A lógó felkar problémája nem csak az idősebb korosztályt érinti, ezért a tricepszet erősítő torna megelőzésképp és a már kialakult plöttyedt terület feszesítéseként egyaránt szóba jöhet. A kor előrehaladtával természetes, hogy az izmok már nem biztosítanak megfelelő tartást, a bőr és a kötőszövet is veszít rugalmasságából, ezért a kontúrok itt-ott megereszknek. Az integetőháj vagy denevérszárny kialakulása azonban nem csak az öregedéssel hozható összefüggésbe. Leginkább lokális edzés segítségével lehet fellépni ellene, a zsírégető tréningek mellett a karokra fókuszáló átmozgató, erősítő és feszesítő gyakorlatokra is szükség van. Akár mindenféle segédeszköz nélkül, az otthon kényelmét élvezve elvégezheted őket.

hirdetés

A legtöbb nő idővel megtapasztalja az ernyedt felkarra utaló jeleket. Tény, hogy bizonyos kor felett könnyebben petyhüdtté válik a felkar területe, ám a fityegő bőrréteg testsúlyingadozás, vagy renyhe izomzat következtében éppúgy kialakulhat. A fellazult kötőszövet és a kar felső részén lerakódott zsírréteg egyaránt hozzájárulhat ahhoz, hogy lötyögőssé váljon a tricepsz környéke. Nagyobb mértékű fogyás után a megnyúlt bőr- és kötőszövet nem tud maradéktalanul visszavahúzódni a zsírpárnák eltűnése után, ilyenkor érdemes az izomzatot erősíteni a feszesedés érdekében.

 

A legtöbben takargatják, feszes, szűk fazonú, alakformáló felsőkkel próbálják elfedni a lógó felkart. Ám a legtöbbet tornával lehet tenni a probléma ellen, hiszen hosszú távon sokkal jobban megéri, mint az öltözékekkel babrálni, vagy épp feszengeni egy csinos blúzban.

Ahhoz, hogy valóban látványos legyen az eredmény, kitartó munkára van szükség. Az sem mindegy, hogy milyen edzést vet be az illető, hiszen amellett, hogy szükség van a teljes testet átmozgató tréningekre, a felkar esetében kizárólag az adott területre fókuszáló gyakorlatsorok ígérnek tartós változást. Vagyis nem árt kombinálni az intenzív és a lokális tornákat. A jó hír az, hogy ezek a feszesítő, erősítő mozgássorok akár az otthon kényelméből is elvégezhetők, ráadásul mindössze pár percet vesznek el a szabadidőből minden egyes nap.

A videóban bemutatott torna bármely korosztály számára megfelelő, rendszeres gyakorlásával hatékonyan lép fel az integetőháj megjelenése, látványossá válása ellen.

 

A lógó felkar torna segítségével feszesebbre húzható

A mindennapi funkcionális mozgás során a tricepsz ritkán kap terhelést, sajnos a boltban megrakott szatyrok hazacipelése sem elegendő hozzá, hiszen olyankor inkább a bicepsz dolgozik. A felkar hátsó részét többnyire célzott gyakorlatokkal lehet formálni, erősíteni, hogy idővel kevésbé mutatkozzon meg rajta a gravitáció hatása.

Éppúgy kényes területnek számít, mint a popsi, valamint a combok belső területe, hiszen hízáskor könnyebben megtapadnak itt a zsírpárnák. Genetikailag eltérő, kinél hogyan oszlik el a zsírtöbblet, mely testtájakon látványosabb a párnácskák lerakódása. Nagyobb súlytöbblet esetében gyakoribb a felkarok megvastagodása, felpuhulása, viszont kisebb mértékű hízás során is előfordulhat az integetőháj megjelenése, attól függően, milyen állapotban van a kötőszöveti állomány.

Akinek inkább laza, nagyobb eséllyel tapasztalja meg a lelógó felkar problémáját, akár már egészen korai életkorban. A karok hamarabb petyhüdtté és tónusvesztetté válnak, ha kevesebb terhelést kapnak, avagy nem kényszerülnek kemény, alapos munkára fókuszált torna által.

 

Igazság szerint megelőzni sokkal könnyebb a problémát, mint a már lógó, petyhüdt területet újra feszessé és tónusossá varázsolni. Éppen ezért érdemes már fiatalon célzottan megmunkálni a felkart, kifejezetten erre a részre fókuszáló gyakorlatsorokat alkalmazva.

Noha alapvetően nem csak a testsúly ingadozása és a zsírréteg megnövekedése idézheti elő a denevérszárny megjelenését, a kontúrvesztett karok helyrepofozásának, valamint a probléma megelőzésének érdekében különböző edzéstípusokat érdemes kombinálni. A célzott tornákon túl zsírégető, kardiógyakorlatokat éppúgy ajánlott beépíteni a rutinba, így garantáltan előidézhető a változás.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés