A 62 éves modell, Petra van Bremen után gyakran megfordulnak az utcán, ami nem csak szerencsés alkatának és külső adottságainak köszönhető, hiszen a sikkes öltözködésével is rendre kivívja magának a figyelmet. Színes, friss megjelenésével azt a szemléletet erősíti, miszerint a stílus az önkifejezés eszköze, éppen ezért nem határolható be életkor szerint. A nőies kisugárzás 60 felett éppúgy intenzív lehet, ám ez inkább a személyiségen múlik, és azon, hogy ki milyen kapcsolatot ápol a saját vonzerejével.

hirdetés

A holland származású Petra van Bremen 17 éves korában kezdett el modellkedni, és csakhamar ismertté vált Európa legnagyobb divatvárosaiban. Akkoriban olyan konvenciók uralták a modellszakmát, melyek gyakran már a 25 év feletti nőket is kiszorították a kifutókról.
Nehéz elképzelni, hogy ugyanazt a nőt, akiért ma már ősz haja és kortalan stílusa miatt rajong a divatvilág, a harmincas éveiben hanyagolni kezdte a szakma.

 

Humánerőforrás-menedzserként kezdett el dolgozni, de soha nem adta fel dédelgetett álmát, hogy egyszer újra manöken lehessen. A negyvenes évei közepén a férje biztatására ismét bepróbálkozott egy divatügynökségnél, és ha volt is némi aggodalma, hogy elhessegetik majd a kora miatt, rögtön szertefoszlott, hiszen rengeteg felkérést kapott fotózásokra. Ma már nem csak sikeres modell, hanem ismert és elismert influenszer, aki rengeteg nőt inspirál felszabadult stílusával.

Klasszikus és modern: Petra van Bremen megmutatja, milyen az egyedi stílus 60 felett

Valahogy a kortalan jelző is sántít, ha stílusról van szó, hiszen ezzel a címkével éppúgy behatároljuk, mintha azt jeleznénk, vannak kor szerinti határai az egyéniség kifejezésének, csak néhányan áttörnek ezeken a korlátokon.

Persze, hiába vált elfogadóbbá a divat, és hiába látunk rengeteg olyan nőt, aki felszabadultan variálja öltözékeit, ha a modellvilágon túl még mindig sokan érzik feszélyezve magukat a korukat illetően. Hányszor halljuk a kérdést, jóval fiatalabb nőktől: felvehetem én ezt ennyi idősen?

 

A vélt vagy valós társadalmi elvárások még mindig erős hatást gyakorolnak a hölgyek öltözködésére, és nem csak ötven felett lehet érezni a bizonytalanságot. Anyaként is felvehetem még a miniszoknyát? Nem túl színes vagy feltűnő ez a szett az utcára? Tetszik ez a csillogó nadrág, de sohasem merném felvenni, biztos megszólnának érte! – ezek a kérdések nem húsz, vagy ötven évvel ezelőtt hangzottak el, sajnos a mai napig gyakoriak.

Petra van Bremen nem csak az alkata miatt szerencsés nő, hanem legfőképpen azért, mert elég magabiztos ahhoz, hogy elsősorban önmagának akarjon megfelelni. Számos interjúban hangoztatta már, hogy úgy véli, nem lehet és nem is szabad mindenkinek megfelelni. Az öltözködés terén is érdemes a belső hangra hallgatni, hiszen nincs olyan, hogy ötven vagy hatvan év felett kizárólag konvencionálisan szabad kinézni.

Nézegess még több képet a modellről:

 

Néha merni kell más utakat járni, hiszen a megjelenésünk, a stílusunk a személyiségünkből fakad. Bár a modell szettjeiben nincs semmi kihívó, vagy megbotránkoztató, mégis eltérnek attól a sztereotípiákkal teleaggatott képtől, amivel sokan behatárolják a hatvanas nők öltözködését. Az influenszer valóságos stílusikonná nőtte ki magát a közösségi médiában, rajongói között pedig rengeteg huszonéves fiatal hölgy akad, aki tőle merít inspirációt.

Kiemelt képek: Streetstyleshooters/Getty Images.

Cikkfotók: Streetstyleshooters/Getty Images.

Képgaléria képei: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés