A divat elképesztően sokrétű, éppen ezért nem kategorizálható testalkat vagy életkor szerint. A fazonok kialakításakor már nem csak a magas, vékony nőket veszik alapul, és annyiféle trend formálja a kínálatot, hogy már nem húzódik éles határvonal a különböző korosztályok öltözködése között. Ráadásul a stílusos megjelenés elsősorban az önazonosságon, valamint az ízléses fazon- és színhasználaton múlik, így nincs kőbe vésve, hogy bizonyos divatelemeket milyen alkatú és korú hölgyek süthetnek el. Inspiráló szetteket mutatunk, a lezsertől a nőiesig!

hirdetés

A divat világában már jó ideje felhígultak vagy teljesen elévültek a korábbi szabályok, és az is érzékelhető, hogy a legtöbb divatmárka már nem csupán a húszas-harmincas korosztályt célozza meg kínálatával. Rengeteg olyan ruhadarab és kiegészítő kerül be a választékba, ami más-más stílusban variálható, ezáltal sokféle ízlést kielégít. Ugyanakkor a sikkes fazonok többsége kis változtatással, eltérő méretezésben éppúgy elérhető az üzletekben, ezáltal a korábbiaknál jobban megfelelnek a különféle testalkattípusok igényeinek.

 

Bár az is igaz, hogy a szélsőséges alkati jellemzőkhöz – az átlagtól eltérő alacsony vagy magas termethez, illetve a nagyon vékony vagy túlsúlyos testformához – még mindig nem könnyű megfelelő szabásokat találni. Ám összességében az érzékelhető, hogy az elmúlt években bővült az üzletek méretsora, a divatmárkák zöme pedig igyekszik szem előtt tartani a nők közötti különbségeket. A divat szintén próbálja figyelembe venni változásaival, hogy minden testalkat más.

A divat éppolyan sokszínű, mint mi, nők: nem a testalkat függvénye a sikkes megjelenés

Alkatilag és stílusilag is nagyon sokfélék vagyunk, nincs két egyforma nő, és ez így van rendjén. Inspiráció szempontjából olykor nem találnak célba a divatkampányok, vagy azért, mert nem a hordható, utcai szetteket veszik alapul, esetleg azért, mert csak egy bizonyos réteghez szólnak.

Bár ma már korcsoport és testalkat tekintetében is széles skálán mozognak a modellek, nyilván nem szabható rá minden igényre egy divatfotó. Ezért, ha valaki tanácstalan az öltözködését illetően, vagy csak egy kis ihletre vár, a stílusbloggerek összeállításai között is keresgélhet.

Néha jobban felpezsdíti a fantáziát egy-egy sikkes szett, ha nem modellen, hanem egy átlagos nőn látja az ember, aki lehet akár alacsony, rövid lábú, vagy csípőben, hasban teltebb. Ugyanakkor számos negyven-ötven, valamint hatvan feletti stílusos hölgy mutatja be mindennapi öltözékeit az interneten, így igazán könnyű inspirálódni.

Nőies farmeres szettek

A farmernadrág sokoldalú, kortalan ruhadarab, ami rengeteg stílusban, méretben és fazonban kapható. Nagyon könnyű kombinálni, de néha kiapad az ihletforrás, pláne, ha nőiesen szeretné viselni az ember lánya.

Ez az egyszerű, retró hatású öltözék a hetvenes évek hangulatát idézi, ráadásul két olyan szabást elegyít, amely sokféle testalkaton jól mutat.

Könnyed, lezser és kényelmes ez a hétköznapi outfit, mégis megvannak benne a nőies faktorok. Egy ilyen összeállításban egy húszas vagy ötvenes éveiben járó nő egyaránt jól érezheti magát.

A franciás stílus egyszerű, de nagyszerű divatelemeit ötvözi ez a tündéri összeállítás, ami nem csak a vékony testalkatú nők számára ideális. Szélesebb csípő esetén a vízszintes csíkozású felső egyensúlyba hozza a test arányait.

Ez a nő átlagos testalkattal bír, nem túl vékony, de nem is telt idomú. Combban kicsit erősebb, viszont magas termetű, így tökéletesen mutatnak rajta a bokavillantó, A vonalú nadrágok. Az egyenletesen bővülő pantallók előnyösen formálják a comb területét, magasított derékfazonjuknak köszönhetően pedig karcsúsítják a sziluettet.

Az alábbi divatblogger felsőteste zömökebb, a lábai pedig vékonyabbak. Ruhatárából a szűk farmereket sem mellőzi, viszont egyenes szabású blézerrel nyújtja meg optikailag a felsőtestét. A merőleges szabásvonalak nemcsak hosszítják, hanem karcsúbbnak mutatják a törzs tájékát.

Egyszerűen imádjuk ezt a vidám, sikkes összeállítást! A farmernadrág szűkítő varrásai szépen slankítják a sziluettet, a divatos, ámde szolid dekoltázs pedig szuper nőiessé varázsolja az összképet.

Színek és minták

A látványos minták és élénkebb színek abszolút nem korfüggők, ezt a szemléletet szorgalmazza az idei divat is.

Sőt, nincs olyan testalkat, amely számára nem lenne ajánlott a viselésük, ám az előnyös öltözék érdekében nem árt odafigyelni arra, mely testterületen és mekkora felületen bukkannak fel a vidám árnyalatok és a figyelmet megragadó minták.

Szélesítő hatásuk sok esetben egy jó fazonnal és az eleven-sötét tónusok játékával kiküszöbölhető.

A vékony testalkatúak számára egy-egy jól elhelyezett minta abban is segítséget jelenthet, hogy nőiesebb vonalakat varázsoljanak maguknak.

A letisztult stílus kedvelői is bátran beemelhetnek egy-egy üde vagy tüzes színfoltot az öltözékükbe, melynek vibrálását semleges árnyalatokkal tompíthatják.

Visszafogott, minimalista öltözékek

A minimál stílus lehet ultranőies, vagy akár sportosan lezser, a lényege, hogy sem a mintákat, sem a színeket nem halmozza. Ennek az irányzatnak a követői a kiegészítőket és a díszítőelemeket is csak óvatosan adagolják, minden stíluselemmel csínján bánnak, mégis sikkes összképet alkotnak meg a letisztult vonalakkal és a világos vagy sötét színvilággal. Ez a divat abszolút időtlen és kortalan, ráadásul teltebb testalkat esetén ideális lehet a visszafogottabb fazonok variálása, mert így kevesebb a hibalehetőség.

A fehér és bézs nadrágok kedvenc darabjai a minimalista összeállításoknak, hiszen sokféle verzióban elsüthetők. Kortalanok, bármilyen stílusban viselhetők, és monokróm szettben sem unalmasak.

Legyen szó feketével megalapozott vagy kontrasztos szerelésekről, ezekkel a fazonokkal nem lehet mellélőni.

Kötött ruhadarabokban csinosan

A kötött pulóvereknek és ruháknak még tavasszal is hasznát veheted. Tévhit, hogy nem minden testalkat számára ajánlottak, mert bár szélesíthetik a sziluettet, de megfelelő fazonokkal ez a hatásuk jól ellensúlyozható.

A bordázott anyag függőleges vonalai nyújtják és karcsúsítják a sziluettet.

A csapott váll és az alacsony termet sem szab gátat a stílusos megjelenésnek

A sikkes öltözködés nem azon múlik, hogy valakinek hosszabb vagy rövidebb a lába, ahogyan a vállszélesség és a magasság sem lehet mérvadó. Igaz, a ruhadarabok szabását érdemes jobban megválogatni, és több üzlet kínálatát kell szemrevételezni, mire a megfelelő darabot kifogja az ember, de stílus szempontjából a testalkati adottságok nem számítanak akadályozó tényezőnek.

Ez a sikkes blogger alacsony termetű és rövid lábakkal rendelkezik, mégis tökéletesen variálja a divatos darabokat. A hosszú kabátokat, a mintákat és a bővebb fazonokat sem mellőzi összeállításaiból, és remek stílusérzékkel boronálja össze őket.

Ennek az ötvenes éveiben járó nőnek keskeny a vállvonala, vagyis csapott vállakkal rendelkezik, míg a csípő- és hastájéka zömökebb. Így a felső- és alsótest arányai nincsenek egyensúlyban, de megtalálta a módját annak, hogyan alakítsa ki nőies és egyben laza stílusát. Szereti a komfortos szetteket, ugyanakkor mindig beépít egy-egy nőies elemet a megjelenésébe, és a fazonokkal igyekszik arányosabbá tenni az alkatát. A puffos és pillangóujjú megoldások neki lettek kitalálva!

 

Kiemelt kép: Isa Foltin/Getty Images.

Cikkfotók: Isa Foltin, Jeremy Moeller/Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés