A karcsúsító öltözködés szabályait nem csak molett testalkatú nők alkalmazhatják, hiszen a megfelelő fazonok, színpárosítások és részletmegoldások kombinálásával a sziluett keskenyítése mellett a testarányok kiegyensúlyozása, valamint a csinosabb, nőiesebb megjelenés is elérhető. A bővebb szabások ellensúlyozására éppúgy be lehet vetni az alábbi praktikák többségét, tehát bárki kedvére trükközhet, aki hangsúlyosabbá szeretné tenni a derékvonalát, vagy épp optikailag lefaragna pár centit a kerületéből.

hirdetés

A derékbőség gyakran változik, ám a derékív olyasmi, ami alkati adottság, tehát sem a fogyás, sem a hízás nem befolyásolja. A vékony nők között is akadnak például téglalap- vagy oszloptípusú testalkatok, akiknek a törzsük majdhogynem egyenes vonallal határolt. Nekik különösen oda kell figyelniük arra az öltözködés során, hogy olyan fazonokat viseljenek, melyek íveltebbé, nőiesebbé teszik a vonalaikat, akkor is, ha valójában vékonyak.

Pluszkilók esetén érdemes a törzs legkeskenyebb területét hangsúlyozni, ez gyakran a derékcsúcs környékét jelenti, ami valamivel magasabban helyezkedik el a derékvonalnál. Ilyenkor tulajdonképpen ravaszul feljebb kerül a derékhangsúly, akár egy öv, akár egy átlapolt fazon formájában, így nemcsak tagoltabbnak, hanem karcsúbbnak fog tűnni a test. Nagy mellek esetén, és ha van egy kis has, ezt a módszert érdemes alkalmazni, hogy a lezserebb szabású ruhákban se tűnjön tömbszerűnek a felsőtest.

A karcsúsító öltözködés tehát nem csak telt idomok esetén jöhet szóba, kortól és testalkattól függetlenül bárki követheti az egyszerű szabályait, sőt, ezekkel a praktikákkal még szebben ki lehet emelni a keskeny derékvonalat, amitől hangsúlyosabbá válik a nőies sziluett.

Minden fazon adott ahhoz, hogy a karcsúsító öltözködés elvei megvalósulhassanak

Idén olyan sokrétű a divat, hogy igazán nem nehéz kiszemezgetni a kínálatból a derékhangsúlyozást támogató szabásokat és kiegészítőket. Nem csak a szűkített, karcsúsított ruhák lehetnek a segítségedre, a színkontrasztokkal, a magasított derekú nadrágokkal és szoknyákkal, az előnyös helyre igazított redőzésekkel, a különféle minták, övek és dekoltázsok játékával könnyedén kiemelheted vagy keskenyebbnek láttathatod a derekadat.

Derékhangsúly gömbölyded testalkaton

A megfelelő fazonválasztáson sok minden múlik. Az alábbi blogger alakján a magasra helyezett derékhangsúly érvényesül igazán. Törzsének legkeskenyebb része valamivel a mellek alatt helyezkedik el, a cél pedig az, hogy a szabások segítségével tagoltabbnak tűnjön a felsőteste.

Ehhez olyan felsők és ruhák kellenek, melyek alaknyújtó, de diszkrét dekoltázzsal, valamint empire-szabással, megkötővel vagy átlapolt részletmegoldással rendelkeznek, ezáltal úgy emelik ki a derékcsúcs környékét, hogy közben a has területét nem teszik látványossá.

Ez a háromgyermekes anyuka büszkén mutatja meg, milyen az alakja valójában, ám ettől függetlenül szívesen visel olyan előnyös fazonokat, melyek szépen formálják és karcsúsítják a sziluettjét.

Az átlapolt dekoltázsú, peplum szabású blúz kifejezetten keskenyíti törzsének vonalait. A V-dekoltázs eleve nyújtja a test vonalát, az átlapolt anyag pedig optikailag beszűkíti a derék tájékát.

A csípőt fedő laza fodrok a hasat is diszkréten eltakarják, a pillangóujjak pedig a felkar vastagságát leplezik, miközben egyensúlyba hozzák a csípő- és vállszélességet. Az arányok helyrebillentésével a törzs is jóval karcsúbbnak mutatkozik, amire a blúz megkötője szintén rásegít.

A sokszínű, zavaros minták általában szélesítik a sziluettet, ez a hatásuk pedig szembetűnő, ha eleve tömbszerű a felsőtest, vagyis a derékív nem túl látványos. Ám nem kell lemondanod a vidám árnyalatokról és printekről, ha előnyös fazonnal társítod azokat. Az empire-szabású, átlapolt dekoltázsú blúz szépen tagolja és igazán nőiessé formálja a sziluettet.

Ennél a ruhánál hasonló fazonmegoldások érvényesülnek.

A nagy léptékű minták sem tilosak, magas nőkön remekül mutat egy ilyen derékhangsúlyos ingruha. A hosszú gombsor függőleges vonala nyújtja az alakot, az öv pedig hangsúlyossá teszi a derékívet.

Ha széles a csípő, és van egy kis has, az övnek valamivel feljebb kell kerülnie, nehogy a pocakot hangsúlyozza. Apró mintás ruhán nem árt kontrasztot teremteni a kiegészítővel, a fekete szín például jobban keskenyíti a derékvonalat.

Itt szintén egy átlapolt ruhaszabás látható, amelyen a fodrok nem a legszélesebb testterületen helyezkednek el, hanem térd alá esnek, ahol a lábak keskenyednek. Így nem húzzák szét a sziluettet, mégis romantikussá, nőiessé varázsolják az összképet.

A kockás minta, pláne, ha színes, optikailag még inkább rátesz pár centit a csípő szélességére, ám ezzel a hosszított, övvel karcsúsított ingfazonnal kombinálva a szélesítő hatása elmaradt. Sőt, a felső szabása tökéletesen keskenyíti a derékrészt.

A karcsúsító öltözködés alapszabályait nem nagy ördöngösség követni, ezek a szabások gyakran már ott lapulnak a szekrényben, az előnyös viselésükhöz pedig csak azt kell tudni, hogyan boronálhatók össze az egyes fazonok.

A nőies és vékony alakot is tagoltabbá teszik a karcsúsító trükkök

A nagy léptékű mintázatok a vékonyabb testalkatú hölgyek vonalait is szélesíthetik, ezért nem árt nagyobb hangsúlyt fektetni ilyenkor a fazonra. A magasra helyezett derékvonal, a V alakú dekoltázs, valamint az aszimmetrikus ruhaalj együttes hatása megnyújtja a test vonalát.

Az átlagos testalkatú és a karcsú nőknél is előfordul, hogy az alhasi terület kicsit kidomborodik, különösen negyven-ötven év felett. Alakkövető ruha viselésekor ez sokakat zavar, de van egy trükkös szabás, ami csodásan karcsúsítja a vonalakat, ráadásul most roppant divatos is.

A derékvonal alatt átfutó redőzés nemcsak a kis pocakot takarja el, hanem a hosszúkás, V alakú dekoltázzsal együtt keskenyebbnek mutatja a derék és csípő tájékát.

A szűkítő szabású öltönymellények roppant sikkesek a szezonban, ráadásul nemcsak csinos elemei a ruhatárnak, hanem kifejezetten alkalmasak a derék kihangsúlyozására. A lenge sifon- és muszlinblúzok igazán romantikusak, de laza szabásukból adódóan nem adják ki annyira a nőies vonalakat.

A könnyed, vékonyka anyagú felsőkre lazán felkapható egy szűkített fazonú mellény, ami egyben stílusosabbá és csinosabbá teszi a szettet.

Ám nem árt óvatosnak lenni, mert ezek a darabok igencsak felhívják a figyelmet az aprócska hasi párnákra is.

Teremts kontrasztot a derékvonalnál!

Ha nem szeretnéd, hogy hangsúlytalanná váljon a derekad a lezserebb szabású holmikban, és ezáltal tömbszerűnek tűnjön a törzsed, játssz a világos-sötét színekkel!

Jobban ki tudod emelni a derékívet, amennyiben a világos, magas derekú nadrágot – ami alapvetően szélesíthet – sötét színű vagy fekete felsővel kombinálod, esetleg a világosabb szoknyára fekete övet teszel.

Az egyenletesen A vonalban bővülő midiszabás szépen hangsúlyozza a derekat.

Hangsúlyozd a vállaidat!

A most divatos rövid blézerek szintén szűkítik a derék kerületét optikailag. A válltömések széthúzzák a vállvonalat, így, ha a csípő szélesebb, egyensúlyba kerülhetnek az alsó- és felsőtest arányai.

Az elvágott blézerhossz a derékra helyezi a fókuszt, míg a szélesített vállak keskenyebbnek mutatják a törzs ívelt területét.

Mintás, laza esésű felsőkben is karcsúnak tűnhetsz

A mintás, laza felsők tömbösíthetik a felsőtestet, de mindez nem történhet meg ezzel a trükkel: ha a felső és a nadrág alapszíne megegyezik, esetleg hasonló árnyalatú, és az utóbbi magas derekú, valamint A vonalú, karcsúbbnak fog tűnni a derék.

A blúzt jobb betűrve viselni, ám ha ez a fazonja miatt nem lehetséges, jobb, ha szűkítő zsinóros verziót választasz, vagy övet teszel rá.

Tavaszi rétegek: védd ki a szélesítő hatást

Ilyenkor még gyakran előfordul, hogy lehűl az idő, és ismét elő kell venni a vastagabb rétegeket. Divatosak most a rövid blézer- és a lezser ingkabátok is, ám ha pulóver kerül alájuk, félő, hogy szélesítik az alakot.

Egyszerű módon, egy övvel ellensúlyozhatod ezt a hatásukat, és máris csinos, nőies lesz a sziluett! A karcsúsító öltözködés alapelvei roppant egyszerűek, az idei kínálatban pedig rengeteg olyan fazon sorakozik fel, amellyel könnyedén megvalósíthatók. Bárki bevetheti ezeket a trükköket!

 

Kiemelt kép: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés