Idén számos fazonban és változatban tért vissza a gladiátorszandál, amit ugyan nem lehetetlen előnyösen és nőiesen viselni, de azért még mindig megosztja a véleményeket.

hirdetés

Tekintve, hogy a gladiátorszandál nem csak a pántos sarut jelenti, hanem végeláthatatlan – lapos talpú és magas sarkú – verzióban halmozta már elénk a divat, nem feltétlenül húzza keresztbe a nőiességet, viszont gyakran elbizonytalanítja a nőket. Tény, hogy a megkötős, vádli köré tekerhető, vagy éppen a bokánál csatokban végződő pántok könnyen rövidebbnek, vastagabbnak mutathatják a lábakat, ám ez az optikai hatás akkor csúcsosodik ki igazán, ha erre az öltözékben összekombinált fazonok is rásegítenek.

Mivel a pántos, gladiátorstílusú szandálok igen hangsúlyos darabok, többnyire azok bolondulnak értük, akik úgy alapvetően elégedettek a lábuk megjelenésével és kiterjedésével, mármint a hosszával, kerületével, formájával és küllemével. Ritka az, hogy valaki úgy szeretné felhívni az alsó végtagjaira a figyelmet, hogy valójában nincs gondtalan viszonyban velük, és inkább feszélyezi, ha előtérbe kerülnek. Mivel számos más szandáltípus van az idei kínálatban, azok is rengeteg opcióra bukkanhatnak, akik nem szeretnék a bokájukat vagy a lábszárukat hangsúlyozni, kiemelni.

Ám a gladiátorszandál gyakran még azokat is megviccelheti, akiket cseppet sem zavar, ha a lábukra terelődik a fókusz, sőt, tudatosan úgy állítják össze az öltözéküket, hogy oda essen a fókuszpont.

Gladiátorszandál előnyösen, nőiesen: kiküszöbölhető a szélesítő hatás

A gladiátortípusú szandálok viselésének nem feltétele a hosszú gazellaláb, alacsony termetű nők számára éppúgy előnyös lehet. Ám néhány dologra nem árt odafigyelni, hogy tökéletes legyen az összkép, pláne, ha a nőies stílus megteremtése a cél.

A vastag pántú verziók, különösen a vádlit vagy a bokát vízszintesen körbeölelő vonalak optikailag rövidebbnek mutatják a lábakat, illetve kissé széthúzzák, szélesítik a sziluettet. Ezt a hatást még inkább felerősíthetik a szandálhoz társított fazonok. Az alábbi képen egyértelműen látszik, hogy a test hosszát előnytelenül tagoló ruhadarabok, valamint a színek összhangjának a hiánya, és az éles kontrasztok igencsak hangsúlyossá teszik a bokán vastag sávban megkötött pántok alakromboló hatását.

Képek: Edward Berthelot, Christian Vierig/Getty Images.

 

A vízszintesen, körben elhelyezett pántok még egy alapvetően hosszú és vékony lábakkal rendelkező nő alakját is összenyomják picit, sokkal rövidebbnek tűnik így a testvonal.

Ugyanezt az összhatást lehet elérni, ha a pántos szandál terebélyes szabású bokavillantó nadrággal találkozik. Itt jól megfigyelhető az arányok eltolódása, jóval rövidebbnek mutatkoznak a lábak a felsőtesthez képest, pedig magas sarkú lábbeliről van szó.

Képek: Edward Berthelot/Getty Images.

 

Ennek ellenére a gladiátorszandál nem minden esetben előnytelen. A saruktól ugyan sokan ódzkodnak, pedig ezeket a pántos fazonokat is lehet sikkesen, nőiesen viselni. Érdemes olyan darabot választani, aminek vékonyak a pántjai, és ha megköthető verzióról van szó, nem árt egymást keresztezve megkötni a bokáknál. Nem jó, ha bevág a madzag, célszerű egy kis laza esést hagyni a pántoknak.

Alexandra Lapp stílusikon meglehetősen karcsú és magas, így esetében a lábszárig érő szoknya és a lapos talpú római szandál kombinációja nem jelent nagy veszélyt az alakjára nézve, de még ő is bevetette az általános trükköt, és a lábait hosszanti vonalakkal nyújtotta meg optikailag.

Képek: Joshua Sammer, Christian Vierig/Getty Images.

 

A vékony pántos, magas sarkú gladiátorszandál roppant csinos, miniszoknyával összeboronálva inkább hosszítja, semmint összenyomja vagy szélesíti a lábakat. Aszimmetrikus fazonú ruha mellé szintén jó választás, a keresztezett pántok keskenyebbnek mutatják a lábfejet és a bokát.

Erre az is rásegít, hogy a szandál talprésze nagyon vékony, egy vastagabb, platformos talpú verzió már nem biztos, hogy ilyen könnyed, légies összképet nyújtana.

Míg a lezser, széles szárú vagy buggyos nadrágokkal kissé topis, miniszoknya mellett igazán nőies darabnak hat a pántos saru. Nem érdemes a vádli legszélesebb részéig feltekerni a pántokat, sokkal előnyösebb, ha szellősen keresztezik egymást a vonalak, és a lábszár legkeskenyebb területét tagolják.

Képek: Christian Vierig/Getty Images.

 

A derék hangsúlyozása ilyenkor fontos lehet, ugyanis optikailag hosszabbnak láttatja az alsótestet. Ha lábszárig ér a ruha, és a szandálpántok is bokáig felfutnak, nem árt hosszanti vonalakkal előidézni az alaknyújtó hatást. Ebben az esetben a tekintetet függőleges vonalban terelő gombsor, illetve a V alakú kivágás karcsúsítja a sziluettet, és persze a derékvonalat hangsúlyozó öv éppúgy hozzátesz ehhez.

A blézer egyenes vonalvezetése, a szandál finom, szolid fazonja, valamint a monokróm alapöltözék szintén előnyösen formálja az alakot, így a pántok nem vesznek el a lábak hosszából.

Kép: Christian Vierig/Getty Images.

 

A szegecses, feltűnő, vastag pántok viszont magukban hordozzák ennek a veszélyét, ezért nem ajánlott midiszoknyával viselni az efféle lábbeliket, különösen akkor, ha egyébként sem hosszúak az alsó végtagok.

Kép: Edward Berthelot/GC Images.

 

Amennyiben széles a lábfej, a párhuzamosan elhelyezkedő pántokat érdemes elkerülni, válassz kacskaringós, vagy keresztezett pántú megoldásokat.

Kiemelt kép: Christian Vierig/Getty Images.

Cikkfotók: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés