Bár sok nő unja a hajfestés procedúráját, rettegnek attól, hogyha szabadon hagyják lenőni ősz tincseiket, akkor jóval idősebbnek fognak kinézni a koruknál. Egyre többen mutatják meg az Instán, hogy ez a félelem gyakran alaptalan, mert nem a hajszínen múlik, ki mennyire fiatalos. Az ősz haj lenövesztése nem emlegethető egy lapon az igénytelenséggel és ápolatlansággal, amire sokan pozitív töltetű fotókkal igyekeznek felhívni a figyelmet.

hirdetés

Éppúgy, mint a pattanásos bőrhöz, az ősz hajhoz is egyfajta szégyenérzet társul, pedig senki nem tehet róla, ha idő előtt fehéredni kezdenek a tincsei, ahogy az aknét sem önszántukból választják a nők, mégis sokan megbélyegzik őket a rosszalló tekintetükkel.

Manapság, a fiatalságkultusz idején minden arról szól, hogy minőségi életvitellel, rendszeres testmozgással és tudatos táplálkozással az öregedés tünetei elodázhatóak, persze, jó néhány modern bőrkezelés is segíthet ebben.

Látva, hogy a negyvenéves nők harmincnak is alig néznek ki, az ötvenesek pedig simán lepipálják aktivitásban a negyveneseket, az idő múlékonyságára emlékeztető tünetek egyfajta lebuktató „bűnjelekké” váltak, melyek arról árulkodnak, hogy az illető már átlépte a hamvas fiatalság küszöbét.

Hiába tudja mindenki, hogy ez törvényszerűen bekövetkezik, és bármit tesz az ember, az öregedés a természet rendje, amit nem lehet sokáig kicselezni, a társadalmi nyomás hatására sok nő hajlamos azt gondolni, hogy a korára utaló jeleket rejtegetnie, vagy – ami még rosszabb – szégyellnie kell. Az ősz haj régóta olyan mumus, ami senkit nem lep meg, mégis takargatnivalónak érezzük.

A negyvenes-ötvenes hölgyek nem merik felvállalni, hogy deresedik, hamvassá válik a frizurájuk, mert mindenki fiatalosnak szeretné látni őket. Úgy gondolják, rendjén van, ha bőven a hatvan felett valaki felhagy a hajfestéssel, és felvállalja fehér tincseit, de egy aktív korban lévő nőszemélynél valahogy nagyon furcsa lenne.

Szerencsére az ősz haj megítélésében szintén változás tapasztalható manapság, ami főként annak köszönhető, hogy egyre több színésznő és modell vállalja fel természetesen deres, hamvas hajkoronáját. Ennek hatására már nem csak body positivity – pozitív testkép – kampányokkal találkozhatunk az Instagramon, hanem az ősz haj elfogadásáért és népszerűsítéséért is egyre többen küzdenek.

Az ősz haj lenövesztése nem feltétlenül vágja tönkre a nőies, fiatalos megjelenést

Karen külön Instagram-profilt szentelt az átalakulásának, amikor úgy döntött, hogy felhagy a hajfestéssel, és lenöveszti ezüstös tincseit. Egészen a bátortalan kezdetektől dokumentálta fotókkal a frizurájának állapotát és megjelenését, így képről képre nyomon követhető az átalakulás, mely láthatóan sokkal felszabadultabbá tette a bloggert.

A 47 éves nő a húszas éveiben kezdett el őszülni, így érthetően, a hosszú évek során belefáradt a műveletbe. 2015-ben tett egy próbát a hajfestés elhagyásával, de egy-két rossz megjegyzés után feladta tervét, és ismét takargatni kezdte fehérbe hajló frizuráját.

Három évvel később azonban az egészségtudatos életmód mellett döntött, ez az elhatározása pedig meghozta az önbizalmát ahhoz, hogy mások véleményét figyelmen kívül hagyva, megváljon az örökös hajfestés béklyójától. 2018 októberében festette be utoljára a haját, először pedig decemberben posztolt a változásról.

Szerintünk sötét lobonccal sokkal idősebbnek tűnt.

Úgy érezte, minél látványosabbá vált a lenövés, annál inkább ki kellett lépnie a komfortzónájából. Egy idő után felhagyott a fejpántokkal való takargatással, és egyre bátrabban jelentette ki: ez vagyok én!

Bár a megkopott festéket fokozatosan hozzá tudja finomítani az ősz hajhoz a fodrász, ez nem egy gyors folyamat, és az átalakulás gyakran bizonytalan napokkal jár. A tincsek leszívatása ráadásul nem veszélytelen dolog, profi szakember kell hozzá, hogy ne viselje meg nagyon a sérülékeny, fakó szálakat.

Négy hónappal azután, hogy eldöntötte, nem fogja többé befestetni a lenövéseit, Karen megkönnyebbült. Sokáig csak a cél lebegett a szeme előtt, de ez nem olyan cél, amit befolyásolhat, vagy rögtön elérhet az ember. Ki kell várni a végeredményt, amíg teljesen megkopnak és lenőnek a mesterséges pigmentek, végül a hajszálak átalakulnak: puhábbak, selymesebbek, ragyogóbbak lesznek.

Nem könnyű ez az út, igaz, most, hogy a kéttónusú, kontrasztos frizurák is divatba jöttek, kevésbé feltűnő egy felemás színű frizura. Ám, amint tisztázta magában, hogy miért teszi ezt, és milyen jó lesz megérkezni az átalakulás végállomására, többé nem érdekelte, mit gondolnak mások a külsejéről.

28 héttel az elhatározás után, már tényleg látványos volt a változás.

Szerintünk teljesen kivirult a 47 éves nő.

Időközben az önértékelése is fejlődésen ment keresztül. Úgy érzi, hogy nem a haja színe jelentette a problémát, hanem a saját gondolkodása, amiért nem tudta elfogadni magát ősz hajjal. Attól félt, kevésbé nőies vagy értékes, mert a tincsei sokkal idősebbnek mutatják őt annál, mint ahány évesnek belül érzi magát.

Most már tudja, hogy nem számít a deres, fehér árnyalat, hiszen a kisugárzásnak nagyobb szerepe van a megjelenésben, illetve abban, hogyan ítélik meg őt mások. Amint elfogadta a hamvas frizuráját, másképp kezdte látni magát a tükörben.

Majdnem egy év után már nem lebeg olyan messze a cél, és tényleg, semmi öreges nincs a kinézetében.

Csodásan fest ezzel az átmeneti, felemás hajszínnel is.

Szerinte megéri kivárni, míg teljesen lenő a festék, hiszen ez az időszak egy belső átalakulást is előidéz.

Az a legfurcsább, hogy közel a célhoz már egyre fiatalosabb lett.

Biztos, hogy posztjaival sok erőt ad másoknak is, hogy elfogadják és felvállalják az ősz hajukat.

Minél többen teszik ezt, annál nagyobb az esély arra, hogy a természetesen deres frizurát többé ne övezzék negatív előítéletek, melyek azt az érzetet keltik az emberben, hogy öreg, vagy nem ad a külsejére. Egyik verzió sem igaz mindenkire, hiszen a megfelelően ápolt ősz tincsek nem feltétlenül mutatják idősebbnek viselőjüket, sőt, kellő odafigyeléssel és ápolással sugárzóbbak, fényesebbek és lágyabbak, mint az állandó festésnek kitett, sprőd szálak.

A legutóbbi posztjában ilyen gyönyörű a középkorú nő, aki teljesen megszépült hamvas frizurájától. Az is látszik a felvételen, hogy az elért cél helyrebillentette az önbizalmát.

Kiemelt kép: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés