A felkar és a hasizom a mindennapokban kevésbé kap terhelést, sőt, a nagy iramú kardió mozgásformák sem tesznek azért, hogy tónusosak maradjanak ezek a területek. Vagyis a futás nem garancia arra, hogy nem fog csüngő integetőizommá válni a tricepsz, vagy felpuhulni a hasfal. A feszesítő edzés ebből a szempontból elengedhetetlen, hiszen nem csak nyáron, a látvány kedvéért kell karbantartani az izomzatot.

hirdetés

Edzés mellett is felpuhulhat az izom

Míg a kardió mozgásformák felpörgetik a nyugalmi anyagcserét, és nagyobb fokozatra kapcsolják a zsírégetést, sajnos hosszú távon nem tesznek jót az izomzatnak. Kalóriadeficites állapotban gyakran az izmokat emészti fel a szervezet, hogy energiához jusson. Vagyis a túltolt edzésektől még nem feltétlenül lesz formás és tónusos a test.

Az aerob típusú edzések sokkal kíméletesebbek az izmokkal, hiszen nem tornásszák fel rövid időn belül zsírégető tartományba a pulzust, hanem egyenletes, lihegés nélküli tempót diktálnak, mint például a kocogás. A kalóriaveszteség ilyenkor is megvalósul ugyan, csak maga a folyamat sokkal lassabb, viszont így kevésbé ég el az izomzat. Sokan azonban gyors, látványos fogyásra vágynak, különösen, ha nadrágméretben és kilókban mérik az eredményt.

Emiatt kevesebb figyelmet kapnak az izmok, sőt, gyakori félelem a nőkben, hogy a fejlesztésükkel még inkább megvastagodik a testük. Ehhez azonban durván rá kéne állni a gyúrásra és a tömegnövelésre, míg a tónusozó gyakorlatok inkább leszálkásítják a lokálisan megdolgoztatott területeket. Miért van rá szükség? A fogyás beindulásával itt-ott lógóssá, renyhévé válhat a sziluett, és elmosódhatnak a kontúrok. Hiába mérhető kilókban a veszteség, ha a test puha és formátlan.

Bárhogy pörgünk a mindennapokban, a tricepsz – ami a felkar hátsó részén helyezkedik el – és a hasfalat tartó izomzat egyáltalán nincs megdolgoztatva. Bármennyit cipekedik, lépcsőzik, gyalogol az ember, a feszesség nincs megtámogatva ezeken a testtájakon. Igaz, elmúlt az ujjatlan felsők és fürdőruhák szezonja, de az őszi-téli hanyagságnak mindig megvan az ára. A bőr hamar megereszkedik, és a fityegő részek korrigálása pedig már sokkal több munkát igényel.

10 perc feszesítő edzés a tónusos felkar és hasizom érdekében

Lényegesen egyszerűbb és időtakarékosabb napi tíz percet rászánni a testvonalak feszesítésére, ami kevésnek tűnik ugyan, de rendszeresen végezve sokat tesz az izmok jó állapotáért. Lokális terhelést kap a test, tehát zsírvesztésre egy ilyen edzés alkalmatlan, viszont jelentősen hozzájárul a folyamat beindulásához.

A jól karbantartott izomzat felpezsdíti az anyagcserét, tartást ad a bőrnek, és nem engedi szétfolyni a kontúrokat. A löttyedt és a feszes, tónusos test között centikben mérhető a különbség.

 

A hasfalat nem csak felülésekkel lehet erősíteni, a különféle plank gyakorlatok szintén kedvezően terhelik ezt a területet. Főként fekvőtámaszból kiinduló feladatokat találsz a videóban, melyek a felkar hátsó részét éppúgy munkára fogják.

Végig saját súllyal dolgozol, tehát a karok attól erősödnek, hogy különböző testhelyzetekből kell felnyomnod magad, vagy meg kell tartanod a felsőtested. Jó kis edzés ez azok számára, akik nem szeretnének súlyzózni, viszont szívesen javítanának a felpuhult testkontúron.

Fogyás szempontjából azonban úgy ideális, ha ez a torna egy edzésprogram része, melyben dinamikus, pulzuspörgető mozgásformák is szerepelnek. A mozgás mellett kialakított egészséges étrend szintén lényeges.

Kiemelt kép: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés