Jodie Foster sohasem volt egy kirakati színésznő, és ahogy a fotókon is látszik, a vörös szőnyeg sem az ő közege. Természetességével szinte különcnek számít a filmiparban, bár azért jelentősebb eseményekre feltesz egy kis sminket. Így is bőven fiatalabbnak néz ki a koránál, pedig nem feszül meg azért, hogy letagadja. A színésznő november 19-én ünnepli 57. születésnapját.

hirdetés

Jodie Foster már fiatalon kitűnt a többi színésznő közül: mindig körüllengte egyfajta titokzatosság, és az is érezhető volt, hogy nem a külsőségek foglalkoztatják. Magas intelligenciájával már gyermekkorában kilógott a sorból, hiszen kétévesen már az olvasást gyakorolta, háromévesen pedig reklámfilmekben szerepelt.

Tízévesen került kapcsolatba a színészettel, amikor főszerepet kapott a Napóleon és Samantha című filmben, tehetségére pedig azonnal felfigyelt a szakma. Alig 14 éves volt, amikor igazán reflektorfénybe került Martin Scorsese Taxisofőr című filmjével, az első Oscar-díj azonban még váratott magára, azt csak 1989-ben vehette át, a Vádlottak című filmben nyújtott alakításáért.

Nálunk A Bárányok hallgatnak című amerikai thrillerrel vált igazán ismertté, amit 1992 márciusában mutattak be Magyarországon. A film öt Oscar-díjat zsebelt be,  melyek közül egyet Jodie Foster vihetett haza. Az elmúlt években rendezőként is nagy elismerést vívott ki magának a színésznő, így ma már inkább a kamera mögött tevékenykedik. Ő rendezte a Home for the Holidays című vígjátékot, ami nálunk Szédült hétvége és/vagy Egy békés családi ünnep címen fut. Ez a film már 1995-ben eltért a szokásos amerikai karácsonyi vígjátékoktól, a nehezebben emészthető humora miatt pedig azóta is valami mást képvisel a könnyű komédiák palettáján.

Természetes és gyönyörű: Jodie Foster nem sokat változott

Jodie Foster november 19-én tölti be 57. életévét, de simán letagadhatna egy tízest a korából. Pedig nem rejtegeti az ősz hajszálait és a ráncait – amiket az élet velejárójának tart -, mégis van valami fiatalos lazaság a megjelenésében. Többnyire lezser, farmeres szerelésekben jár, és gyakran kapják lencsevégre smink nélkül.

 

A vörös szőnyeges eseményekből sem csap nagy hűhót, csak feldob egy kis sminket, kényelmes, elegáns ruhába öltözik, és éppolyan ragyogó, mint mindig. Jodie Foster azon kevés színésznők egyike, akik nem plasztikával tartják fent üde, fiatalos megjelenésüket. Persze, azt nem lehet tudni, hogy szokott-e arckezelésekre járni, de tény, hogy nem sokat változott a kilencvenes évek óta.

Kiemelt kép: Gregg DeGuire/Wirelmage/Getty Images.

Képgaléria képei: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés