A H&M legújabb, kényelmes nyári ruháit pattanásos modell népszerűsíti. Ha azt vesszük, ennek a mondatnak nem is kellene hírértékkel bírnia, de úgy tűnik, az ismert influenszer alaposan megosztotta a közvéleményt azzal, hogy retus, filter, és alapozó nélkül állt a kamerák elé. A divatmárka nagyon természetesen kezelte a dolgot, nem hirdette fennhangon, hogy ezzel most az elfogadást kívánja erősíteni, pedig nyilvánvalóan az a cél, és szükség is van rá, de nagyon.

hirdetés

A diverzitás, a női szépség sokszínűsége, és a különbözőségeink elfogadása általában csak a testalkat kapcsán kerül középpontba a divat berkein belül. Pedig, ha körülnézünk a világban, csak kevés nő rendelkezik olyan makulátlan bőrrel, mint amilyenre a modellek arcát szokták retusálni. Az embereknek vannak tág pórusaik, pigmentfoltjaik, ráncaik és hegeik, és igen, olykor pattanásaik is.

Bár a felnőttkori akné ma már nem ritka jelenség, még mindig sokan mossák össze az igénytelenséggel. Pedig számos oka lehet a súlyos bőrprobléma kialakulásának, például endometriózis, hormonális, emésztési vagy anyagcserezavar, esetleg ételallergia is megbújhat a hátterében. A kívülállók zöme úgy véli, hogy a tisztálkodás elhanyagolása a fő ludas, ezért könnyen ítélkezik. A valóságban azonban, gyakran pont a bőr túltisztítása és a hatóanyagok halmozása súlyosbítja a gyulladásos tüneteket.

Egyesek könnyen dobálóznak a kérdéssel: miért nem megy el bőrgyógyászhoz, miért nem kezelteti? Abba viszont csak kevesen gondolnak bele, hogy akné esetén sokszor nem csupán a bőr megfelelő ápolására, hanem komplex kezelésre van szükség, ami nem egy-két nap alatt éri el hatását.

Így, amikor csattan a kérdés a másik felé, valószínűleg az illető már rég túl van egy-két hosszadalmas kúrán, csak még nem érett be teljesen az eredménye. Ráadásul súlyosságától és kiváltó okától függően, minden pattanásos eset más és más. Van, amikor speciális étrend, vagy gyógyszeres kezelés szükséges, aminek hatékonysága szintén nem mutatkozik meg azonnal. Ám addig is, miért kellene szégyenkeznie és rejtőzködnie annak, aki aknéval küzd?

Pattanásos modell népszerűsíti a H&M ruháit

A H&M webáruházában már megszokottá vált az elmúlt évek alatt, hogy a különböző alkatú modellek retusálás nélkül jelennek meg a képeken. Ez miért jó? Elsősorban azért, mert nagyban segíti a ruhavásárlást, ha a modellről nincs leradírozva a derekán redőző kis zsírpárnácska, és azt is látjuk, hogy a magas combkivágással rendelkező bikinialsók például hangsúlyosabbá teszik a csípőn lévő striákat.

Bár a pattanásos arcbőr lényegtelen a ruha szempontjából, azért jobb érzés átlagos kinézetű, és nem túlidealizált, ritka adottságokkal rendelkező nőkön látni a ruhadarabokat. Sőt a legjobb, ha sokféle nőn látjuk, mert ilyen is, olyan is van közöttünk. Akad porcelánbőrű és szeplős, feszes és párnás hasú, kerek és lapos fenekű. Akkor miért rökönyödnek meg néhányan azon, ha pattanásos bőrű is feltűnik a széles palettán?

Izzie őszinte képei miatt elképesztően népszerű az Instagramon, hiszen smink és retus nélkül mutatja meg azt, amit más rejteget magán. Míg sokan a megfelelési kényszer börtönében rekednek, ő kitört ebből, képeivel pedig mások önbizalmát szeretné erősíteni.

Sokan felteszik a kérdést: ugyan miben segít az, ha látjuk, nem vagyunk egyedül a pattanás rémséges problémájával? Leginkább abban, hogy megtanuljuk természetesen kezelni, nem úgy, mintha valami takargatnivaló bűn lenne.

Az elfogadáshoz hozzátartozik a megértés is, kívülállóként pedig a legtöbb, amit tehetünk, hogy belegondolunk abba, az illető nem tehet arról, hogy pattanásos a bőre, és nem tud varázsütésre változtatni rajta. Ám az akné csak egy felszín, és ott van mögötte az ember, a nő, akinek vannak értékei.

Izzie egy csinos, fiatal nő, aki szeret divatosan öltözködni, így érthető, hogy a H&M látókörébe került. Mivel a divatcég szintén a pozitív testképet szeretné erősíteni, nem volt kérdés a kreatív csapat számára, hogy az influenszernek ott a helye a kampányban. Ennek a reklámnak a fogadtatása történhetett volna éppolyan természetesen, ahogyan a cég közzétette. Elvégre egy dekoratív nő szerepel a képeken trendi ruhákban, és az már mellékes, hogy nem visel alapozót, és van néhány pattanása.

Kiemelt kép: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés