Bár nem életünk nagy problémája, de azért az idei őszi-téli szezonban könnyedén felvetődhet a kérdés, hogy hosszú vagy rövid legyen a szövetkabát? Persze, az alkati adottságok erősen beleszólnak a döntésbe, de azért más szempontokat is érdemes figyelembe venni a fazonválasztásnál.

hirdetés

A kifutókon főként a hosszú, fekete szövetkabátok domináltak az őszi-téli kollekciók bemutatásakor, de a rövid verziók is jócskán felbukkannak az aktuális kínálatban.

Mivel leginkább az egyenes vonalú fazonok tarolnak, az alaknyújtó hatás eleve az ölünkbe hullik, ám ezt az előnyt nem nehéz lerombolni az öltözék aránytalan felépítésével, illetve a testvonal nem túl üdvös tagolásával. Így elsősorban azt érdemes átgondolni, mielőtt rábökne az ember a hosszú vagy a rövid szabásra, hogy leggyakrabban milyen ruhadarabokkal kerül majd össze a szövetkabát.

A hosszú és a rövid szövetkabát egyaránt divatos, de nem mindegy, melyikre esik a választás

Az első és legfontosabb szempont, ami döntő szerepet kaphat a fazonválasztásnál, hogy kinek melyik passzol jobban az alkatához. Bár sokszor halljuk, hogy a hosszú fazonok nem túl előnyösek az alacsony termetű nők számára, nem szabad megfeledkezni arról, hogy hosszú és hosszú szabás között meglehetősen nagy lehet a különbség.

Összenyomja az alakot a hosszú kabát? – Nem feltétlenül

A trendi oversize, bokáig lelógó darabok valóban nem a legkedvezőbbek az átlagos és alacsony termetű nők számára, de az olyan egyenes vonalú kreációk, melyeknek nem túlságosan széles és szögletes a válla, illetve kevésbé bő az ujja és az egész kialakítása, már szóba jöhetnek, viszont még néhány dolgot figyelembe kell venni.

Az alaknyújtó optikai hatás eléréséhez a testvonal megfelelő tagolása vezet. Magyarán, nem mindegy, hol találkoznak a ruhadarabok, hol keresztezik vízszintes vonalak a sziluettet. A legoptimálisabb, ha a tagolások a keskenyebb területekre esnek, amelyek gond nélkül hangsúlyba kerülhetnek.

Előfordul, hogy a derékvonalat optikailag feljebb kell húzni, hogy a törzs karcsúbbnak, a lábhossz pedig nyúlánkabbnak tűnjön. Ez, mondjuk, rövidebb, csípőig érő kabátoknál jól jöhet, nem árt egy övvel vagy megkötővel csalni picit. Na de ha háromnegyedes a szövetkabát, lehetőleg ne a vádli legszélesebb részéig érjen.

Így a legelőnyösebb

Gondold át, milyen csizmákat, lábbeliket fogsz viselni a szezonban. A legjobb, ha a csizma szára és a kabát alsó szegélye között nincs hézag, hiszen úgy egyszerre több vízszintes vonal tagolja a lábakat, amitől rövidebbnek tűnhetnek, pláne, ha a kiegészítő és a ruhadarab között óriási színkülönbség van.

Amennyiben a hosszú szárú csizma híve vagy, a lábszárig érő kabát jó választás lehet számodra, pláne, ha kicsit rálóg a lábbeli szárára. Érdemes ilyen esetben, ha nem is megegyező, de hasonló árnyalatú darabokat választani.

A maxi- és midiszoknyák kedvelői szintén remekül kihasználhatják a hosszú szövetkabátokat. Azok, akik gyakran viselnek hosszú fazonú szoknyákat, úgy érhetik el leginkább az alaknyújtó hatást, ha a kabát nagyjából a szoknya aljáig ér. Ha egy-két ujjnyi kilóg belőle, nem baj, ennyitől még nem tolódnak el a testarányok, viszont a csípő, a combok és a lábszárak területén megszaladt vízszintes tagolások nagy eséllyel zömökebbnek, tömörebbnek mutathatják az alakot.

Amikor miniszoknyára esik a választás, megesik, hogy a harisnya, maga a szoknyakreáció és a csizma is más-más színű, ezáltal több ponton tagolják a test vonalát. Ilyenkor kiegyensúlyozottabb lehet az összkép, ha a kabát takarásba helyezi a szoknyát, és úgymond egységes képet teremt.

A hosszú szövetkabát nemcsak csizmával, hanem edzőcipővel, mokaszinnal, bakanccsal kombinálva éppúgy divatos, ilyen összeállításoknál arra kell figyelni, hogy a nadrág vagy a szoknya ne boka fölé érjen, a lábbeli fazonja pedig ne legyen túl széles.

A robusztus kialakítású darabok, a széles chunky és platformos talpú csizmák nem túl hízelgően alakítják a sziluettet hosszú kabáttal összeboronálva.

Alacsony és átlagos termetű nők számára így nem előnyös:

És így sem:

Mikor érdemes rövid szabású kabátot választani?

Egyértelműen akkor, ha gyakran viselsz olyan szetteket, melyek a lábakat helyezik fókuszba. Vigyázni kell azonban a fazonokkal, hiszen a törzs területére korlátozódnak ilyenkor a ruharétegek, ezáltal könnyen széthúzhatják a sziluettet.

A kissé lezser, bő fazonú szövetkabátok, melyek combig érnek, optikailag karcsúbbnak mutathatják a lábakat, de nem minden esetben. Akkor érvényesül ez a hatásuk, amennyiben egyenes fazonú nadrággal, szűk pantallóval vagy miniszoknyával kerülnek össze az öltözéken belül.

Ha midiszoknyás típus vagy, ezek a kabátfazonok nem a te hasznodat szolgálják, legalábbis kevésbé tudnád kihasználni a bennük rejlő lehetőségeket. A combig érő kabát jó esetben takarja a miniszoknyát, vagy épp a széléig ér, így a lábak hosszát nem töri meg több vonal, csak a csizma vagy bakancs szára. Ezért ideális olyan szereléseknél bevetni a rövidebb kabátokat, amelyek hosszítják, nyújtják, szépen hangsúlyozzák a lábakat.

A most divatos bővebb szárú és A vonalú nadrágok inkább a hosszú fazonú vagy a derékig érő kabátokkal teremtik meg az összhangot, máskülönben összenyomják, tömörítik a sziluettet.

Az itt látható rövid kabátfazonok a chunky és platformos talpú csizmákkal is barátságban állnak, ellentétben a hosszú szabású változatokkal.

Fazonválasztás testalkat szerint

A hosszú és rövid szövetkabát egyaránt előnyös lehet a teltebb alkatúak számára. Érdemes egyenes vonalú, letisztult fazont, esetleg derékban megkötős verziót választani, amely karcsúsítja a vonalakat. Körtealkatúak számára a szélesebb vállkialakítású kabátok is szóba jöhetnek, így, ha a csípő szélesebb a vállvonalnál, arányosabbnak tűnhet az alak.

Az egyenes vonalvezetésű szövetkabát egyébként a legtöbb testalkat számára előnyös. A lényeg, hogy ne azokat a területeket hangsúlyozza a kabát hossza, amelyeket inkább háttérbe szorítanál.

Kiemelt kép: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés