Az erősítő, feszesítő hasizomtorna elengedhetetlen része az edzésprogramnak, ha szeretnél megszabadulni a puha párnácskáktól. Már pár hét után keményebb, laposabb hasfalra tehetsz szert, ha intenzív testmozgással kombinálod.

hirdetés

Önmagukban a lokális tónusozó edzések azért nem működnek, mert hiába fejlődnek az izmok, ha zsírpárna fedi el őket, így nyilván nem lesz látványos a hatás. Bár igaz, hogy a gyakrabban terhelt, erősebb izomzat fellendíti az anyagcserét, egy kis hasazás után még senki ne várja el, hogy annyira megnő majd a hasfal energiafelhasználása, amitől egyszeriben lesuttyannak a hurkácskákban megnyilvánuló tartalékok.

Vagyis a lapos has története elsősorban a konyhában kezdődik, de nem ott ér véget. A mindennapos intenzív testmozgás elengedhetetlen ahhoz, hogy a zsír megmoccanjon. Sajnos nem tudjuk megmondani a testünknek, hogy csak hasból szeretnénk fogyni, és csak onnan ürítse ki a raktárakat, ezért van szükség olyan sportra, ami csökkenti a testzsírszázalékot. Nagyon fontos, hogy az étrended is ezt a célt szolgálja, vagyis ne dolgozz plusz-mínuszba feleslegesen.

Ne csak 8 perc edzés legyen az, amit a laposabb, feszesebb hasért megteszel

Ha egész nap ülőmunkát végzel, és nincs időd kardióval szétcsapni magad, most kihasználhatod a nyárban rejlő lehetőségeket, avagy biciklivel is eltekerhetsz a munkahelyedig – persze, ha 10 percre van tőled, nem sok látszatja lesz -, többször gyalogolhatsz, tempósan, úgy, hogy ne tudj kedélyesen telefonálgatni közben, hétvégén pedig eljárhatsz úszni.

 

Ha az edzést is be tudod iktatni, az nagyon jó, de ne csak arra törekedj, hogy felpörögjön a pulzusszám, a hatékonyság abban is rejlik, minél több izomcsoportot és testrészt dolgoztatsz meg egyszerre. Ehhez az alaptervhez kell csatlakoznia a tónusozó, erősítő hasizomtornának. Miért? Mert pusztán diétával és ugrabugrával nem feltétlenül szabadulhatsz meg a párnás, puha pocaktól.

Lejjebb fog apadni, de nem lesz feszes, így centikben nem fogod látni a változást. Ráadásul nem csak látványos hízással együtt jelentkezhet a kiálló has, vékony nőket is érint a probléma, amennyiben renyhe, eltunyult hasfallal rendelkeznek. A mindennapokban ritkán kap elég terhelést ez a terület, így a has idővel kidomborodik, előre áll, mert nem tartja meg az izomzat. Lokális erősítéssel azonban tehetsz ellene.

Most már jöhet a tónusozó, feszesítő hasizomtorna

Zseniális ez a gyakorlatsor, mert, bár külön-külön egyik feladat sem annyira nehéz, hogy kifogna az emberen, egymásra építve már elég ütős ahhoz, hogy még az aktívan tornázókat is próbára tegye. Nyilván, ehhez az edzéshez kell egy egészséges gerinc, és némi állóképesség is, tehát a sikerélményhez fontos tudatában lenni annak, mennyit bírsz el, és hol vannak a korlátaid.

 

Ugyanakkor az erősítés szempontjából fontos, hogy valamennyire nehéznek érezd a gyakorlatot, mert, ha meg sem kottyan, akkor cseppet sem, vagy csak minimálisan fejlődik az izomzat. A fejlődés kulcsa tehát a terhelésben is rejlik, de senkinek sem kell sérülésig szétküszködnie magát, mert az sem vezet jóra. Mint mindenben, ebben úgyszintén az arany középút a járható.

Amit én kifejezetten szeretek ebben a gyakorlatsorban, hogy más hasazó edzésekkel ellentétben, minden oldalról megdolgoztatja a hasizmokat. Így bónuszként könyvelhetjük el, hogy a derekunk is feszesebb, kontúrosabb lesz, nem fog szétfolyni, valahányszor leülünk.

A tónusozás lényege tulajdonképpen az, hogy megszűnjenek a puha, lötyögős, pudingszerű területek. A határozott kontúrvonalaknak köszönhetően pedig sokkal karcsúbb lesz a sziluett.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés