A tavasz közeledtével lassan el lehet pakolni az oversize pulóvereket és a vastag kabátokat, ezáltal a test kontúrjai ismét előtérbe kerülnek. Bár a sziluett feszesítésére szolgáló mozgásformákat télen sem érdemes elhanyagolni, sokan csak a lenge ruhák előszedésekor kezdik el a tűzoltást. Ha főként a plusz kilóktól szeretnél megszabadulni, akkor mindenképp érdemes kardió jellegű testmozgásokkal kombinálni az erősítő gyakorlatokat. Amennyiben a megereszkedett körvonalakat tornásznád vissza a helyükre, nem árt minél több izomfejlesztő, lokális feladatot végezni. Ez az alakformáló edzés alaposan megdolgoztatja a derék és a fenék izomcsoportjait, így hamarabb formába lendülhetsz!

hirdetés

A téli időszak általában nem kedvez a testképnek, hiszen a hidegben kevesebb lehetőség adódik a szabadban mozgolódni. A séták egyenes arányban rövidülnek a nappalokkal, és a szabadidős tevékenységek nagy része gyakran nassolásba torkollik, ami hamar megmutatkozik a vonalakon.

Bár a rendszeres mozgás elengedhetetlen az egészséges életmódhoz, ha a súlyvesztés a cél, akkor a rostban gazdag diétáról sem szabad megfeledkezni. A plusz kilók eltüntetését a finomított cukrokban szegény élelmiszerekkel, illetve a bevitt kalóriák csökkentésével támogathatod. A megfelelő vízfogyasztás szintén fontos, hiszen a vízháztartás felborulása a fogyókúra megrekedését, és a méreganyagok felhalmozódását eredményezheti.

A fenék, a comb és a csípő a legkritikusabb területek közé tartoznak: ide kúsznak fel leghamarabb a plusz kilók, a lerakódott zsírpárnák ledolgozása azonban már nem megy olyan gyorsan. A mozgásszegény életmód hatása szintén ezeken a testtájakon a legárulkodóbb. A kötőszövetek könnyedén felpuhulnak, a csípő kerek íve pedig hepehupássá válhat, és kialakulhat az úgynevezett „muffin top”. A cseppet sem esztétikus jelenség a fenék és a derék között lerakódott zsírpárnákat jelenti, amelyeket az alacsonyabb derekú nadrágok összenyomnak, így az látványra egy muffinra fog hasonlítani.

A zsírpárnák eltűnéséhez intenzív edzésre van szükség, ilyen például a HIIT, amely zsírégető tartományba tornázza a pulzust, és még utóégető hatása is van. Ám az intervallumos mozgásforma mellett, választhatsz bármilyen kardió típusú gyakorlatsort, mint a futás vagy az aerobik. A szép, kerek csípőív és a feszes fenék visszanyeréséhez elengedhetetlen a lokális erősítés, amely célzottan dolgoztatja meg az érintett területeket.

Az alakformáló edzések megdolgoztatják a felpuhult izomzatot és határozottabbá teszik az elmosódott kontúrokat. A mozgásszegény életmód hatására könnyedén lerakódik a felesleg, karfiolossá válik a bőr, és eltűnik a csípő íve. A feszesítő gyakorlatok viszont segítenek ismét formába hozni a kritikus területeket.

Intenzív alakformáló edzés, amitől kerekebb lesz a popsi

Az alábbi videó egy igazán jól összerakott, intenzív gyakorlatsort tartalmaz. Az erősítő feladatok a csípőre lerakódott apróbb zsírpárnák leapasztásában úgyszintén segítő szerepet játszanak, továbbá feszesítik a feneket és karcsúsítják a derekat. Csupán egy matracra és gumiszalagra lesz hozzá szükség, plusz egy nagy adag kitartásra, mivel az edzés alaposan megdolgoztatja az eltunyult izmokat.

Kezdésként elvégezheted az edzés felét, és fokozatosan haladhatsz, ha túlságosan megterhelőnek érzed. Bár vannak benne rövidebb pihenőidők, pár percre nyugodtan megállhatsz, és kifújhatod magad. A bemelegítésről ne feledkezz meg, hiszen így elkerülhetőek a sérülések. A videó végén van egy pár perces nyújtó gyakorlatsor, ami segít lelazítani az izomcsoportokat.

 

Kiemelt kép: Getty Images. 

  • Megosztás: