A petyhüdt, lötyögő felkar problémája nem csupán az idő múlásával jelentkezhet, bármely korosztályt érintheti. Ez az edzés a megelőzésben és a feszesítésben egyaránt segít!

hirdetés

10 perces edzés lötyögő felkar ellen

A lógó, petyhüdt felkar, más néven integetőháj sajnos nagyon könnyen kialakul, az elsődleges oka pedig az izomzat felpuhulása, a kötőszövet fellazulása. Bár sokan úgy gondolják, főként az elhízás, illetve az öregedés velejárója, fiatalabb korban éppúgy lötyögőssé válhat a felkar, és még csak súlytöbblet sem kell hozzá. A mozgásszegény életmód az egész testre rossz hatással van, de a kötőszövet, a bőrszövet, valamint az izomzat renyheségében is erősen megmutatkoznak a jelei. Noha sokan sportolnak valamit, még ha nem is napi rendszerességel, a tricepsz az egyik leginkább elhanyagolt testrész, ami csak ritkán kap terhelést az edzések során.

A mindennapi funkcionális testmozgás – például cipekedés – sem elegendő ahhoz, hogy igazán megerősödjön, és tartást adjon a bőrnek a tricepsz, hiszen sok esetben a bicepsz dolgozik jobban, amikor emelgetünk valamit. Így a felkar hátsó izomzata idővel puha és ernyedt lesz, a kötőszövet szintén rugalmatlanná válik, ennek következtében pedig könnyebben rakódik le zsír ezen a területen, tartóváz nélkül pedig a bőr megadja magát a gravitációnak, és egyszerűen megereszkedik.

A nyár közeledtével sokan gondolják át a ruhatárukat, kihagyva belőle az ujjatlan felsőket és ruhákat, mert nem szeretnék, ha kivillanna a tónusvesztett felkar. Ám a kisebb mértékű megereszkedés még sok esetben visszafordítható megfelelő feszesítő és erősítő gyakorlatokkal, így felesleges a takargatás mellett dönteni. A feszesítő edzés célja, hogy centikben mérhetően karcsúsodjon a terület, hiszen, ami plöttyedt, az jóval terebélyesebb, mint a határozott kontúrokkal rendelkező terület. A tricepsz erősítését nem úgy kell elképzelni, mint a gyúrósok edzésrutinját, súlyzók emelgetése nélkül is elérhető, hogy tónusosabb, kontúrosabb legyen a felkar hátsú része.

Ez az edzés kifejezetten a lötyögő felkar formálására lett összeállítva. A gyakorlatok könnyedén lekövethetők, ráadásul cseppet sem unalmasak, ugyanis percenként váltakoznak. Minden feladat után öt másodperc pihenőidő jár, ami alatt a kar izomzata pihenhet egy kicsit.

 

A torna csupán tíz percet vesz igénybe, ennek köszönhetően még a zsúfolt napokba is könnyedén beilleszthető. Nincs szükség különleges helyre vagy segédeszközre ahhoz, hogy hatékonnyá váljon, a feszes, tónusos eredményhez csupán kitartás és szorgalom kell. Azt azonban nem árt tudni, hogy önmagában a karok erősítése nem elegendő a zsírréteg eltüntetéséhez, ez a gyakorlatsor kiegészítés gyanánt szolgál. Az integetőháj esetén a teljes testre ható intenzív edzések hozhatnak látványos eredményt, a fent bemutatott tornával kombinálva.

Nem csak időskorban jelentkezhet

Noha a bőr megereszkedését alapvetően az idő múlásával szokták párhuzamba állítani, a lötyögő felkar nem csupán időskorban jelentkezhet. Nagyobb súlyveszteség esetén általában a hason és a combon válik igazán szemmel láthatóvá a fogyás, azonban a pocakot és a lábakat fedő bőr mellett a felkar is gyakran áldozatául esik annak, ha az ember lánya ledob jó néhány kilót.

Persze az integetőháj öregedéssel való azonosítása sem véletlen, ugyanis ahogy telnek az évek, úgy csökken a szervezet kollagéntermelése, a kontúrok pedig látványosan elmásznak a helyükről, ami a felkar területén is abszolút tapasztalható.

 

Bár lokális zsírégetés nincs, a kerület csökkentéséhez a felkart formáló és feszesítő edzés szintén hozzájárul. A pulzuspörgető tornákon túl tehát célzott, erősítő gyakorlatok éppúgy kellenek a látványos, tónusos eredmény eléréséhez.

A lokális edzésekre azért van szükség, mert a súlyvesztés következtében a kötőszövet és a bőr megereszkedik, magától pedig aligha képes visszanyerni eredeti, feszes formáját. Ilyenkor mindenképpen rá kell segíteni az adott terület kontúrjának visszarántására. Ezek a tízperces feladatsorok éppen ezt a szerepet töltik be.

Összességében tehát nincs szükség pánikra és senkinek nem kell elkeserednie sem, aki már tapasztalja a renyhe, petyhüdt felkar problémáját. Kitartó munkával, a feladatok precíz, pontos gyakorlásával abszolút látványos eredmény érhető el. Bár a megelőzés sokat segíthet, soha nem késő beiktatni a felkart feszesítő tornákat a hétköznapi rutinba.

Kiemelt kép és cikkfotó: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés