A táncos edzés egyre népszerűbb alternatíva, ha zsírégetésről van szó. A pörgős mozdulatsorokkal elérhető, hogy a szervezet kalóriát égessen el, a vidám zenének köszönhetően pedig még jól is fogod érezni magad!

hirdetés

A kevésbé intenzív gyakorlatsorokat, mint például a zumba vagy aerobik, sokan alábecsülik, mivel úgy gondolják, hogy nem mozgatják meg kellően a testet. Ám a futáshoz hasonlóan ezek is az aerob mozgásformák közé tartoznak, ezért egy jól összeállított edzés nagyon hatékony lehet, és beindíthatja a zsírégetési folyamatot.

Azt azonban tudni kell, hogy aerob edzéstípusok esetén nagyjából 35-40 percnek kell eltelnie ahhoz, hogy a szervezet elkezdjen a tartalékaihoz nyúlni. Bár ezek a gyakorlatsorok dinamikájukat tekintve általában a közepes tartományban mozognak, ez nem jelenti azt, hogy ne emelnék meg a pulzust, sőt, kitartóan végezve az állóképességet, valamint a keringést is javítják. A táncos jellegű tornák előnye, hogy roppant változatosak, több izomcsoportot megdolgoztatnak egyszerre, ami növeli az energiafelhasználást.

A zsírégetés szempontjából szintén előny, ha olyan gyakorlatok szerepelnek az edzésben, melyek fokozzák a test oxigénigényét. Amikor a vérkeringés felpezsdül, és több oxigénhez jutnak a sejtek, a zsíroxidációs folyamatok is fellendülnek.

Vidám, pörgős táncos edzés, amitől megmoccannak a kilók

A táncos edzések nagyszerű alternatívának számítanak, ha nem szereted a hagyományos kardiomozgásokat, esetleg túlságosan unalmasnak, monotonnak találod őket. A nagy intenzitású kardiózás hátránya például, hogy a nagyobb erőbedobás fenntartásához sokkal több energiára van szüksége a szervezetnek, mégpedig azonnal, tehát elsősorban nem zsírból fogja kinyerni azt. Ilyenkor fennáll a veszélye annak, hogy a saját izmait éli fel a test, persze nyilván nem egyetlen edzés során.

A táncos mozdulatsorok ellenben olyan gyakorlatokból állnak, melyek képesek zsírégető tartományba emelni a pulzust, de fokozatos energiafelhasználást igényelnek, hajrázás nélkül.

 

A változatos gyakorlatok átmozgatják az egész testet, garantáltan egyik izomcsoport sem marad ki a mókából. A pulzuspörgető mozdulatokat erősítő feladatok váltják, ezzel a táncos edzés az izomfejlődéshez is hozzájárul, ami hosszabb távon úgyszintén támogatja a zsíranyagcserét, hiszen az edzettebb vagy terhelés alatt álló izmoknak több energiára van szükségük. A vidám mozdulatok nem túlságosan megterhelőek, ezért egy efféle edzést még akkor is beiktathatsz a napirendedbe, ha már régen nem tornáztál.

A dinamikus zenének köszönhetően a torna hamar felpörget, és az edzés biztosan jó hangulatban telik majd. Az alakformálást akár a nappaliban is elkezdheted, mivel nincs hozzá szükség semmiféle eszközre. Csupán 12 perc, ezért a sűrűbb napokon is könnyen beiktathatod, vagy esetleg kombinálhatod más gyakorlatsorokkal. Rendszeresen elvégezve, súlyzós edzéssel kombinálva igazán szép eredményeket lehet vele elérni.

Bár napi 10-20 percnyi tornázástól nem ugrik le rögtön a felesleg, az anyagcsere működése mindenképp fellendül, ami kedvező feltétele a fogyás beindulásának. Emellett nyilván az életmódon is érdemes változtatni. Ha egy kis tempós gyaloglást is beiktatsz a táncos mozgolódás mellé, máris több kalóriát égethetsz el.

A táncos edzés felpörgeti a szervezetet, ám az alkalmankénti ugrálástól még nem indul meg a súlyvesztés. A mozgásformát egészítsd ki erősítő, súlyzós gyakorlatokkal, esetleg egy erősebb kardiót is beiktathatsz. Hetente pár alkalommal szükséges mozognod a szép eredményekhez. A tápláló, kalóriaszegény étrendről sem szabad elfeledkezni. Az üres kalóriák helyett fehérjékben, antioxidánsokban, rostokban és vitaminokban gazdag ételeket fogyassz.

 

Kiemelt kép: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés