Vastagsága és nehézkes anyaga miatt a kötött pulóver optikailag szélesítheti a test vonalát, de ez a rossz tulajdonsága könnyen ellensúlyozható néhány egyszerű trükkel.

hirdetés

A hűvös idő megérkezésével a kötött pulóverek és kardigánok megkerülhetetlenek, ráadásul praktikusak, divatosak és sokoldalúan variálhatóak, így kétség nem fér hozzá, hogy ott a helyük az őszi-téli ruhatárban. Nem is nagyon lehet mellőzni őket, de felesleges lenne pusztán egyetlen rossz tulajdonságuk miatt, ami tudatos öltözködéssel abszolút kiküszöbölhető.

A vastag pulcsi átka, hogy tömbösíti az alakot, negatív hatása pedig még inkább szembetűnő, ha van néhány plusz kiló az emberen. Bizonyára mindenki tapasztalta már, hogy a kötött holmik hajlamosak eltolni a testarányokat, ám mentségükre legyen mondva, hogy ha megtalálják az összhangot a megfelelő fazonokkal, nincs okuk bosszút állni, és nem is teszik.

Mivel a pulóver mindig felülre kerül, érdemes előbb azt tisztázni a tükör előtt, hogy a felső-, vagy alsótest vonalai szélesebbek. A cél az, hogy a váll- és csípőszélesség egyensúlyba kerüljön. Ha a vállvonal keskenyebb, értelemszerűen a csípő szembetűnőbb, ezért nem jó rárakni a hangsúlyt egy hosszú, kötött pulóverrel, gondolván, hogy az majd eltakarja. A vastag anyag centiket rak majd hozzá, ezért másképp kell trükközni. Mutatjuk az izgalmas variációkat!

Harmonikus ellentétek: így a legnőiesebb a kötött pulóver

A vastag kötött felső a törzset teszi hangsúlyosabbá, ami pici előnyt jelent, ha a csípő kiugróan széles. Az őszi szezonban erre simán rásegíthetsz azzal, ha ellentétes tulajdonságú anyagokat viselsz, vagyis a meleg pulcsit könnyed esésű, lenge szoknyával boronálod össze. Segítségedre lehetnek a lágy redőzésű, pliszírozott fazonok, melyek hosszanti vonalaikkal megnyújtják az alsótestet.

 

Egy lezseren betűrhető, függőleges kötésmintával rendelkező pulóver kevésbé húzza szét a sziluettet, pláne, ha ejtett vállú dekoltázzsal rendelkezik. Körte alak estén érdemes a vállszabást és az ujjakat hangsúlyozni, ehhez tökéletesen megfelelnek a most divatos enyhén puffos szabások, illetve az ujjakra eső csavart minták.

A színritmus szintén nagyon fontos a karcsúsító hatás érdekében. Ha rokontónusokat használsz, melyek épp csak egy-két árnyalattal térnek el egymástól – vagyis nem képeznek erős kontrasztot -, az alaknyújtó trükkök jobban érvényesülnek.

Játssz a vonalakkal!

A kéttónusú pulóverek számos kollekcióban felbukkannak idén, érdemes kihasználni az előnyeiket. Bár nem minden variációban segítik az arányok egyensúlyát, sőt, rosszul alkalmazva szélesíthetik a sziluettet. Jól jönnek viszont, ha a csípő hangsúlyosan kiugrik a testvonalból.

A vízszintes, kontrasztos színsávok szélesítik a vállakat, ezáltal keskenyebbnek tűnik az alsó fertály. Ha szűk pantallót viselsz, nem árt bevetni ezt az aránykiegyenlítő cselt, de egy enyhén trapézszabású nadrággal például tovább fokozhatod a karcsúsító összhatást. Önmagában tehát a pulóver nem fogja keskenyíteni a sziluettet, viszont ügyesen kombinálva kiveheti a részét a trükközésből.

 

Nem csak a vízszintes csíkozású, hanem a szűkítő mintázatú felsők is jó szolgálatot tesznek az alakjavító öltözködésben. Az alma testalkatúak jellemzője, hogy a felsőtest robosztusabb, míg a lábak alapvetően vékonyak. Náluk pont fordítva kell elhelyezni a hangsúlyt: a V-mintázatú, lágy esésű, szellős hatású pulcsi nyújtja a felsőtestet, a virágos nadrág pedig kiegyenlíti az eltolódott arányokat. A derékvonal kiemelése is fontos, ezért a pulóvert legalább egy ponton ajánlott hanyagul betűrni a szoknyába, vagy a nadrágba.

Minták és fazonok

Ha színes, mintás holmit tervezel alulra, mely óvatlanul szélesítheti a csípőt, az eltolódott testarányok kiegyenlítésre szorulnak. A szivárványszoknyás szett esetében tökéletesen megfigyelhető a turpisság: a hangsúlyos ujjú pulóver széthúzza a vállak vonalát, a szoknya gombsora pedig függőleges irányban nyújtja az alakot. Az eredmény: formás homokóra alak.

A kalap szintén előkerülhet ősszel, ráadásul divatossága mellett jó célt szolgál, ugyanis hozzátold pár centit a magassághoz, ezáltal megnyújtja a sziluettet.

 

A kockás szoknyás öltözék roppant nőies, cseppet sem tömbösíti az alakot. Ez leginkább annak köszönhető, hogy a fazonok révén nagy hangsúly kerül a derékra. Nagy mellek esetén a vastag anyagok és a túlságosan zárt szabások összenyomhatják, illetve szélesíthetik a felsőtestet, ám a most divatos V-kivágású , gombos felsőkkel elkerülhető ez a hatás. A vékonykötésű, bordázott, szűk pulóverek tökéletesen passzolnak a magas derekú szoknyákhoz, nadrágokhoz.

Az egyenes vonalú kardigán nyújtja az alakot, illetve vastag anyaga ellenére is optikailag keskenyíti a csípőt. Ha magas derekú nadrággal és V-kivágású pólóval viseled, nőies lesz az összhatás, valamint karcsúbbnak tűnik a sziluett.

Kiemelt kép: Christian Vierig/Getty Images.

Cikkfotók: Pinterest, Anthropologie.

  • Megosztás:
hirdetés