A rainbow trend, vagyis a  szivárványszínű divat eredete a hetvenes években gyökerezik. Azóta számos szimbolikus jelentéssel bírt már, de manapság pusztán a vintage stílus, és a hangulatjavítás kedvéért kapják elő a tervezők a színpompás csíkokat, melyek idén igencsak megszaladtak a tavaszi-nyári ruhákon. Ennyi árnyalat láttán jogos a kérdés: hogyan kerülhető el a giccshatás? Ám összeszedtünk pár remek példát arra, miként szelídíthető meg napjainkban ez az izgalmas irányzat, modern stíluselemekkel házasítva. Még a finom összhatás sincs kizárva, hiszen rengeteg lehetőséget rejt magában ez a régi-új módi!

hirdetés

A hetvenes évek divatja a szabadság jegyében formálódott, és leginkább az eklektika jellemezte. Minden keveredett egymással, amiről korábban úgy tartották, hogy nem passzol össze, mintha egy hatalmas olvasztótégelybe kerültek volna a színek, a minták, és a ruhafazonok. A hippikorszak erősen meghatározta a trendeket: előtérbe kerültek a népi és etnikai motívumok, a lázadóan élénk színek, és a természetes anyagok. A bohém virágminták, a trapézfarmerok és a mindenszínű ruhák korszaka volt ez, ami szépen megágyazott a szivárványszínű trendnek.

Manapság minden, amit viselünk, retró. Ám nem csak a nyolcvanas-kilencvenes évek slágerdivatja köszön vissza, bizony a hatvanas-hetvenes évekből is nagy kanállal merítenek ihletet a tervezők. A szivárványcsíkok már két-három évvel ezelőtt is felbukkantak a trendek között, és idén ismét visszatérnek. Mi is pezsdíthetné fel jobban a nyarat a vidámságot jelentő szivárványnál?

A sokszínű ruhák viselésére rá kell érezni

A színes öltözködés egyik aranyszabálya a három szín keverésének elvén alapszik. Magyarán, ha ennél több tónussal ékeskedik az ember szettje, akkor jó eséllyel zavaróan kaotikus lesz az összkép. A minimál stílusokon belül ez az íratlan szabály szent és sérthetetlen, de a szivárványszínű divat felszabadítja a korlátokat, és nem a tudatos, hanem az ösztönös öltözködést szorgalmazza.

Ebből azt gondolhatnánk, hogy elég, ha szívből jön, de persze ennek az irányzatnak is megvan a maga gyeplője. A színes csíkok vibrálását pasztelles tónusok, a színblokkokhoz igazodó kiegészítők, és fehér vagy fekete felületek fogják vissza, hogy ne csapjanak át harsány, cirkuszi bohócstílusba.

Nőies szettek szivárványszínű ruhákkal: a legvidámabb divat nyáron

A csíkos minták alapjául tökéletes választás a szivárvány színeit használni. Ekkor természetesen belecsúszhat néhány olyan árnyalat is a sorba, ami nem esik a nyolc hivatalos szivárványszín közé. A lényeg azonban az árnyalatok között uralkodó harmónia. Ha az nincs meg, a giccshatás elkerülhetetlen.

Habár a hideg árnyalatok is rendkívül népszerűek idén, mégis a meleg színek bírnak igazi nyárias hangulattal, így tanácsos azok közül válogatni.

A vízszintes színsávokat érdemes arra a testtájékra helyezni, ahol nem okoz problémát, ha kicsit szélesebbnek tűnik a sziluett.

A púderes színű daraboknak a titka abban rejlik, hogy az árnylatok finoman olvadnak egymásba, vagyis egyik sem akarja túlharsogni a másikat, így harmónia és béke uralkodik közöttük. Szinte fel sem tűnik, hogy a három szín szabályát rég túlléptük.

Ha krémesen lágy színátmenetekkel valósítod meg a szivárványos hatást akkor igazán kifinomult és elegáns végeredményt kaphatsz.

A csodás tüllt sokan csak babarózsaszínnel tudják elképzelni, pedig ez a vidám színkavalkád is jól mutat vele. Az egyedi szivárványos szoknya roppant feltűnő darab, ezért érdemes neutrális árnyalatú darabokkal összeboronálni, vagy csupán egyetlen tónussal viselni, ami ugyanúgy visszaköszön a szoknya felületén.

Ha félsz, hogy túllősz a célon, elég csak néhány kiegészítőre korlátozni a rainbow trendet.

A hippis, etnikus stílusú ruhák is lehetnek igazán nőiesek.

Ha attól félsz, hogy a szivárványcsíkok szélesítenék az alakodat, akkor válassz hosszában csíkozott ruhadarabot, és lehetőleg olyat, ami visszafogottabb árnyalatokat vonultat fel.

Kiemelt kép: Edward Berthelot/Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés