A foltminta igazi retró örökség, ami nem csak a lakberendezés terén, hanem a divatban is felbukkan időnként, hogy egy kicsit felpezsdítse a hangulatot. A színes patchwork idén a Dolce & Gabbana kollekciójával tér vissza: a divatház valódi karneváli hangulatot varázsolt a kifutóra a különleges darabokkal.

hirdetés

A foltvarrás, foltminta, vagy angolul patchwork sokáig csak a kanapékra vetett takarókra volt jellemző. Számos ágytakarót, ágyneműhuzatot készítettek ezzel a technikával, amely eredetileg a szegények foltozási megoldása volt. Az elhasználódott, lyukas ruhákat és egyéb textíliákat mintás anyagokkal fedték el, így továbbra is alkalmasak voltak a viselésre. Amerikában, a második világháború idején általában patchwork-módszerrel készítettek takarókat a maradék anyagokból.

A foltminta kultusza azóta is tart, és a tengerentúlon valóságos üzletág épült a foltvarrással készült plédekre. Olyannyira népszerű, hogy még kiállítást is szoktak rendezni a legkülönlegesebb alkotásokból. Idővel a rusztikus romantika védjegyévé váltak a foltvarrással készült lakástextíliák, majd a ruházati divatban is elterjedt a színes, retró mintázat.

A divattervezők is felkapták a fejüket a vidékies hangulatú praktikára, így a patchwork gyakran beférkőzik a trendek közé. Számtalan formában bukkant már fel az egyes divatházak kollekcióiban: szoknyákon, kabátokon, sőt, farmereken egyaránt megjelentek a sokszínű anyagfoltok.

A Dolce & Gabbana tökélyre fejlesztette a foltmintát: idén így divatos a patchwork

Már megszokhattuk, hogy a Dolce & Gabbana minden szezonban megörvendezteti a nőket pár igazán csodaszép, mintás kreációval. A hatalmas virágok, gyümölcsök az évek során a divatház védjegyeivé váltak. A  márka bemutatói láttán szinte megelevenednek az olasz utcák, ahol egymást érik a zamatos gyümölcsöt kínáló árusok.

A divatház őszi-téli kollekciója szokatlanul letisztultra sikerült, ám az új kreációkkal még önmagukat is sikerült felülmúlniuk. A fő motívum a foltminta lett, amelyhez a Dolce & Gabbana márkára jellemző aprólékos minták társulnak.

A gyűjteményben szinte minden kreáció a patchwork-technikával készült, ám a kreatív szakemberek az egyszerű anyagok helyett, a divatház arculatára jellemző mintás kelméket használták fel. Az elkészült ruhadarabok igazán egyediek lettek, hiszen a retró életérzés keveredik bennük a dolce vita szabadságával. Az biztos, hogy a színekkel nem spórolt a tervezőpáros!

 

Képek: Dolce & Gabbana. 

  • Megosztás:
hirdetés