A legtöbbeknek igencsak zsúfolt az időbeosztása, amibe már nagyon nehéz beilleszteni egy fix időpontos edzést. Egy kis kocogásra bármikor van lehetőség, csupán egy cipőre és egy kevés motivációra van szükség hozzá. Ez a pár tipp kezdőknek elengedhetetlen, ha nem tudatosan épül fel a folyamat, a futás iránti vágy hamar elszáll, kitartás nélkül pedig nincs eredmény sem. Bár eleinte gyűlöltem, mára alig várom, hogy felhúzzam a kedvenc futócipőmet.

hirdetés

A futás igencsak megosztó sport, sokan kifejezetten utálják. Én magam sem értettem, hogy lehet beleszeretni, mi az az ok, amiért egyesek akár órákon át képesek szaladgálni körbe-körbe a futópályán. Az igazság az, hogy nem a tornaórán kötelezően teljesítendő Cooper-tesztre kell asszociálni, ha futásról van szó.

Sokan mondták nekem, hogy ahogy minden sportot, ezt is ésszel kell csinálni, tudatosan kell felépíteni, „jól kell futni”. A tapasztalataim azt mutatják, megérte a nulláról kezdeni, átgondoltan és okosan dolgozni a célért. Mára valóban kikapcsolódássá vált számomra ez a mozgásforma.

 

Tippek kezdőknek: így nem lesz megterhelő a hétköznapi futás

Előkészületek nélkül egy tapodtat se!

Igen, a futás egyszerű sportnak mondható, hiszen csak egy motivált, sportolni vágyó ember kell hozzá, no meg némi felszerelés és egy tökéletes helyszín. Ettől függetlenül a folyamat nem annyiból áll, hogy felkerül a futócipő és uccu neki! Amikor valaki hirtelen belecsap a lecsóba, mindenféle tervezés nélkül, szinte garantáltan feladja pár hét után a nagy életmódváltó programot.

Nagyon fontos ismerni a határokat, a szervezet és a test teherbírását. Szintén lényegesek a különböző egészségügyi vizsgálatok, amelyeket egyébként sem árt megejteni, ám 35 év felett mindenképp javasolt egy alapos átvilágítás, pláne akkor, ha valaki futásra szánja el magát. A magas vérnyomás, cukorbetegség, emelkedett koleszterinszint mind olyan probléma, amelyeket orvos segítségével érdemes kezelni. Az eredmények tekintetében a szakember tanácsot tud adni az edzés felépítésével kapcsolatban is, így a mozgás biztonságos és valóban az egészséget szolgáló tevékenység lehet.

A célok kitűzése szintén elengedhetetlen, nem éri meg futkosni a vakvilágba. Érdemes átgondolni, hogy a pluszkilók leadása, az izmok tónusossá formálása, vagy netán az egészségesebb, fittebb életmód miatt van szükség a rendszeres kocogásra. Hirtelen felindulásból semmi értelme belevágni, a kitartás és a motiváció sokkal inkább tartós lesz, ha határozott elképzelés áll a tettek mögött.

Soha nem szabad elfelejteni, hogy az edzés nem a futással kezdődik, és nem is azzal ér véget. Nagy jelentősége van a bemelegítésnek, valamint a nyújtásnak. Ezek nélkül hamar sérülés vethet véget a sportos életmód hirtelen bevezetésének.

Lassú víz partot mos

Ha megszületett az elhatározás, nem kell kapásból azt várni, hogy sikerül lefutni a maratont. Sőt, ajánlott eleinte szimplán gyors sétával kezdeni. A szervezet számára már ez is éppen elég változás lesz a mozgásszegény életmódhoz képest. Érdemes legalább vázlatosan felépíteni egy edzéstervet, nem szükséges napra pontosan meghatározni az időpontokat, a napi 15-20 perces kocogást bármikor be lehet illeszteni, amikor belefér az időrendbe. A cél az, hogy hetente több alkalommal jusson idő a mozgásra.

Fokozatosan kell felépíteni az intenzitást, valamint a távot is. A futás egy türelemjáték, a kezdőknek rendkívül fontos figyelni a lassú építkezésre. Eleinte laza tempóban, kevesebbet kell futni, a lényeg az, hogy a testmozgásnak nem kell kellemetlennek lennie. Ha jólesik, a következő alkalom sem marad el, de ha szenvedés az egész, garantáltan elszáll a motiváció. A séta közben idővel néha-néha jöhet a „belekocogás”, majd ez alakuljon át futássá.

A tempó megtalálásában segíthet a zene, fontos, hogy nem kell hatalmas lépéseket tenni, a sokszor kicsi kevésbé terheli az ízületeket. A talpnak végig kell gördülnie a földön, eleinte erre tudatosan figyelni kell, később rutinná alakul a helyes mozdulat. A trappolás elképesztően egészségtelen, ráadásul a teljesítményre éppúgy rossz hatással van. Ha nem rögzül a helyes mozdulatsor, azt hosszabb távon a térd és a boka bánja.

 

Saját tapasztalataim

Fontos a fokozatosság

Előfordul, hogy zsúfoltabbá válnak a napok, akár több hétig is kimaradhat a már jól megszokott futás. Ebben az esetben mindig észben kell tartani, hogy semmiképp nem lehet onnan folytatni, ahol az ember abbahagyta. Hiába sikerült már rövidebb idő alatt hosszabb távot lefutni, ha újra ezzel próbálkozik valaki, a kudarcélmény szinte garantált. Pár hetes pihenés esetén nem kell mindent a nulláról kezdeni, ám a fokozatos visszaszokás elve itt is érvénybe lép.

Kell a regeneráció

Ha már sikerül hosszabb távokat lefutni, akkor is be kell építeni a pihenőnapokat az edzéstervbe, ha elönti az agyat az adrenalin. Hatalmas boldogság az, amikor már szenvedés nélkül sikerül lefutni a kitűzött távot, ám a regenerációnak legalább annyira fontos szerepe van a folyamatban, mint magának a mozgásnak. Mind az izmok, mind pedig a szervezet igényli a pihenőt, a teljesítmény sokkal kiegyensúlyozottabb lesz, ha nem marad el a lazítás.

A felszerelésre nem lehet csak úgy legyinteni

Bár sokáig én sem foglalkoztam a megfelelő felszereléssel, egy idő után rájöttem, nem lesz elég a mezei sportcipő. A ruházat sokaknak másodlagos a futás szempontjából, azonban egy jó cipő valóban aranyat ér. Nem feltétlenül kell mélyen a zsebbe nyúlni hozzá, maga a lábbeli a kialakítása miatt lesz tökéletes társ a futás közben, nem pedig a márkája miatt. A ruházatnál olyan szempontokat kell figyelembe venni, mint a kényelem és az időjárás.

 

A teljesítményre is rányomja a bélyegét, ha itt-ott dörzsöl, bevág az öltözék, esetleg nem szellőzik megfelelően. Hideg időben a tudatos rétegezés előnyt jelent. Optimális esetben a bőrrel közvetlenül érintkező anyag technikailag alkalmas a nedvesség, vagyis az izzadság elvezetésére. Nem jó, ha a pára és a nedvesség bent reked a ruházat alatt, majd kihűl vagy bepálik a testfelületeken. Gondoskodni kell a melegen tartó és a széltől, esőtől óvó ruhaneműkről is, míg meleg időben a könnyed öltözékről.

A futópad nem rossz, de a terep izgalmasabb

Az, hogy kinek hol megy jobban a futás, teljesen személyfüggő. Én sokáig futópadon róttam a kilométereket, majd a járványhelyzet alaposan megváltoztatta a szokásaimat. Számomra a szabad levegőn való futás, a természet közelsége sokkal több ingerrel szolgál, így az edzés izgalmasabbá válik, valamint sokkal inkább feltölt. A változatosságnak köszönhetően a futás nem lesz macera még a kezdőknek sem. Ez a verzió a lélekre is elképesztően jó hatással van, s bár hideg időben kissé macerás lehet, garantáltan megéri adni egy esélyt a dolognak.

Motiváld magad

Érdemes letölteni egy applikációt, ami folyamatosan gyűjti az adatokat a megtett kilométerekről. Ezek alapján elemezni lehet a futást, át lehet gondolni, hogy mik azok a pontok, amelyeken javítani kell. Számomra elképesztően motiváló volt, hogy láttam növekedni a havonta lefutott táv mértékét.

Milyen változásokra számíthatsz, ha rendszeressé teszed a futást?

Futni sokféleképpen lehet, hogy kire hogyan hat, abba a genetikai jellemzők és a táplálkozási szokások is beleszólnak. Ha étkezési zavarral, vagy nagyobb súlytöbblettel küzdesz, mindenképp érdemes szakembertől tanácsot kérni olyan kérdésekben, hogy például hogyan állítsd össze az étrendedet, illetve milyen célokat tűzz ki magadnak kezdetben, hogyan vezesd rá magad a mozgásra fokozatosan. A helyes légzéstechnika elsajátítása szintén segíthet. Túlsúllyal általában nem a futást ajánlják kezdő sportnak, hanem a gyaloglást.

A futás remek sport, ami javítja a kondíciót és az állóképességet, valamint rendszeresen űzve szépen fejleszti az izmokat. Az izomműködés olyan folyamat, mely energiát igényel, a nagyobb tömegű, edzettebb izomzat pedig több testzsír elégetését teszi lehetővé. Kezdetben azonban ne várj nagy változást, amíg szokatod a szervezeted a futáshoz, általában nem suttyannak le azonnal a pluszkilók. A törzs, a csípő, a comb és a vádli izmai azonban idővel szépen erősödnek és formálódnak.

Kezdőknek napi 15 perc futás is elég ahhoz, hogy fellendüljenek az anyagcsere-folyamatok, sőt, az emésztésre szintén pozitívan hat a futás. A tartás roppant fontos, így a hasfal alsó része éppúgy dolgozik az edzés során. Nyilván kocogással kevesebb kalóriát tudsz elégetni, de időt kell hagyni magadnak, míg elérsz az intenzív futás szintjére. Ehhez türelem és kitartás kell, hiszen vannak jobb és rosszabb napjai az embernek, így megesik, hogy egy-egy sikerélmény után egyszer csak nem megy olyan jól, de nem kell letörni. A keringésre is jó hatással van ez a mozgásforma, idővel csökken a fáradékonyság és terhelhetőbb lesz a szervezet, sőt, a tüdő kapacitása szintén megnő.

 

Kiegyensúlyozott, a rendszeres mozgást támogató, egészséges étrend mellett a futás jelentősen megtámogatja a kalóriadeficit elérését. Ezáltal fokozhatod a zsírégetést, ráadásként pedig a vázizomzatod is megerősödik, ami tónusosabb alakot eredményezhet. A deréktáji zsírpárnáktól például egyszerűbb megszabadulni ezzel a mozgásformával, ám teljes alakformálásra a futás nem minden esetben elegendő. Érdemes más, lokális edzéstípusokkal kiegészíteni, persze nem rögtön az elején, hanem idővel, amikor már javul a kondíciód.

A futáshoz továbbá önfegyelemre van szükség, amit az élet más területein is hasznosíthatsz. Ráadásként endorfint szabadít fel a szervezetben, így, amikor már nem kell koncentrálnod a légzésedre és a helyes tartásra, mozdulatokra, sokkal felszabadítóbb élmény lesz számodra. Egyfajta énidőnek is felfogható, hiszen sport közben kizárólag magadra figyelsz és önmagaddal törődsz, közben oldódik a belső feszültség, levezetésre kerül a napi stressz, és kikapcsolsz.

 

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés