnek, pedig rendszeresen mozognak, és a pattanások sem a bőr elhanyagoltságáról tanúskodnak: hormonális változás, endometriózis, anyagcserezavar, vagy ételallergia egyaránt megbújhat a zavaró bőrtünetek hátterében.

Nelly az egyik legőszintébb testpozitív blogger, aki rendszeresen oszt meg fotókat a testéről fehérneműben. Korábban evési zavarral küzdött, majd egy nagyon szigorú diétának köszönhetően rengeteget fogyott. A napi egyszeri étkezés viszont károsan befolyásolta az egészségét, és mentálisan úgyszintén megterhelő volt számára.

Bár elérte az áhított álomalakot, mégsem volt elégedett a testével. Bulimia majd anorexia alakult ki nála, végül annyira tápanyaghiányos lett a szervezete, hogy falási rohamok törtek rá. Ennek következtében visszahízta a korábban leadott kilókat, ez pedig újabb evés- és testképzavarhoz vezetett nála. Minimális kalóriabevitellel, illetve rengeteg edzéssel leadta ugyan a felesleges kilókat, ám erre a folyamatra úgyszintén rosszul reagált a szervezete.

Nelly pár éve találta meg az egyensúlyt a testével. Felszedett pár kilót, mégis sokkal egészségesebbnek érzi magát, mint korábban bármikor. Nem zavarják az apróbb zsírpárnák a hasa és a csípője körül, valamint a striáival sem foglalkozik. Van egy kis pocakja és a feneke sem tökéletesen kerek, de a szépség nem csupán ennyin múlik. Elsősorban annak kell látnia magát az embernek, szeretnie kell a testét, és ez a magabiztosság kívülre is tükröződni fog.

Ma már egészségesen étkezik a blogger, rendszeresen sportol, ennek ellenére nem tökéletes a teste, és nem is szeretné, ha annak tűnne. Nem szokott trükközni a pózokkal, fényekkel, vagy ruhadarabokkal. Kevésbé előnyös szögekből is készít magáról fotókat, így jól látszanak a narancsbőrős területek.

Nelly rengeteg pozitív kommentet kap, a retus nélküli képeivel erőt ad más nőknek, valamint felhívja a figyelmet arra, hogy a tökéletes Insta-fotók a valóságban mégsem annyira hibátlanok. A bőrünk nem annyira sima, kifogástalan, mint a reklámkampányokban, és ez teljesen rendben van.

A Nelly-hez hasonló bloggerek hozzájárulnak az egészségesebb testkép kialakuláshoz, ami fiatalkorban kifejezetten fontos. A testpozitív influenszerek fontos üzeneteket közvetítenek a fehérneműs képeikkel, ráirányítják a figyelmet a női test szépségeire, különbözőségeire, és az önelfogadás lélekgyógyító erejére.

 

Kiemelt kép: Nelly London / Instagram. 

  • Megosztás:
hirdetés