A bőr folyamatos táplálása az egész év során fontos, a nyári szezonban pedig különösen kiemelt szerepet kap. A legjobb hidratáló hatóanyagok nem hagyják kiszáradni a hámréteget, pótolják a nedvességet, sőt, megakadályozzák a vízvesztést. Ezekkel a jolly joker összetevőkkel nem tudsz mellényúlni.

hirdetés

A hidratálás rendkívül fontos, még a legalapabb arcápolási rutinban is nélkülözhetetlen. Legyen szó az év bármely időszakáról, tápláló, hidratáló hatóanyagok nélkül a bőr állapota igencsak megsínyli a környezeti behatásokat és az aktuális időjárási viszontagságokat, ám nyáron különösen előtérbe kerül a hámréteg folyamatos táplálása.

A vízhiányos tünetek bármilyen bőrtípus esetén jelentkezhetnek, éppen ezért mindenkinek szüksége van egy atombiztosan bevethető hidratáló hatóanyagra. A nyári szezonban sokan találkoznak a húzódó, feszülő bőrérzettel, ami már annak a következménye, hogy a hámréteg veszít nedvességtartalmából. Ez a forró, nyári hónapokban különösen jellemző, ugyanis az erős UV-sugárzás, az izzadás, sőt, esetleg a kevesebb folyadékbevitel egy pillanat alatt előidézheti a problémát.

A tökéletes hidratálókrém kiválasztásakor egyértelműen az összetevők listája az, amit alaposan át kell olvasni. Persze az sem utolsó szempont, hogy nyáron inkább a könnyed, vizes állagú kencéket bírja el a bőr, a télen alkalmazott testes, olajos kozmetikumok a melegebb időben kényelmetlenek lehetnek a bőr számára.

No de mit is kell keresni pontosan az összetevők között?

 

A legjobb hidratáló hatóanyagok bőrszárazság ellen

Hialuronsav

A hialuronsav igazi szupersztár a hidratáló összetevők között. Temérdek arckrémben, bőrápoló kencében megtalálható, nagyon sokan ismerik és szeretik fantasztikus hatását. Mélyen hidratálja a szomjas bőrt, valamint hozzájárul a bőr vízmegtartó képességének növeléséhez. Általában az érzékeny, irritált bőr is simán elbírja, persze ez függ attól is, hogy milyen hatóanyagokkal társul az adott kozmetikumban.

Squalane

A squalane talán kevésbé ismert hidratáló összetevő, mint a hialuronsav, ám legalább annyira hatékony. Hihetetlenül puhává, selymessé varázsolja a bőrt, miközben segíti a hámréteget a nedvesség megtartásában. Mélyen hidratálja a kitikkadt, száraz bőrt, megköti a nedvességet. Érzékeny, pattanásos és irritált bőrfelületen is bátran alkalmazható.

Ceramidok

A ceramidok olyan zsírmolekulák, amelyek természetesen is megtalálhatók a bőrben, tulajdonképpen a bőr védelméért és a nedvesség megtartásáért felelnek. Hozzájárulnak a hámréteg hidratáltságához, ragyogó és üde bőrképet eredményeznek. A krémezés előtt érdemes finoman benedvesíteni a bőrt, hogy a ceramidok maximálisan kifejthessék fantasztikus hatásukat.

 

Poliglutamin sav

A poliglutamin sav szintén gyakran szerepel az összetevők listáján, nem véletlenül. Hatékonyabban köti meg a vizet, mint a hialuron, ragyogóan üde, hidratált bőrképet eredményez. Nem engedi elszökni a nedvességet, a bőr természetes hidratálási folyamatát ösztönzi.

Urea

Az urea természetesen is megtalálható a bőrben, feladata egyértelműen a hámréteg nedvességmegtartó képességének növelése. Számtalan arckrémben szerepel, mint jolly joker hidratáló hatóanyag, ugyanis hatékonyan táplálja a kitikkadt bőrt, javítja az ellenálló képességet, ezáltal nem csupán az üdeségért felel, a friss és hidratált arcbőr megőrzésének támogatásában éppúgy remekel.

Glicerin

A glicerin fantasztikus vízmegtartó tulajdonságáról ismert, azonban hidratáló hatása leginkább más hatóanyagokkal együttesen érvényesül. Megakadályozza a fokozott vízvesztést, ezáltal hatékonyan járul hozzá a bőrszárazság elleni küzdelemhez.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés