Számtalanszor meg lett állapítva, hogy helyi zsírégetés márpedig nincs, ne is álmodjunk róla, ám ez korántsem jelenti azt, hogy a lokális, alakformáló gyakorlatok ne tartoznának a fogyás és a testformálás feltételei közé. Persze, a legjobb, ha a zsírégető edzésterved az összes testrészedet és a lehető legtöbb izmodat átmozgatja, de pusztán kardiózással nem lehet olyan szépen alakítgatni, formálgatni a test vonalait, mint amikor kiegészítésként nagyobb fókuszt kapnak a kritikus testtájak.

hirdetés

Vannak kifejezetten a felesleg ledolgozására alkalmas edzések és mozgásformák, ugyanakkor a zsírégető tevékenységek mellett szükség lehet olyan feladatokra, melyek definiáltabbá teszik az izomzatot, ezáltal határozottabb kontúrvonalakat eredményeznek.

A mozgásszegény életmód mellett felpattant pluszkilók ledolgozására tökéletesen alkalmasak a zsírégető edzésmódszerek, mint amilyen a magas intenzitású intervallumtréning, az aerobik és a kardió kombinálása, vagy a futás, a spinning, és tulajdonképpen bármi, akár egy dinamikus tempóban letolt magaslati túra is sok kalóriát felemészthet.

Ugyanakkor önmagában a pulzuspörgető sport még nem elég, ugyanis nem fog megmoccanni a zsír, ha több kalóriát viszel be, mint amennyi energiát felhasználsz. Tehát az étkezésnek kiemelkedően fontos szerepe van, ha valóban látványos változásra vágysz.

Miért szükségesek az alakformáló gyakorlatok?

Amikor beindul a fogyás, mindenki azt várja, hogy egy formásabb, csinosabb alak köszönjön vissza a tükörből, de hiába kevesebbet mutat a mérleg, egyes testtájak ugyanolyan szélesnek tűnhetnek, mint korábban. Lehet, hogy a combok már nem érnek össze, de ahhoz, hogy ne hullámozzon a kontúrvonaluk, az alakformáló gyakorlatok éppúgy szükségesek.

Akkor hogy is van ez a lokális edzéssel? Valamilyen szinten minden mozgástípus hozzájárul többé-kevésbé ahhoz, hogy meglegyenek a kedvező feltételek a zsírégetés beindulásához. Ám ez olyan, mint egy mozaikkirakó, a táplálkozás, a változatos gyakorlatsor összeállítása, a megfelelő folyadékbevitel, a vitaminpótlás, sőt, még a pihentető alvás is nagy szerepet játszik az egész folyamatban. Fontos a tudatos edzésterv ahhoz, hogy tudd, az étrenddel plusz a testmozgással valóban megalapoztad-e a fogyáshoz szükséges kalóriadeficitet. Azután foglalkozhatsz a kontúrokkal.

Otthon végezhető mozgássorok: centiket faragnak le a kerületből

Ha szép, formás, kerek popsit, feszes combokat és tónusos karokat szeretnél, külön kell velük foglalkoznod. Az alakformáló edzés lényege, hogy helyreállítsa a felpuhult kontúrt, az izmok megdolgoztatásával pedig nem feltétlenül vastagodnak meg a karcsúsítani kívánt területek. Kevésbé statikus, nem nagy súlyokkal terhelő tréninget érdemes folytatni, hogy később majd centikben lásd a különbséget.

A kardió beindítja a fogyást, az alakformáló gyakorlatok pedig fokozzák az elért hatást azáltal, hogy kiemelten foglalkoznak egy-egy izomcsoporttal. A terhelés hatására az izomzat fejlődik, nem hatalmas muszklikra kell gondolni, hanem a tónusos idomok elérésére.

A nagyobb tömegű izom több energiát használ el, és az anyagcserére szintén jó hatással van ez a folyamat. A test átrendeződik, amikor fokozatosan csökken a zsír és nő az izom.

A lapos, fityegő fenékből alakformáló gyakorlatok segítségével lehet kihozni a kemény, feszes, kerek formát.

A lötyögő felkar problémája nem szűnik meg attól, hogy gyakran futásnak eredsz és magad mögé gyűröd az aszfaltot. Célzott izomformáló minitréningekkel megtámogatva azonban még látványosabb lesz az átalakulás. Ahonnan eltűnnek a ficegő-lötyögő részek, centikben mérhető lesz a hatás.

Szinte észre sem vesszük, amikor fogyás közben a hátunkról is leapad a zsír. Rezgő kis bőrredők jelzik majd, hogy itt bizony apadás történt. Ám hiába a súlycsökkenés, a csini kis nyári felsőkön még át fog ütni a pukli, így nem árt a hát izmainak is szentelni egy kis időt.

Megtérül, hiszen a gerinctartó izmok fejlesztése együtt jár a tartás javulásával, ugyanígy a hasizmok edzése is hozzájárul a stabilabb törzs eléréséhez.

 

Számos olyan otthon végezhető, alakformáló gyakorlat létezik, amellyel egy-egy kritikus testtájat vehetsz célba.

A popsi, valamint a combok külső és belső területének formálásához nem feltétlenül szükségesek edzőtermi gépek, minimális eszközhasználattal, egy szék vagy gumiszalag segítségével egyaránt tónusosabbá teheted ezeket a területeket.

A felkar, a hát és a vállak megdolgoztatásához olykor elég egy kézi súlyzó, amit vizes palackokkal úgyszintén helyettesíthetsz.

A kar-, váll- és hátizmok munkára fogásával például a lapockák alatt fityegő puklikat is legyalulhatod, amiket rendszerint felszorít a melltartó.

Ezeket a mozdulatsorokat gyakori ismétlésszámmal teheted hatásosabbá. Fontos, hogy fogyás szempontjából önmagukban nem elegendők, de a test tónusozására tökéletesen alkalmasak. A feszesebb kontúr karcsúbbnak, keskenyebbnek mutatja a testtájakat, mint a hepehupás, fellazult körvonal. Ehhez azonban a célzott alakformáló gyakorlatok elengedhetetlenek.

Kiemelt kép: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés