A csíkos minta vízszintes változata örök klasszikus, ami sohasem kerül ki a divat körforgásából. A francia sikk és a tengerészmódi szívesen variálja, ám idén a függőleges, alaknyújtó változata is bekerült a trendek közé.

hirdetés

Ha emlékszel még a pizsamacsíkos nadrágok őrületére, nem lesz újdonság számodra ez az irányzat. Pár évvel ezelőtt, amikor az A-vonalú, bokát szabadon hagyó palazzo nadrágok felkapottá váltak, magukkal hozták ezt a mintázatot is, ami idén már nem csak a nadrágkínálatban kap helyet, hanem a nyári ruhákon, az ingeken, sőt, a kosztümökön is felbukkan.

 

A függőleges csíkok most szinte minden ruhadarabra rákerülnek, és a klasszikus kék-fehér, fekete-fehér és piros-fehér változatok mellett szivárványos verzióban éppúgy megtalálhatóak a divatüzletekben. Bár a csíkos mintázat sokféle lehet – átlós, cikkcakkos, vízszintes vagy színtömbös – alaknyújtó hatással csak a hosszanti irányú rendelkezik. Az átlós ugyanúgy segít a sziluett karcsúsításában, és az sem ritka, hogy ez a két verzió együtt jelenik meg a ruhákon.

Használd ki bátran, a függőleges csíkos minta alaknyújtó hatását!

A függőleges irányban futó csíkok optikailag megnyújtják a sziluettet. Ha bárki magasabbnak szeretne tűnni, ez az egyik legkézenfekvőbb öltözködési trükk, amit bevethet. Most nincs nehéz dolga az alacsony termetű nőknek, hiszen szinte mindenhol felüti a fejét ez a minta, még a fürdőruhákról sem hiányozhat.

Az egybeszabott ruhákkal a legkönnyebb bevinni az öltözékbe, ráadásul a fazonkialakítással fokozható alaknyújtó hatása. A karcsúsított, lefelé finoman bővülő ingruhák, sőt, még az egyenes vonalúak is, szépen slankítják az alakot.

A lezser fazonú, férfiszabású ingek nagyon divatosak idén, ám a túlméretezett ruhadarabok gyakran széthúzzák, szélesítik a sziluettet. Ez a hatásuk egyszerűen ellensúlyozható a függőleges irányú pizsamamintázattal.

Nem csak a magasság számít, hiszen a testarányok is közrejátszanak abban, ha egy-egy bő szabású ruhadarab szélesíti az alakot. Az A-vonalú, széles szárú Marlene-nadrágok szintén közkedveltek és divatosak a szezonban, ám a rövid lábakat kíméletlenül összenyomják.

Előnyük, hogy keskenyítik a csípővonalat, viszont megkívánnak egy bizonyos magasságot, hogy az alakformáló hatásuk jól érvényesüljön. A hosszanti csíkozással azonban jól lehet trükközni: akár az egész öltözéken megjelenhet a vidám, tengerparti hangulatot teremtő pizsamaminta.

Az elegánsabb szetteket is megbolondíthatod egy kis csavarral: a pizsamacsíkok alul és felül eltérőek lehetnek, viszont kell egy fókuszszín, ami az egészet keretbe fogja, és harmonikussá teszi. Itt a fekete csíkok, valamint a velük összhangban álló gallér, táska és napszemüveg teremti meg az egyensúlyt.

A körte alkatúak is bátran alkalmazhatják a csíkos mintázatokat! Lezsersége ellenére kifinomult összhatást kelt, és egyben nagyon cseles ez a fekete-fehér összeállítás.

Az alsó fertályt a függőleges csíkok nyújtják és karcsúsítják optikailag, míg a keskenyebb vállakat a vízszintes minta húzza szét, ezáltal egyensúlyba kerülnek a testarányok. A piros részletek beemelése csak még különlegesebbé teszi a tengerészstílusú, nyárias szettet.

A patchwork is a nyári trendek élén áll, ám sokan ódzkodnak a foltminták kaotikusságától. Ez a szett bohém ugyan, de cseppet sem zavaró a szemnek. Az eltérő csíkozású foltok rokonárnyalatokban jelennek meg, és ez nyugodtabbá, átláthatóbbá teszi az öltözéket. A kiegészítők azonban eltérő színűek, ezzel fokozzák a vidámságot.

A vállakat és hasat szabadon hagyó felsők és ruhák olykor optikailag összenyomják, vagy szélesítik a törzset. Különösen a buggyos ujjú változatok hajlamosak erre. A vízszintes Carmen-dekoltázs a spanyol stílust élteti, és roppant nőies, viszont a vállvonalat kissé széthúzhatja, amivel látványra megrövidítheti a felsőtestet. Ilyenkor is jól jön a függőleges csíkozású pizsamaminta, ami ellensúlyozza ezt a hatást.

Kiemelt kép és cikkfotó: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés