A klasszikus Marlene-nadrág már nem szorul bemutatásra, jó párszor végigszörfözött már a divat hullámain. Idén ismét felbukkan a múltból visszatérő trendek között, sőt, a jóslatok szerint tavasszal népszerűbb lesz, mint bármelyik farmer.

hirdetés

Gyakran hallani, hogy Marlene Dietrich stílusikon volt, de valójában úttörőként vonult be a divattörténelembe. Színésznőként a harmincas évek hozták meg számára az átütő sikert, de nem csak sok jó filmet köszönhetünk neki, hanem a maszkulin stílusú öltönynadrágot is, ami később az A-vonalú Marlene-fazonként vonult be a köztudatba. Dietrich akkoriban sütötte el a nadrágviselés ötletét, amikor ezzel a húzásával még megbotránkozást keltett.

Olyannyira, hogy Európa nem is kért a szárba szökkenő trendből, az Egyesült Államokban haraptak rá elsőként a nők, majd a negyvenes évekre a divatlapokkal és a mozifilmekkel gyakorlatilag mindenhová beszivárgott. A második világháború idején, amikor a frontra vezérelt férfiak helyét a nők vették át a gyárakban, praktikussági okokból a legtöbben belebújtak férjeik nadrágjába, így csakhamar minden társadalmi osztályon belül elterjedt a nők nadrágviselése.

Igaz, amikor kezdett magához térni a világ a háborút követően, az ötvenes évekre a legtöbb kertvárosi amerikai nő visszakerült a háztartásba, és leginkább azzal fejezték ki férjeik munkahelyi presztízsét, ha otthon maradtak, és a gyereknevelés mellett is adtak magukra.

Ekkortájt ismét a karcsúsított, nőies ruháké, és a hatalmas tányérszoknyáké lett a főszerep, de a Marlene-nadrágot még azután is sokszor felemlegette, és piedesztálra emelte a divat. Igen, a jól ismert fazon most újra köztünk van!

A Marlene-nadrág lesz a tavasz csúcstrendje

Az A-vonalú, férfias és nőies stílusjegyekkel egyaránt rendelkező szövet- és kordnadrágokat már régóta kóstolgatja, ízlelgeti a divat, ősszel ismét találkozhattunk velük, modern és retró kiadásban. Most azonban kifejezetten a Marlene-fazon kerül középpontba, ami leginkább egy csúcs nélküli háromszögre hasonlít, mégsem szoknyanadrág.

Magasított derékszabásával felül pont passzol, a fenéken sem bő, a szárai azonban enyhén szélesednek. Bár a szélesebb vonalú megoldások leginkább a magas nőkön mutatnak jól, a szolidabban bővülő darabok kialakításából mindenki profitálhat. Minél jobban háromszögszerű a fazon, annál inkább keskenyíti a derekat.

Talán nem véletlen, hogy pont most, a rövid szabású dzsekik és blézerek éledezésekor került vissza a divat vérkeringésébe a Marlene-nadrág, ami roppant sikkes tud lenni a crop felsők mellé társítva. A hosszabb oversize lebernyegekkel és a karcsúsított zakókkal szintén jól mutat, és az sem veszi el a nőiességét, ha rájátszik az ember a maszkulin stílusjegyekre.

 

Mutatunk pár igazán inspiráló összeállítást, ami remek ötletekkel szolgálhat majd az átmeneti és a tavaszi időszakra. Már alig várjuk, hogy végre kabát nélkül viselhessük az egyszerre lezser és elegáns A-vonalú nadrágokat!

Kiemelt képek: Edward Berthelot/Getty Images.

Képgaléria képei: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés