Célzott súlyzós edzés nélkül a felkar könnyen lötyögőssé, puhává, kontúrtalanná válhat, hiszen a mindennapi funkcionális mozgás és terhelés nem mozgatja át annyira ezt a területet. A karok feszesítését nem árt még most, a pulóveres időszakban elkezdeni, hogy mire berobban az ujjatlan ruhák szezonja, már látható legyen az eredmény.

hirdetés

A lötyögő felkar nem feltétlenül jár kéz a kézben a túlsúly problémájával, tulajdonképpen bármilyen testalkat esetén felütheti a fejét a kontúrvesztés problémája. Ennek hatására a karok formátlanok, tömbszerűek, nem különül el tőlük a vállak vonala, és bizony a tricepsz renyheségéből adódóan az úgynevezett denevérszárny is megjelenhet.

Ez a nem túl szép elnevezés a megereszkedett bőrfeleslegre utal, ami kisebb és nagyobb mértékben egyaránt felbukkanhat egy-egy lustább időszak után, ráadásul cseppet sem korfüggő, hiszen a mozgásszegény életmód és a helytelen étkezés következtében a kötőszövetek könnyen fellazulnak, az izomzat pedig veszíthet tömegéből és gyengébb tartást nyújt a bőrnek. Magyarán, nem csak időskorban jellemző a petyhüdt, lötyögő felkar, melynek formálására és feszesítésére az erősítő, súlyzós edzés a legjobb.

A lokális gyakorlatokkal le lehet szálkásítani a megcélzott területet, tehát kerületcsökkentésre éppúgy alkalmasak, viszont a zsírpárnák eltüntetését önmagukban nem garantálják. Avagy a felsőtestre vagy egy-két izomcsoportra koncentráló feladatsorokat érdemes kiegészíteni más jellegű mozgásformákkal, amelyek az egész testet megdolgoztatják, és zsírégető tartományba tornásszák fel a pulzust.

Egyszerű súlyzós edzés, ami beválik a puha, lötyögős felkar ellen

A vállakat és a felkart egyaránt szépen formálja ez a 7 gyakorlatból álló kartorna, ami önmagában nem sokat ér, inkább egy jól felépített edzésprogram kiegészítésére szolgál. Nem véletlen, hogy sok tréner külön kar-, hát-, has- és lábnapokat ajánl az alaptestmozgás mellé, tehát akár kardiózik, HIIT-edzést folytat, esetleg fut, úszik vagy aerobikozik az ember lánya, célszerű rövid, lokális erősítéssel is megtoldani a heti mozgásadagot. Miért? Mert ezek a gyakorlatsorok kifejezetten a feszesítést, izommunkát támogatják, ezáltal az adott terület formálására alkalmasak.

A karnapról és a súlyzókról rögtön a testépítők látványa ugrik be sokaknak, de nem a hatalmas muszklik felépítése a cél, amiket egyébként ezzel a rövidke, 3 kg-os súlyokkal végzett gyakorlatsorral nem is lehet elérni.

Rengeteg nő gondolja úgy, hogy ha súlyzókkal edz, megvastagodnak a terhelés alá vont testtájak, így elveszíti nőies formáját a sziluett. A durván leszálkásított, kidomborodó izomzat összedolgozásához nem elegendő heti egy-két erősítő edzés, plusz az étkezést is az izomtömeg növeléséhez és a terhelési szinthez kell igazítani.

Tehát senki ne várja azt, hogy egy rövid súlyzós edzés hetente megejtett ismétlésével a felkar látványos megvastagodását fogja elérni. Hosszú távon tónusosabbá teszi a vállak ívét és a kar felső részének izmait, ugyanakkor a határozott kontúroknak köszönhetően keskenyebbé faragja a karokat, de ennél többet nem tud ez a lokális torna. Ám arra nagyon jó, hogy feljebb húzza a lötyögős területeket, illetve tagoltabbá, formásabbá tegye a felső végtagokat. Mire eljön az ujjatlan ruhák szezonja, magabiztosabban válogathatsz majd a felkart szabadon hagyó fazonok közül.

Mind a hét feladatot fél percig végezd, és tarts közöttük 10 másodpercnyi pihenőt. A teljes szettet háromszor ismételd meg, a gyakorlatsor elvégzése után pedig szusszanj egy kicsit nagyjából egy percig, majd kezdd elölről a kört.

Kiemelt kép: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés