Denevérszárny vagy integető háj, mindegy, hogyan nevezzük, ez a probléma sok nőnél jelentkezik az idő múlásával, de súlyingadozásokról is árulkodik a lógó felkar. Lehet, hogy nem egyik napról a másikra, de tehetsz ellene!

hirdetés

A nők többsége egyszer csak döbbenten tapasztalja, hogy integetéskor zászlóként lobog a felkarja. Ha szimpla denevérszárnnyal szembesülsz a tükörben, annak két dolog állhat a hátterében: vagy renyhe és kidolgozatlan a tricepszed, így a súlyingadozás után kinyúlt bőr vázizomzat híján elengedi magát, vagy egyszerűen abba az életkorba érkeztél, amikor a kontúrok már megereszkednek, a bőr kevésbé rugalmas, így nehezebben ugrik vissza a helyére.

Amennyiben integető hájjal találod szembe magad a tükörben, a problémát súlyosbítja, hogy az eltunyult izmok, és a belassult anyagcsere-működés következtében zsírréteg rakódott a felkarodra, ami a gravitációnak eleget téve, megnyújtja és felpuhítja a bőrt, amitől vaskos, párnás és lötyögős lesz a felkar. Ebben az esetben már nem elég csak izmokra dolgozni, és a feszesítésen munkálkodni, kőkemény, egész testet átmozgató kardióra van szükség, hogy megmoccanjon a zsírraktár.

Az izommunka azonban mindkét esetben fontos és elengedhetetlen, ha formás, feszes karokat szeretnél villantani az ujjatlan felsőidben. Nőknél a tricepsz általában nem dolgozik a mindennapokban, hiszen a bevásárlás utáni szatyorcipelés is inkább a bicepszet terheli.

Ráadásul sokan elkövetik azt a hibát, hogy amikor lokális izommunkára lenne szükség, egész testükkel mozognak a tornagyakorlatok során, így a terhelés nem fókuszált, hanem szerteágazik a felhasznált energia, és ebből adódóan nem erősödik a fejleszteni kívánt izom.

Tricepsz erősítése alapgyakorlatokkal

Az alakformálás lényege, hogy gyakorlatok szerint fel kell osztani a testedzést: szükséges az egész test átmozgatása, de kell, hogy legyen has-, fenék-, láb-, illetve karnap, amikor az izmokat lokálisan terheled. A tricepsz fejlesztése egészen mást jelent a nők számára, mint a férfiak esetében. Nem az a cél, hogy kidudorodjon a háromfejű izomcsoport, a hangsúly inkább a feszes tartáson van.

A videón látható gyakorlatokhoz kisméretű, maximum 2 kilógrammos súlyzókra lesz szükséged – ha nincs otthon, akkor kétliteres ásványvíz is megteszi, olyan palackban, amelynek van fogása -, és egy székre. Fontos, hogy a feladatokat ne egész testből, és ne vállból végezd, csak a felkar dolgozzon, minden más testrész maradjon mozdulatlan.

 

A helyes testtartásra kiemelten ügyelni kell, egyrészt azért, hogy se a nyak, se a hát ne húzódjon meg, másrészt pedig csak így kaphatnak koncentrált terhelést a tricepsz izomcsoportjai. Először csak tanulmányozd a videót, próbálgasd a testtartást, hangolódj rá a mozdulatsorokra, hogy megelőzd az esetleges, helytelen testtartásból adódó sérüléseket.

Mérd fel az erőnléted, és annyit vállalj a gyakorlatsorból, amennyit precízen el tudsz végezni, hiszen semmi értelme annak, ha kifáradsz, és lebegő, esetlen karokkal végzed a feladatokat, illetve vállból fejtesz ki erőt. Eleinte csak egy-két mozdulatot gyakorolj be, és azokat iktasd be az edzésprogramodba, majd ahogy erősödsz, apránként tovább bővítheted a felkarok feszesítésére irányuló hadműveletet.

Ha nem vagy biztos a testtartásodban, kérd ki egy személyi edző véleményét, és, ha már jól megy a tricepszedzés, otthon is bármikor nekiveselkedhetsz.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás: