A telt alkat nem feltétlenül jelent hátrányt a sikkes öltözködés terén, és a színektől sem kell tartózkodni 50 év felett. A csinos blogger leszámol a sztereotípiákkal!

hirdetés

Még ha korábban nem is, ötven felett a legtöbb nőnek megváltozik a testalkata. A hormonális változások sokféle módon befolyásolják a szervezet működését, ahogy az is igaz, hogy a kor előrehaladtával fokozatosan belassulnak az anyagcsere-folyamatok. Hogy ez mennyire érzékelhető, az egyénileg változó, hiszen rengeteg dologtól függ a táplálkozástól kezdve a napi energiafelhasználásig.

Idővel sokan tapasztalják, hogy jobban rakódik a felesleg a hasukra, nehezebben megy a fogyás, átrendeződik a sziluett. Bármi áll is az alak változásának hátterében, a legtöbb nő öltözködésére erősen kihat. Sokan úgy érzik, nem találnak olyan ruhafazonokat az üzletekben, amelyek megfelelnének számukra, rengetegen kérdezik tőlünk is, miért csak a fiatalabb korosztályra, illetve a karcsú nőkre gondol a divat.

Ez nem feltétlenül van így, habár első blikkre úgy tűnhet, a tavaszi-nyári kínálat zöme kizárólag hasvillantó felsőkre és aprócska ruhadarabokra van kiélezve. Pedig rengeteg olyan holmi akad a szezonális kollekciókban, amelyek kiemelik az alak előnyeit, és diszkréten elveszik a hangsúlyt a has területéről. A bővebb szabások esetében sem lehet folyton azt mantrázni, hogy szélesítik, elrontják az alakot, hiszen minden attól függ, ki hogyan viseli az adott darabokat.

A sikkes öltözködés legfőbb gátja a bizonytalanság, különösen ötven év felett, de olykor nem is arról van szó, hogy akadályt jelentene a telt alkat vagy az életkor, inkább a belül megbúvó félénkség húzza meg a határokat. Sokan nem mernek élénk színeket, vagy nőies fazonokat viselni, egyszerűen nehezen számolnak le a régi beidegződéssel, hogy az alakjukat takargatni kell.

Csak egy hétköznapi nő 50 felett, de nagyon megy neki a sikkes öltözködés

Az 56 éves Petra Möller nem modell, nem stylist, viszont rajong az olyan divatos, színes holmikért, amiket kreatívan, saját stílusa szerint tud variálni. A legtöbb nő könnyen azonosul vele, hiszen alakjával a korosztályának egy nagyobb rétegét képviseli.

Nem nádszálkarcsú, de nem is túlsúlyos, sok nő rendelkezik hasonló molett alkattal. Ők azok, akik a leginkább azt érzik, hogy a divat peremén rekedtek, hiszen nehezebben találnak rá a kínálatban olyan darabokra, amelyek megfelelnek az érett ízlésüknek, ám ettől függetlenül nem a fantáziátlan, sótlan kategóriába sorolhatók.

A csinos blogger szettjeit imádják az Instagramon, sokan azért követik, mert nagy adag inspirációval szolgál a színes, pezsdítően vidám, nőies, illetve vagány öltözködés terén.

Petra nem szereti hangsúlyozni a has és a csípő területét, a vékonyabb lábait azonban szívesen helyezi előtérbe.

Kedveli a bő, lezser felsőket, és az alaknyújtó egyenes vonalú fazonokat. A mintáktól és a vibráló árnyalatoktól sem ódzkodik, leszámol azokkal a sztereotípiákkal, melyek szerint bizonyos kor felett már a visszafogott tónusokat kell előnyben részesíteni.

Rég nincsenek már ilyen íratlan szabályok, amelyek életkor és testalkat alapján beskatulyáznák a nők öltözködését, leginkább attól lesz igazán sikkes a megjelenés, ha a színek és fazonok, valamint a különféle stíluselemek egyfajta összhangot teremtenek.

A sziluett figyelembe vétele úgyszintén számít, de ez nem zárja ki sem a testhezálló, sem a bővebb ruhadarabok viselését, a hangsúly ugyanis azon van, ki hogyan kombinálja az adott szabást.

Petra magabiztossága abban rejlik, hogy jól ismeri testének előnyös formáit. Általában a karcsú lábait helyezi fókuszba, a nyújtott orrú cipőkkel arra is rásegít, hogy még szembetűnőbb legyen a keskeny bokája.

Dús kebleit és a hasát nem akarja előtérbe rakni, ezért kerüli a mélyen dekoltált és a derékvonalban szűkített fazonokat. A felül bő, alul szűk elvét alkalmazza, ami a 2/3-1/3 testtagolásnak felel meg. Nem mindegy ugyanis, hogy a szűkebb és bővebb fazonok hogyan viszonyulnak egymáshoz, sőt, általában eltérő, hogy melyik testalkat számára milyen arányfelosztás bizonyul előnyösnek.

A has területéről azonban más módszerrel is elterelhető a figyelem, az átlapolt dekoltázs diszkrét, nem teszi premier plánba a kebleket, a magasabbra helyezett derékvonal pedig optikailag nyújtja a lábakat, ezáltal keskenyebbnek mutatja a sziluettet. Nem mellesleg, nem emeli ki a pocakot, a lefelé bővülő szabásvonal erről is gondoskodik.

A blogger szerint 50 felett sem nehéz megtalálni az arany középutat a fiatalosan trendi ruhák és az alkathoz passzoló szabások között, amely betartásával megvalósulhat a finoman nőies, sikkes öltözködés.

Kiemelt képek: @diepetra_/Instagram.

  • Megosztás:
hirdetés