A lötyögő, lógó felkar ellen összetett gyakorlatokra van szükség, ez a rövid edzés csak egy része, de nagyon sokat hozzátesz a látványos változáshoz. Az ujjatlan blúzoknak nem kell a szekrény mélyén maradniuk a nyári szezonban!

hirdetés

Edzés lógó felkar ellen

Közeleg a kánikula, ezzel együtt pedig a lengébb öltözékek is előkerülnek a szekrény mélyéről. Sokan ilyenkor szembesülnek azzal igazán, hogy a váll és könyék között elhelyezkedő karrész már nem olyan feszes, mint hajdanán. Bár a pluszkilók rásegítenek a problémára, a bőr megereszkedését nem csak a felszedett felesleg okozza.

A mindennapi funkcionális mozgás – emelés, cipekedés – során a tricepsz nem kap nagy terhelést, általában a bicepsz dolgozik jobban. Az is igaz, hogy a roskadásig megpakolt bevásárlószatyor hazacipelése viszonylag rövid ideig, rendszertelen időközönként, és meglehetősen egyoldalúan fogja munkára a karizmokat. Vagyis a képlet egyszerű, a felkar karbantartása nélkül az izmok elsatnyulnak, renyhévé válnak és ez ugyanúgy igaz a kötőszövetekre.

A felpuhult tricepsz nem nyújt tartást a bőrnek, ami így kevésbé áll ellen a gravitációnak. Egyszerűen megnyúlik, elernyed, a gyenge kötőszöveti rostokon keresztül a területen felhalmozódott zsír könnyen áttüremkedik, ezáltal göröngyös, karfiolos lesz a petyhüdt bőr. Bár a zsír eltüntetésében sokat segít a változatos, intenzív testedzés, a már megereszkedett bőr nem fog visszahúzódni tőle. A felkar izmait kell stimulálni ahhoz, hogy feszesebbé, kontúrosabbá váljon a megcélzott terület.

A kor előrehaladtával a felkar egyre inkább elengedi magát, mivel a test veszít izomtónusából, és a kötőszövetek is egyre rugalmatlanabbá válnak, az öregedési folyamat gyakori jellemzői közé sorolható a karok felső részén tapasztalható megereszkedés. Ettől függetlenül nincs minden veszve, ugyanis a rugalmasság megőrzéséért, a feszesebb felkarért a megfelelő gyakorlatok, edzés segítségével igencsak sokat lehet tenni. Ez a feladatsor csupán öt percet vesz igénybe naponta, ám ha rendszeresen végigcsinálod, garantáltan látható, érzékelhető eredménnyel szolgál. Csak egy kézi súlyzóra van szükség hozzá, amit akár félliteres flakonokkal is helyettesíthetsz.

 

Sokan úgy gondolják, hogy a renyhe, lógó felkarral aligha lehet mit kezdeni, s ha már megereszkedett a terület, az ujjatlan ruháknak és blúzoknak örökre búcsút kell inteni. Tény, hogy a felkar nem a legegyszerűbben formálható területek közé tartozik, ám kitartó munkával és a megfelelő gyakorlatokkal abszolút feszesíthető, tónusozható a terület.

A nagyobb súlyingadozás, az idő múlása na és persze a gravitáció nem sokat segít a helyzeten, s bár a korral nem lehet küzdeni, nagyon sok tényező kiiktatható a képletből a rendszeres torna segítségével. Ahhoz azonban, hogy a felpuhult terület újra feszessé és tónusossá váljon, nem mindegy, hogy milyen edzésre esik a választás.

Amennyiben a mozgáshiány, a belassult anyagcsere-folyamatok és a felgyülemlett zsírréteg okozza a denevérszárny megjelenését, mindenképpen célszerű a kardióedzésekre fókuszálni. Zsírégető torna nélkül gyakorlatilag lehetetlen látványos eredményt elérni. Bár lokális zsírégetés nem létezik, másképp képtelenség visszarántani a felkar elmászott, megereszkedett tónusát, tehát a célzott erősítésre éppúgy szükség van.

A HIIT-edzések vagy a futás mellé pedig mindenképpen érdemes beiktatni a területet célzó erősítő, feszesítő gyakorlatokat, hogy a ledolgozott pluszkilók után megereszkedett bőr és a renyhe izomzat visszanyerje tónusos formáját. Öt perctől azonban nem kell csodát várni, a látványos eredményhez kitartásra, rendszeres edzésre van szükség.

Kiemelt kép: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés