A középkorú és idősebb modellek megjelenésével új fejezet vette kezdetét a divat világában. Bár eleinte gyakran megszaladt a retus a fotóikon, manapság a divatmárkák és a magazinok is sokkal inkább az őszinteségre törekednek képeikkel. Ám ez a szemléletváltás sajnos még nem sokat változtatott a női szépséggel szemben támasztott társadalmi elvárásokon. Még mindig rengeteg tévhit kapcsolódik a fiatalosság fogalmához. Ezek a modellek azt az üzenetet közvetítik: a nők 50 felett, a korukról árulkodó ráncokkal együtt is lehetnek szépek.

hirdetés


Milyen egy fiatalos nő? Ránctalan? Egyetlen ősz hajszála sincs? Legalább tíz évet letagadhatna a korából? Sokan még mindig félreértelmezik, hogy mit jelent ma fiatalosnak lenni.

Nem csoda, hiszen manapság minden a fiatalság megőrzéséről, és az öregedés látható nyomainak késleltetéséről szól, az anti-aging reklámok pedig gyakran téves üzenetet közvetítenek az emberek felé. Mindenki tudja, hogy az öregedés természetes velejárója az életnek, így a ráncok és ősz hajszálak előbb vagy utóbb jelentkezni fognak. Akkor mégis mit gondoljunk a kortalan szépségről? Létezik egyáltalán, vagy csak illúzió?

Kortalan szépség? Ráncokkal is lehetséges?

A fiatalosság tulajdonképpen egy attitűd, ennélfogva nem a sima, feszes bőr függvénye. Persze, nem mindegy, hogyan öregszünk, és itt jön képbe minden, amit manapság a fiatalságmegőrzés alatt értünk – szépítő ételek és italok fogyasztása, rendszeres testmozgás, szuper bőrápoló hatóanyagok, és házi praktikák bevetése. A professzionális bőrkezelés és a szépségápolás csak egy eszköz, ám az egésznek a kulcsa az életmódban rejlik.

A legtöbb nő ma úgy érzi, hogy fiatalabbnak kell tűnnie a koránál, mintha ez egyfajta társadalmi nyomás lenne. Hiszen mindenhonnan az folyik, hogy ki mennyire szexi, kortalan és fiatalos. Ám a félreértés abban rejlik, hogy ehhez nem kell megállítani az időt, hiszen senki sem csodatevő. Az öregedés nem letagadható, de nem feltétlenül jelenti a szépség elmúlását. Minden életkorban lehet kirobbanó formában egy nő, akkor is, ha vannak ráncai, és már nem olyan feszes, mint húszévesen.

 

A mentális frissesség, a pozitív életszemlélet, a fizikai aktivitás és energikusság mind-mind olyan tényező, ami hatással van a külső megjelenésre. Nem arra adnak garanciát, hogy örökké fiatalok és ránctalanok leszünk, viszont olyan erőt sugároznak, aminek a birtokában az ősz hajszálak, a pigmentfoltok, és a ráncok sem jelentenek akadályt a kortalan szépség megőrzésében.

Régen úgy mondták a nők egymás között: szépen öregszik. És milyen találó kifejezés! A bőröregedést lehet késleltetni és finomítani. A gondterheltségtől berögzült sötét, mély barázdák szomorú kifejezést adnak az arcnak, a korábban szép vonásokat is elcsúfítják. Ám a szépen öregedő bőr sugárzó marad, és a finom ráncok ellenére is ott őrzi magában a kortalan frissességet.

 

A középkorú és szenior modelleket foglalkoztató ügynökségek célja nem az, hogy letagadják az életkorral járó változásokat. Nem ránctalan hölgyeket szerződtetnek, sőt, gyakran az utcáról toboroznak be olyan természetes szépségeket, akik megragadják az emberek figyelmét. Már nem megy ritkaságszámba, ha valaki ötven éves kora felett lesz modell úgy, hogy korábban semmilyen kapcsolatban nem állt a divatszakmával.

Modellek 50 felett: ősz hajjal, ráncokkal is gyönyörűek

Ezek a nők bőven ötven felett járnak, de nem erőlködnek azon, hogy fiatalabbnak tűnjenek a koruknál. Nem teljesen sima a bőrük, ősz a hajuk, vannak pigmentfoltjaik is, mégis gyönyörűek úgy, ahogy vannak. A modellügynökségek szándékosan nem tüntetik fel az adataikban, hogy pontosan hány évesek, hiszen a kortalan szépség szempontjából ez az információ teljesen felesleges.

Andrea, német modell, a H&M arcaként is ismerős lehet. Sugárzik belőle a pozitív energia és életöröm, amit egyetlen nő sem tud magára plasztikáztatni. Kedveli a művészetet, szabadidejében szívesen fest absztrakt képeket.

Gabriela Rickli-Gerster nem csak fotómodell, a kifutón is feltűnik. 2019-ben a Vivien Westwood bemutatóján szerepelt, de reklámplakátokról is gyakran mosolyog vissza az emberekre.

Munkája során fürdőruhákat, cipőket, ékszereket népszerűsít, de leginkább a kortalan szépségre hívja fel a figyelmet. Bájos, stílusos nő, aki leheletnyi, finom sminkben is ragyog.

Roxanne Gould, a Vogue modellje igazi életművész: jógázik, úszik, fotózásokon vesz részt, vagy épp a hobbijának hódol. Nem törődik a ráncaival és a pigmentfoltjaival, így is gyönyörű nő.

Lisa Crosby már fiatalon modellkedett, a francia Vogue magazinban is felbukkant. Jógázik, balettozik, és továbbra is népszerű reklámarc.

Caroline Labouchere 53 éves volt, amikor belecsöppent a modellszakmába, pont az ősz haja miatt figyelt fel rá egy ügynökség. Persze, nyilván azzal is megfogta őket, hogy sugárzóan szép.

Fehérneműben is bátran mutatkozik, hiszen rengeteget sportol, hogy formában tartsa magát. Sminkvideókban, kampányfotókon, és a kifutón is szerepelt már.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés