Idővel a szervezet elkezd egyre kevesebb melanint termelni, így a hajszálak is elveszítik természetes színüket, és beszürkülnek, kifehérednek. Az ősz haj talán az egyik legtermészetesebb viselet, és már egyre többen vállalják fel a fakó tincseket. Ám különleges ápolást igényel, ezért érdemes megfogadni pár tanácsot.

hirdetés

Az öregedési folyamat részét képezi az őszülés, és előbb vagy utóbb mindenkinél megjelennek a szürke hajszálak. A nőknél jellemzően 40 év felett szaporodnak meg a fakó tincsek, ám a genetika is közbeszól, így néhányan már a húszas éveik derekán találkozhatnak pár ősz hajszállal.

Az őszülésre az egyik legjobb megoldás a hajfestés, aminek köszönhetően elfedhetjük az öregedési folyamat egyik leginkább látható jelét. A hajkorona így ismét a régi fényében ragyoghat, ám természetesen ennek is van hátránya. A szürke tincsek gyakori újrafestést igényelnek, és a haj növekedésétől függően 4-6 hetente érdemes meglátogatni a fodrászt.

Az utóbbi években viszont abszolút megfordult ez a tendencia, és egyre többen döntenek a természetesség mellett. Az ősz haj bekerült a sikkes hajviseletek közé, és egyes modellek pont a fakó tincseknek köszönhetően váltak ismertté. A modern nők már minden elképzelhető fazonban megvillantják a szürke hajkoronájukat, és manapság már a hosszú lobonc sem elképzelhetetlen.

Az ősz haj kiemelt gondoskodást érdemel

Általános igazság, hogy a hosszú haj különleges ápolást igényel, nos ez az ősz tincsekre még jobban igaz. Idővel csökken a szervezetben a kollagéntermelés, ez pedig a hajszerkezetet is megviseli, így 50 év felett a frizura sokkal szárazabb, sprődebb hatást kelthet, ami a hajformázást is alaposan megnehezíti. Ezért a hosszabb hajviseletet mindenképpen csak annak ajánljuk, aki nem érzi macerának, hogy sokkal több időt kell a hajápolásra szánnia, mint a pigmentált tincsek esetében.

Az ősz tincsek állapotát többek között a vízminőség is befolyásolja. Az ásványi anyagok és a klór lerakódhatnak a hajszálakon, amelyektől elszíneződhetnek. Ezért érdemes szűrőfejet szerelni a zuhanyra, így a hajkorona idővel ismét régi fényében ragyoghat, és a durva tapintású frizurának is búcsút inthetsz!

Hajápolók, amelyek táplálják a fakó tincseket

A megfelelő samponról sem szabad megfeledkezni, hiszen az ősz hajon könnyedén sárgás elszíneződések mutatkozhatnak. Ezt hamvasító sampont segítségével lehet kiküszöbölni, ám nem szabad túlzásba esni vele, mivel lilás árnyalatúra színezheti a frizurát. Elegendő hetente egyszer használni hajmosásnál, majd utána leöblíteni.

A sampon mellett érdemes rendszeresen hajkondícinálóval is ápolni a tincseket, szerencsére az üzletekben már kaphatóak kifejezetten szürke hajkoronára kifejlesztett termékek is. Ilyen például a Plantur 39 Hajkondícionálója ősz hajra vagy a L’Oréal Professionnel Serie Expert Silver krém. 

A különféle hajápoló olajokkal is sokat javítható az ősz hajkorona állapota, például a kókuszolaj kellően táplálja a sprőd tincseket, ám mégsem teszi zsírossá a frizurát. Fakó hajviselet esetén a hajhabokat és hajlakkokat jobb félretenni, hiszen ezek a termékek túlságosan elnehezítik a hajszálakat, és azok így művi hatást fognak kelteni. A szárításhoz érdemes beszerezni egy sörtés hajkefét, ugyanis ez roncsolás nélkül gubancolja ki a kusza tincseket.

Az egészséges haj a táplálkozásnál kezdődik

Természetesen a frizurát belülről is táplálni kell, ezért érdemes vitaminokban gazdag étrendet összeállítani, valamint sok gyümölcsöt és zöldséget fogyasztani. A fehérjékről sem szabad megfeledkezni, hiszen a hajszerkezetnek ezekre is szüksége van. A dohányzást érdemes elhagyni, hiszen a nikotin nemcsak a ráncok számát növelheti, hanem a fehér tincseket is sárgásra színezheti.

Fiatalos, nőies összhatás: a változatos frizura sokat dob a megjelenésen

Az ősz tincsek tehát kiemelt ápolást igényelnek, ugyanis a sprőd, töredezett szálak valóban öregítő hatást keltenek. A hosszú, deres hajzuhatag csak akkor járul hozzá a fiatalos megjelenéshez, amennyiben megkapja a kellő törődést. Persze, az is lényeges, hogyan viseli az ember lánya. A 61 éves gyönyörű modell, Roxanne Gould remek tippeket ad ahhoz, hogyan lehet változatos a fehérbe hajló, hosszú frizura.

A lágy hullámok megdobják a haj volumenét, és rugalmasabbnak láttatják a vastag, merev ősz tincseket. A kalap eleganciát csempész az összképbe.

A bohém hajviselet sem kizárt, persze 50 felett érdemes nőies irányba vinni a vadóc romantikát.

Egy egyszerű copf, vagy szép konty kiemeli a tekintetet.

A hajvasalás roncsolhatja a rugalmatlan, sérülékeny ősz tincseket, melyek egyébként is könnyen kiszáradnak. Nem árt hővédőt alkalmazni, vagy antisztatikus szárítókefével kihúzni a fürtöket. Csak a sima, fényes, ápolt haj teszi ilyen elegánssá a megjelenést.

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés