Bár a lötyögő felkar problémája ellen a lokális edzés önmagában semmit sem ér, erősítésre, az izmok stimulálására mindenképp szükség van, így érdemes beszúrni ezeket a gyakorlatokat más mozgástípusok mellé.

hirdetés

Hatékony edzés lógó, lötyögő felkar ellen

A test formálása sohasem egyetlen területre koncentrálódik, szükséges, hogy legyen intenzív sport, ami a teljes testet igénybe veszi és átmozgatja, emellett az étkezést szintén érdemes felülbírálni, még akkor is, ha nem súlycsökkentés a cél, hanem a lógó, felpuhult területek feszesítése. A magas cukorbevitel például nem csak az elhízás kockázati tényezője, hanem a kötőszöveteknek is az ellensége. Hamarabb rugalmatlanná válnak a kötőszöveti rostok, amennyiben a mindennapi táplálkozásban nagy szerepet kap a cukor.

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy az édességek és a péksütemények mértéktelen fogyasztása jelenti a legnagyobb gondot, de számos olyan feldolgozott élelmiszer van a boltok polcain, melyekben rengeteg a rejtett cukor. Viszonylag nehéz úgy erősíteni az izomzatot, hogy közben ellene dolgozik az étrendünk, így nem árt utánajárni, hogyan lehet tápértékben gazdag, egészséges étkezést kialakítani, amely a megnövelt izommunkát is támogatja.

Idővel szinte mindenki megtapasztalja a felkar megereszkedését, különösen akkor, ha korábban egyáltalán nem voltak átmozgatva az izmok, s a karokat célzó mozdulatok rendszerint kimaradtak a gyakorlatok sorából.

Az, hogy kinél mikor következik be az integetőháj megjelenése, abszolút a genetikán múlik, vannak, akik már egészen fiatalon észlelik a karizmok tónusvesztését. Ráadásul nem csupán az idő az, amivel harcolni kell, nagyobb testsúlyingadozás esetén éppúgy látványosan megnyúlhat a bőr, amit csak kemény, kitartó munkával lehet feszesíteni. A már elmászott kontúrokat nem egyszerű visszaterelni a helyükre, éppen ezért különösen fontos a megelőzés.

Ez a gyakorlatsor kifejezetten a felső végtagok izmaira koncentrál, hatékonyan erősíti, feszesti a területet, abszolút beválik a lötyögő, petyhüdt felkar problémája ellen.

 

A terület tónusozása nem egyszerű, ám egyáltalán nem lehetetlen. Az idő mindenképpen ellenünk dolgozik, ugyanis az évek múlásával fokozatosan csökken a szervezet kollagéntermelése, ami a bőr megereszkedésével jár. Bár sokan első blikkre csupán az arcvonásokra asszociálnak a ráncok megjelenésével kapcsolatban, amikor a felkar kontúrjai elmásznak, az ugyanúgy látványos. A megereszkedett bőrrel szemben a gravitáció sem kegyes, így mindenképpen célszerű még időben fellépni a zavaró integetőháj megjelenése ellen.

A rugalmatlan kötőszövetekkel bizony nehéz megharcolni, ám a megfelelő, célzott gyakorlatok segítségével valóban látványos eredményt lehet elérni. Egy pár perces tornától önmagában nem kell csodát várni, nem fogja visszarántani a helyére a megereszkedett bőrréteget. Amennyiben nem feltétlenül az öregedés okozza a tónusvesztést, hanem inkább a felszaladt súlyfelesleg a probléma, a felkar területére fókuszáló edzéseket érdemes zsírégető tornákkal kombinálni. A feszesedéshez sem az egyik, sem a másik típusú mozgás nem elegendő önmagában, mindenképpen egy jól kialakított, összetett, tudatos edzéstervre van szükség.

Kiemelt kép: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés